Evropa

Na pomolu sukob Londona i Edinburga: Škotski zakon koji omogućava promenu pola sa 16 godina uzburkao Veliku Britaniju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2023

-

13:51

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Kada je u decembru prošle godine škotski parlament doneo odluku kojom je omogućena promena pola sa 16 godina mnogi su očekivali reakciju Londona, ali ipak ne tako oštru kakva se odigrala juče ostavljajući za sobom buru u Velikoj Britaniji. Juče se, naime, vlada Ujedinjenog Kraljevstva po prvi put pozvala na pravo veta na škotski zakon, a najavljena blokada ovog zakona o rodnoj ravnopravnosti izazvala je ne samo novu raspravu, već i strah da bi mogla podstaći zahteve za novim referendumom o nezavisnosti Škotske.

Škotski parlament je u decembru ubedljivom većinom podržao zakon koji se omogućava promena pola sa 16 godina, kada je za predlog glasalo 86 poslanika, dok je protiv bilo 39. Međutim Vlada u Londonu u ponedeljak je odlučila da blokira ovaj zakon zbog zabrinutosti oko njegovog mogućeg uticaja na Veliku Britaniju.

Državni sekretar Alister Džek, predstavnik britanske vlade u Škotskoj, rekao je u ponedeljak uveče da će zakon o rodnoj ravnopravnosti "uticati" na to kako zakonodavstvo o ravnopravnosti funkcioniše širom Britanije.

"Moja današnja presuda se odnosi na uticaj zakona na funkcionisanje zaštite ravnopravnosti", rekao je on i dodao: "Nisam olako doneo ovu odluku".

Opozicioni laburisti u Londonu, poput lidera Kira Starmera, smatraju da je prerano da osobe od 16 godina slobodno odlučuju o promeni pola.

Tanjug AP/Jane Barlow/PA via AP

 

Ovo je prvi put da je London iskoristio svoja zakonska ovlašćenja da blokira zakon u Škotskoj.

U skladu sa Zakonom o Škotskoj iz 1998. godine, u Škotskoj je stvorena decentralizovana vlada, što je zemlji dalo veću mogućnost glasa o tome kako se njome upravlja, ali su mnoge oblasti prava i politike ostale pod kontrolom Londona, koji je vrhovna vlast.

"Ako ovaj veto uspe, biće prvi od mnogih"

Jedna od onih stranaka u vladajućoj koalicija koja se najviše zalagala za donošenje takvog zakona, škotski Zeleni, kažu da je to nečuveni potez britanske vlade, napad na parlament i poručuju da će se boriti protiv takve odluke Londona.

Negodovala je i škotska premijerka i liderka Škotske nacionalne stranke (SNP) Nikola Sterdžen. Ona je na Tviteru objavila poruku da je to "potpuni frontalni napad" na škotsku demokratiju, na parlament i njegovu sposobnost da samostalno donosi odluke i poručila da će Škotska braniti taj zakon.

"Ako ovaj Vestminsterski veto uspe, to će biti prvi od mnogih", upozorila je ona.

Kritike su stigle i iz nevladinog sektora. Dobrotvorna organizacija za LGBT+ prava sa sedištem u Velikoj Britaniji Stounvol kritikovala je odluku Londona, ocenivši je kao "tužnu".

Zakon povod za nove političke borbe 

Ipak, jedna anketa agencije YouGov, kada je donet taj zakon u decembru, pokazala je da se oko dve trećine Škota protivi njegovim glavnim odredbama, a svi mediji u Škodskoj ocenjuju da je ovo nuklearna bomba, jer je, kako navodi "The National" uvod u borbu između Londona i Edinburga.

Rojters navodi da će ova odluka verovatno pokrenuti pravnu bitku između Edinburga i Londona, budući da je ocenjena kao pokušaj britanske vlade da potkopa demokratsku volju škotskog parlamenta, koji joj je preneo ovlašćenja u određenim oblastima.

Rojters podseća da je Britanija odbila da odobri Škotskoj referendum o nezavisnosti, kada je britanski Vrhovni sud presudio da škotska vlada ne može održati novi referendum bez odobrenja britanskog parlamenta, što je osujetilo planove i obećanja škotskih čelnika o referendumu 2023. godine.

Međutim, kako ocenjuje britanska agencija, pitanje je da li će škotski zakon o ravnopravnosti polova podstaći apetit za nezavisnošću, budući da je i samo rukovodstvo SNP podeljeno po tom pitanju.

Šta predviđa zakon?

Zakon, koji je u decembru predložio škotski parlament, imao je za cilj da pojednostavi pravni proces za promenu pola. Uklonio je potrebu da transrodne osobe imaju medicinsku dijagnozu za rodnu disforiju kada se prijavljuju za sertifikat o priznavanju pola (GRC).

profimedia

 

Period koji podnosilac zahteva mora da živi u svom novom polu takođe je smanjen sa dve godine na tri meseca, dok je starosna dob za koju ljudi mogu da se prijave za GRC snižena sa 18 na 16 godina - što ga dovodi u sklad sa drugim pravima mladih u Škotska, uključujući glasanje.

Protivnici zakona tvrde da će on ugroziti žene, jer omogućuju lakši pristup muškarcima predatorima prostorima poput toaleta.

Škotska vlada insistira na tome da zakon ne utiče na britanski zakon koji dozvoljava isključivanje transrodnih osoba iz određenih rezervisanih prostora, kao što su, na primer, svlačionice.

Slični zakoni već postoje u nekim državama 

Druge zemlje, uključujući Irsku, Dansku i Argentinu usvojile su slične zakone koji predviđaju samoidentifikaciju kao osnov za zakonsku promenu pola, kako bi ovaj postupak učinili jednostavnijim i manje invazivnim.

Španski poslanici glasali su takođe za zakon koji će transrodnim osobama starijim od 14 godina dozvoliti promenu pola bez potrebe za psihološkom ili drugom medicinskom procenom, iako bi za decu od 14 do 16 godina i dalje bila potrebna saglasnost roditelja ili staratelja.

Španski zakon, koji su oštro kritikovale konzervativna opozicija i neke feministkinje, usvojen je u Donjem domu parlamenta sa 188 glasova, dok je 150 poslanika bilo protiv, a sedam uzdržanih, prenosi Rojters.

Da bi zakon bio usvojen mora da bude odobren i u Senatu. Glasanje o zakonu je izazvao nesuglasice unutar vladajuće koalicije, između krajnje levičarske stranke Unidas Podemos, koja je bila predlagač i Socijalističke partije koju predvodi premijer Pedro Sančez, koja je na kraju posle dosta premišljanja ipak podržala zakon.

Komentari (1)

Ivica

18.01.2023 18:41

Dete od 16 godina treba podršku, a ne promenu pola. Nemam ništa protiv gej osoba ili ukoliko se neko oseća drugačije. Ljubav je ljubav i to je sve u redu. Osećaji su jedno ali da se fizički menja pol detetu od 16 godina stvarno nije u redu.

Evropa