Evropa

Britanski naučnici kritikuju ministra zdravlja zbog stavova da treba ukinuti ograničenja vezana za pandemiju

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2021

-

08:22

Britanski naučnici kritikuju ministra zdravlja zbog stavova da treba ukinuti ograničenja vezana za pandemiju
Sadžid Džavid - Copyright AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Britanski naučnici upozoravaju da bi ukidanje ograničenja u vezi sa pandemijom bilo poput ubrzane izgradnje fabrika za nove varijante korona virusa, dok stavove novog ministra zdravlja Sadžida Džavida smatraju "zastrašujućim", piše "Gardijan".


Džavid je, za "Mejl on sandej", rekao da je ukidanje najvećih ograničenja najbolji način da se zdravlje naroda zaštiti. "Pravila koja smo uveli izazvala su šokantan porast domaćeg nasilja i donela su užasne posledice po mentalno zdravlje toliko mnogo ljudi", rekao je on.

Reagujući na to, profesor Stiven Rajker, sa Univezriteta Sent Endrjus, je na tviteru napisao: "Zastrašujuće je da imamo ministra "zdravstva" koji za kovid i dalje misli da je grip. Koji nije zabrinut zbog nivoa zaraze. Koji ne shvata da oni koji čine najbolje za zdravlje čine najbolje za privredu. Koji želi da odbaci sve zaštite dok je samo polovina nas vakcinisana."

"Nadasve, zastrašuje što imamo ministra "zdravlja" koji želi da svaka zaštita bude stvar ličnog izbora, kada je ključna poruka ove pandemije - "ovo nije stvar koja se tiče samo mene, već svih nas", dodao je Rajker.

Ukidanje ograničenja - fabrika za nove varijante

Profesorka Suzan Miči, sa Londonskog univerzitetskog koledža, na svom tviter nalogu je napisala: "Dozvoljavati da prenos u okviru zajednice skoči jeste kao da ubrzano gradite fabrike za nove varijante".

Prema njenim rečima, Džavidovo naglašavanje odgovornosti pojedinaca predstavlja okretanje od onoga što vlada treba da učini: "Ako će se ljudi ponašati odgovorno, potrebna im je vlada da ispini svoje obaveze i da omogući bezbedno ponašanje".

Neki naučnici, međutim, smatraju da popuštanje restrikcija, iako nije bez rizika, ima smisla.


Pol Hanter, sa Univerziteta Ist Anglija, kaže da je za revakcinisane ljude manje verovatno da će se zaraziti, a i tada manje verovatno da će zaraziti druge.

Profesorka Alison Polok sa Univeziteta Njukasl, smatra da je Džavidov pristup razuman, prenosi "Gardijan".

"Dobre mere kontrole infekcije i epidemije su i dalje važne na lokalnom nivou. Međutim, masovno i dnevno testiranje treba da prestane, jer testiranje asimptomatskih slučajeva izaziva nepotrebnu štetu ne dokazujući da doprinosi smanjenju transmisije", dodala je ona.

Komentari (0)

Evropa