Evropa

Nevidljivi univerzitet za ukrajinske studente pogođene ratom: Mladi na online predavanjima čak i u skloništima

Komentari

Autor: Euronews

17/02/2023

-

09:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, Centralnoevropski univerzitet pokrenuo je Nevidljivi univerzitet za Ukrajinu za studente iz ove zemlje čije su studije pogođene ratom. Obuku pohađa 26 studenata koji su došli iz 15 različitih gradova Evrope. Među njima je i Maksim, koji je doktorant i trenutno živi u Berlinu.

"Po mom mišljenju, najvažnije za doktorat je stvoriti mrežu naučnika na koje ćete se moći pozivati u budućnosti radi poboljšanja svog rada. A CEU i ovaj program mi pomažu da uspostavim te veze sa ukrajinskim i međunarodnim naučnicima", rekao je on.

Teme uključuju međunarodne medijske ratove tokom rata, građansko novinarstvo, dokazivanje ratnih zločina, liberalizam i istinu, kao i projekcije dokumentarnih filmova i diskusije.

"Najviše se bavim istorijom, ali bavimo se i međunarodnim odnosima, sociologijom, a to je nešto sa čime nikad nisam radila", navodi studentkinja Marta Hajdučok.

Univerzitet je pokrenut za studente iz Ukrajine čije su studije pogođene ratom, bilo da još uvek borave u Ukrajini ili su u izbeglištvu kao odgovor na rusku invaziju u punom obimu,

"Iz odgovora studenata shvatamo da ima smisla. To nije samo još jedan onlajn program, nije samo otvaranje već postojećeg kursa za ukrajinske studente, to je važna platforma, takođe zato što svaki kurs zajedno predaje grupa ukrajinskih i globalnih, neukrajinskih naučnika", naveo je Ostap Serada, vanredni profesor Ukrajinskog katoličkog univerziteta.

Prema rečima profesora, dirljivo je iskustvo prisustvovati ili održati onlajn predavanje, na koje se ukrajinski mladići često prijavljuju iz skloništa za bombe. Nastava se teško može završiti zbog aktivnog učešća.

"Nastojali smo da ovim studentima pružimo program koji, s jedne strane, ne bi mogli da ostvare u drugim institucionalnim okvirima – CEU je vrlo posebna institucija sa ove tačke gledišta, jer je ugrađeni u Istočnu i Centralnu Evropu, kao i Zapadnu Evropu i Ameriku, sa druge strane smo se trudili da obezbedimo da studenti, gde god da se sada nalaze, bilo u Ukrajini, ili negde u Ukrajini osim u svom rodnom gradu, bilo u Zapadnoj Evropi , Mađarska ili Amerika, imaju pristup zajedničkom pedagoškom programu od kojeg mogu na neki način imati koristi", rekao je profesor istorije CEU Trenčeni Balaš.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa