Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev će tražiti produženje sporazuma o žitu, Bajden napustio Evropu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/02/2023

-

07:38

RAT U UKRAJINI Kijev će tražiti produženje sporazuma o žitu, Bajden napustio Evropu
RAT U UKRAJINI Kijev će tražiti produženje sporazuma o žitu, Bajden napustio Evropu - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Emilio Morenatti, Leo Correa, Alexei Alexandrov

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 364. dan rata u Ukrajini. Uoči godišnjice juče su svoje viđenje sukoba izneli i ruski predsednik Vladimir Putin i američki Džozef Bajden. I dok je Putin najavio da  Moskva suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju START, Bajden je poručio da Rusija nikada neće pobediti u Ukrajini. Za to vreme borbe se nastavljaju, a očekuje se da će biti intenzivirane na samu godišnjicu invazije Rusije na Ukrajinu.

Ključni događaji:

  • Ukrajinski tužilac: Više od 200 ukrajinske dece je poginulo u ratu
  • Ruski Savet Federacije jednoglasno prihvatio suspenziju sporazuma START
  • Sindikat novinara Rusije suspendovan iz Međunarodne federacije
  • Zelenski: Situacija na frontu se nije promenila 
  • Ukrajinska vojska: Šest civila poginulo u granatiranju Hersona
  • Meloni: Svaki mir koji uključuje predaju Ukrajine ne može biti pravi mir
  • Belorusija predviđa izricanje smrtne kazne za veleizdaju
  • Si Đinping planira narednih meseci sastanak s Putinom u Moskvi

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

       Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.46 Gutereš upozorio na mogućnost da Rusija upotrebi nuklearno oružje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je danas ruski napad na Ukrajinu kao kršenje Osnivačke povelje UN i međunarodnog prava i dodao da postoji pretnja da Rusija upotrebi nuklearno naoružanje.

"Čuli smo implicirane pretnje o upotrebi nuklearnog oružja. Takozvana taktička upotreba nuklearnog oružja je krajnje neprihvatljiva. Krajnje je vreme da se povučemo sa te ivice", rekao je Gutereš na sastanku UN povodom obeležavanja prve godišnjice rata u Ukrajini, preneo je Rojters.

22.06 Britanski premijer razgovarao sa Zelenskim

Britanski premijer Riši Sunak razgovarao je večeras s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

„Premijer je izvestio o svojoj poseti Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i rekao da je iskoristio ovaj događaj da pozove saveznike da pojačaju svoju podršku kako bi pomogli Ukrajini da vojno napreduje u narednim nedeljama i mesecima. Sada je vreme da Ukrajina iskoristi priliku za stvarni napredak na bojnom polju i dodatno pokaže Putinu da će Ukrajina na kraju pobediti, složili su se Sunak i Zelenski“, saopšteno je iz Dauning strita.

21.00 Fijala: Češka u 2022. poslala stotine vojnih vozila Ukrajini

Češki premijer Petr Fijala izjavio je danas da je Češka Ukrajini isporučila na stotinu komada teške vojne opreme tokom prošle godine, uključujući 89 tenkova, kao i da će nastaviti da podržava napore za pomoć Kijevu. On je nakon sastanka zemalja istočnog krila NATO sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Varšavi rekao da će Alijansa ''braniti svaki pedalj zemalja članica'', prenosi Rojters.
Britanska agencija navodi da je Fijala prvi put javno objavio obim zaliha koje je njegova zemlja poslala Kijevu, precizirajući da je reč o 226 borbenih i oklopnih pešadijskih vozila, 38 haubica, 33 višecevna bacača raketa, šest PVO sistema i četiri helikoptera.

20.48 Rusija zabrinuta zbog zamene osoblja IAEA u Zaporožju

Rusija je izrazila zabrinutost zbog zamene osoblja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani Zaporožje. U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije se navodi da ova promena predstavlja "narušavanje" dogovorenog rasporeda rotacija osoblja IAEA bez dobrog povoda, prenosi Rojters.

20.46 Kijev će tražiti produženje sporazuma o žitu

Zamenik ministra infrastrukture Ukrajine Jurij Vaskov izjavio je da Ukrajina namerava da ove nedelje zatraži od Turske i UN da započnu pregovore o produženju sporazuma o žitu. Kijev želi da produži sporazum za najmanje još godinu dana i uključi više ukrajinskih luka, rekao je on za Rojters. Vaskov je dodao da će Ukrajina tražiti priduženje ne za 120 dana "već za najmanje godinu dana".

20.20 Bajden otišao iz Poljske

Američki predsednik Džo Bajden ukrcao se u Air Force One i iz se Poljske vraća u SAD, lime je okončan njgov  trodnevni boravak u Evropi koji je uključivao i nenadanu posetu Kijevu.

20.11 Rojters: Zemlje EU ne mogu da se dogovore o novim sankcijama

Zemlje EU danas nisu uspele da se dogovore o novom nizu sankcija protiv Rusije koje je trebalo da stupe na snagu na godišnjicu invazije Moskve na Ukrajinu, rekla su Rojrersu četiri diplomatska izvora u Briselu. O kakvom s paketu sankcija radi opširnije u odvojenom tekstu.

18.20 Ukrajinski tužilac: Više od 200 ukrajinske dece je poginulo u ratu

Među poginulima u ruskoj agresiji na Ukrajinu bilo je 202 dece, saopštila je danas Kancelarija glavnog tužioca. Povređeno je još najmanje 361 dete, a većina žrtava zabeležena je u Donjeckoj oblasti, navodi Telegram. Opisujući jedan slučaj u okrugu Harkov, kancelarija je precizirala: „Okupatori su pucali na automobil koji je koristila porodica koja je pokušavala da se evakuiše iz grada Izjuma. Povređena je 15-godišnja devojčica“.

16.55 Sindikat novinara Rusije suspendovan iz Međunarodne federacije

Međunarodna federacija novinara (IFJ) suspendovala je članstvo Ruskog sindikata novinara u toj organizaciji, izjavio je danas predsednik sindikata Vladimir Solovjov.

U saopštenju za javnost, koje je distribuirano u Briselu, kaže se da je nakon osnivanja četiri ogranka Ruskog sindikata novinara u novim regionima Rusije, Izvršni komitet IFJ "jednoglasno usvojio predlog kojim se osuđuje ova odluka i daje na snagu član 16. Statuta IFJ, što bi moglo dovesti do suspenzije i eventualnog isključenja organizacije članice".

14.33 Ruski Savet Federacije jednoglasno prihvatio suspenziju sporazuma START

Ruski Savet federacije  jednoglasno je usvojio predsednički predlog zakona o suspenziji učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START). U dokumentu se navodi da zakon stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja, prenose RIA Novosti.

Odluku o eventualnom nastavku učešća Rusije u sporazumu START doneće predsednik Vladimir Putin. Ruska Duma je jutros jednoglasno usvojila zakon o suspenziji učešća Rusije u sporazumu START. 

Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

12.40 Putin: Čekamo posetu Sija 

Rusija čeka posetu kineskog predsednika Si Đinpinga, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa direktorom Centralog komiteta za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jijem u Moskvi.

Putin je naglasio da će kroz lični susreti dati dodatni podsticaj razvoju odnosa dve zemlje, prenose RIA Novosti. Ocenio je da je saradnja Moskve i Pekinga veoma važna za stabilizaciju međunarodne situacije.

11.59 Papa Franja: Nijedna pobeda se ne može graditi na ruševinama

Papa Franja pozvao je danas, uoči godišnjice napada na Ukrajinu, na prekid vatre i mirovne pregovore i poručio da se "nijedna pobeda ne može graditi na ruševinama".

"Prošlo je godinu dana od početka ovog apsurdnog i okrutnog rata, tužna godišnjica. Broj poginulih, ranjenika, izbeglica i raseljenih, količina destrukcije i ekonomske i društvene štete govore za sebe", rekao je papa Franja tokom nedeljne audijencije.

11.05 Putin danas sa Vang Jiem

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se kasnije danas da direktorom Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i članom Politbiroa Centralnog komiteta KPK Vang Jijem, koji se smatra najvišim kineskim diplomatom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Putin je danas u Kremlju. Njegova agenda kasno popodne biće posvećena pitanjima spoljne politike. Putin će primiti Vang Jija, koji je trenutno u zvaničnoj poseti Rusiji i koji je zadužen za kinesku spoljnu politiku", rekao je Peskov.

On je dodao da je Vang već razgovarao sa sekretarom Saveta za bezbednost Rusije Nikolajom Patruševim i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, preneo je TASS. 

Tanjug AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

10.49 Ruska Duma jednoglasno usvojila predlog o suspenziji učešća u START sporazumu

Donji dom ruskog parlamenta (Državna duma), usvojio je danas jednoglasno predlog zakona predsednika Vladimira Putina o obustavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START). Prema dokumentu koji je Državnoj dumi podneo Putin, Rusija suspenduje svoje učešće u sporazumu i predsednik će doneti odluku o njegovom obnavljanju, a zakon će stupiti na snagu danom zvaničnog objavljivanja, prenosi ruska agencija Tas.

10.27 Premijer Češke: Pomagaćemo Ukrajini dokle god je potrebno

Premijer Češke Petr Fiala izjavio je pred današnji sastanak sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i liderima istočnog krila NATO, da će njegova zemlja nastaviti da pruža pomoć Ukrajini "koliko god joj to bude potrebno".

10.16 Švedska policija: Rusija je najveća pretnja za našu zemlju

Švedska policija saopštila je da Rusija predstavlja najveću pretnju za bezbednost ove skandinavske zemlje.

"U ovom trenutku, Rusija je najveća pretnja", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters. U saopštenju se dodaje da su aktivnosti Rusije postale agresivnije.

10.02 Medvedev: Ako SAD žele da pobede Rusiju, branićemo se i nuklearnim oružjem

Svet se suočava sa sukobom na globalnom nivou ukoliko je cilj Vašingtona da pobedi Moskvu, upozorio je zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev. Medvedev je naglasio da, ukoliko SAD žele da pobede Rusiju, ona će se braniti svim sredstvima, što uključuje i nuklearno oružje, prenosi TASS.

"Svim silama je očigledno da, ako SAD žele da pobede Rusiju, idemo ka sukobu na globalnom nivou. Ako SAD žele da pobede Rusiju, imamo pravo da se branimo bilo kojim oružjem, uključujući nuklearnim", naveo je Medvedev na Telegramu,a prenosi TASS.

09.35 Moskva traži nezavisnu komisiju za istragu eksplozija na Severnom toku

Moskva smatra da su eksplozije koje su oštetile gasovode Severni tok i Severni tok 2 akt međunarodnog terorizma, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN. On je dodao da Moskva "nema poverenja" u odvojene istrage koje sprovode Danska, Švedska i Nemačka, ali da "potpuno veruje" generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da uspostavi nezavisnu međunarodnu istragu od eksplozija.

09.04 Zelenski odbacio kritike Silvija Berluskonija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio je kritike bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, rekavši da Berluskoni nije morao da živi izložen bombardovanju svakoga dana u mračnim prostorijama bez struje.

Tokom zajedničke konferencije za novinare juče u Kijevu sa premijerkom Italije Đorđom Meloni, Zelenski je zamoljen da prokomentariše nedavne Berluskonijeve izjave, između ostalog i onu da ne bi želeo da se sretne sa Zelenskim jer ga smatra krivcem za rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

09.03 Ukrajinski ambasador: Zelenski planira lično da prisustvuje NATO samitu u julu

Ukrajinski predsednik planira da lino prisustvuje NATO samitu koji će se u Viljnusu održati u julu, rekao je ukrajinski ambasador u Litvaniji za lokalnu televiziju BNS. Za sada, Zelenski je samo dva puta putovao van Ukrajine od početka rata, u Vašington i u London.

09.00 Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu 

U Kijevu se čuju sirene za vazdušnu opasnost, izveštava novinar Gardijana koji se nalazi u ukrajinskoj prestonici. On je dodao i da je, prethodnih dana, u Kijevu bilo mirno što se tiče alarma.

08.35 Pogledajte prilog Euronews Srbije o novim dešavanjima u Ukrajini

Euronews

08.03 Rusija pozvala članice UN da ne podrže rezoluciju Kijeva na godišnjicu rata

Moskva je pozvala članice Ujedinjenih nacija da glasaju protiv "neuravnotežene i antiruske"  rezolucije na Generalnoj skupštini, od strane Kijeva i drugih, kojim se planira obeležavanje godišnjice ruskog napada na Ukrajinu.

Generalna skupština UN od 193 članice trebala bi kasnije ove nedelje da glasa o nacrtu rezolucije u kojoj se naglašava "potreba postizanja, što je pre moguće, sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira" u skladu Poveljom Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

07.30 Bajden se sastaje sa liderima istočnog krila NATO

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se danas u Poljskoj sa liderima istočnog krila NATO, kako bi pokazao podršku SAD njihovoj bezbednosti nakon što je Moskva objavila da suspenduje START sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja. 

07.20 Danas počinje sednica Generalne skupštine UN

Očekuje se da će danas, dva dana pre godišnjice od početka rata u Ukrajini, početi sednica Generalne skupštine UN na kojoj će se usvojiti rezolucija kojom se poziva na "pravdu i dugotrajni mir". Iza ove rezolucije trenutno stoji 60 zemalja, a očekuje se da će biti usvojena najverovatnije u četvrtak, na sam dan obeležavanja godišnjice, preneo je Gardijan.

07.10 Putin poništio važan dekret iz 2012. koji se tiče Moldavije i Pridnjestrovlja 

Ruski predsednik Vladimir Putin opozvao je dekret iz 2012. koji je delimično podržavao suverenitet Moldavije u rešavanju budućnosti Pridnjestrovlja, separatističkog regiona koji se graniči s Ukrajinom i u kojoj je Rusija stacionirala trupe. Dekret, koji je juče opozvan, oličenje je ruske spoljne politike pre 11 godina koja je podrazumevala bliže odnose Moskve s Evropskom unijom i SAD, prenosi Rojters.

07.00 Zelenski: Situacija na frontu se nije promenila 

Ukrajinski predsednik rekao je da snage njegove zemlje drže liniju uprkos žestokim borbama. Zelenski je priznao pritisak na snage na prvoj liniji, ali je rekao da se situacija nije promenila. On je nagovestio da bi se Ukrajina mogla povući iz istočnog grada Bahmuta nakon meseci brutalnih borbi.

"Važno nam je da je odbranimo, ali ne pod svaku cenu i da ne ginu svi", rekao je.

Ruske snage takođe pojačavaju napade na gradove Kramatorsk i Slavjansk, koji se takođe nalaze u istočnoj pokrajini Donjeck.

06.58 EU blizu dogovora o uvođenju 10. paketa sankcija Rusiji

Evropska unija je blizu uvođenja desetog paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i očekuje se da će danas, ukoliko budu prevaziđene razlike u stavovima oko zabrane na uvoz gume i dijamanata iz Rusije, o tome biti postignut konačni dogovor, potvrdile su diplomate zemalja članica EU. Na listi sankcionisanih bi trebalo da se nađu i pojedinci i zvanični entiteti koji su umešani u ilegalnu deportaciju oko 6.000 dece iz Ukrajine, prenosi Rojters. Očekuje se da će 10. paket sankcija obuhvatiti i sedam iranskih poslovnih entiteta za koje se veruje da proizvode opremu koju Rusija koristi u ratnim operacijama u Ukrajini.

06.40 Meloni: Svaki mir koji uključuje predaju Ukrajine ne može biti pravi mir

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je juče da svaki mir koji podrazumeva predaju Ukrajine ruskim snagama ''ne može biti pravi mir''. Ona je tokom posete Kijevu i razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim navela da poraz Ukrajine stvara rizik da dođe do invazije na druge evropske države i obećala je nastavak vojne podrške Italije Kijevu, prenosi Rojters. Meloni je dodala da Italija nastoji da bude domaćin međunarodne konferencije o obnovi Ukrajine koja je najavljena za april.

06.30 Belorusija predviđa izricanje smrtne kazne za veleizdaju

Poslanici beloruskog parlamenta usvojili su juče izmene Zakona o krivičnoj odgovornosti, prema kojima je omogućeno uvođenje smrtne kazne državnim službenicima i vojnom osoblju u slučaju veleizdaje, izvestila je državna novinska agencija Belta. Prenoseći tu vest, RSE navodi da je Belorusija poslednja zemlja u Evropi u kojoj se još izriču smrtne kazne, a prošle godine je, zbog proširenja izricanja smrtne kazne u slučajevima terorizma, izazvala kritike međunarodne javnosti.

06.11 Si Đinping planira narednih meseci sastanak s Putinom u Moskvi

Kineski predsednik Si Đinping planira da poseti Moskvu i sastane se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u narednim mesecima, objavio je juče Vol strit džurnal, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.
List je naveo da će Sijev sastanak sa Putinom biti deo napora za početak mirovnih pregovora za Ukrajinu i da će omogućiti da ponovi svoje pozive da se nuklearno oružje ne koristi, preneo je Rojters.

16.00 Bajden: Rusija nikad neće pobediti u Ukrajini
Tokom posete Varšavi američki predsednik Džozef Bajden optužio je juče Rusiju da je u Ukrajini počinila ''zločine protiv čovečnosti i ratne zločine'' i istakao da će Moskva zbog toga biti kažnjena.

''Podrška Ukrajini se nastavlja, NATO je u tome ujedinjen. Rusija nikad, nikad, neće pobediti u Ukrajini'', poručio je Bajden. Opširnije u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Evropa