Evropa

RAT U UKRAJINI Sporazum o izvozu žita produžen za 60 dana, Moravjecki pominje slanje aviona "MIG-29" Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/03/2023

-

07:37

RAT U UKRAJINI Sporazum o izvozu žita produžen za 60 dana, Moravjecki pominje slanje aviona "MIG-29" Ukrajini
RAT U UKRAJINI Sporazum o izvozu žita produžen za 60 dana, Moravjecki pominje slanje aviona "MIG-29" Ukrajini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 383. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da se budućnost zemlje odlučuje na istoku, gde su borbe veoma teške. O odlukama za pregovaračkim stolom i dalje nema nagoveštaja, ali sve govori u prilog tome da će sporazum o izvozu žita biti produžen - ruski zvaničnik izjavio je da Moskva nema ništa protiv da se produži sporazum, ali na rok od dva meseca. Istovremeno, produžen je još jedan akt - EU je juče produžila sankcije Rusiji za još šest meseci.

Ključne stvari

  • Nebenzja: Nemačka, Danska i Švedska odbile saradnju oko istrage sabotaže Severnog toka
  • Putin: Blizu mesta eksplozija na Severnom toku pronađena antena
  • Duma usvojila zakon koji kažnjava diskreditaciju pripadnika Vagner grupe
  • Rusija se ne protivi produženju Crnomorske inicijative za žito na 60 dana
  • EU produžila sankcije protiv Rusije za još šest meseci
  • SIPRI: Ukrajina je postala treći najveći uvoznik oružja na svetu
  • Njujork Tajms:Optužbe za ratne zločine protiv Rusije u ratu u Ukrajini
  • Nemački ambasador: Skoro završena obuka Ukrajinaca za korišćenje "leoparda"
  • Produžen boravak Ukrajincima u SAD
  • Katolička nadbiskupija u Moskvi: Poseta pape Rusiji bila bi dobra za tu zemlju
  • "Vagner" regrutuje među moskovskim srednjoškolcima

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.11 Litvanski parlament označio Vagner kao terorističku organizaciju

Litvanski parlament označio je danas rusku paravojnu grupu Vagner kao terorističku organizaciju, jer "aktivno učestvuje u vojnim akcijama na strani agresora" i izvela je akcije u Ukrajini koje se mogu smatrati "ekvivalentnim terorizmu".

"Vagner, privatna vojna kompanija koju je osnovao Jevgenij Prigožin, biznismen blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, kojoj su uveli sankcije EU i SAD, je instrument ruske moći u senci", navodi se u rezoluciji.

20.52 Ukrajinski vojni vrh ponovo podržao nastavak odbrane Bahmuta

Tokom sastanka ukrajinskog vojnog vrha kojem je danas predsedavao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, članovi štaba vrhovnog komandanta i glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni ponovo su se izjasnili za nastavak odbrane Bahmuta.

"Sagledavši tok odbrambene operacije u sektoru Bahmut, svi članovi štaba izneli su zajednički stav o daljem držanju pozicija i nastavku odbrane grada Bahmuta", navodi se u saopštenju kabineta predsednika Zelenskog.

20.11 Lavrov u pismima UN tvrdi da se krše prava pravoslavaca u Ukrajini

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov uputio je pisma Ujedinjenim nacijama i OEBS-u, u kojem je ukazao na kršenja ljudskih i ustavnih prava pravoslavnih vernika u Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. 

19.41 Putin: Blizu mesta eksplozija na Severnom toku pronađena antena

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je prilikom snimanja akvatorijuma u blizini mesta eksplozija na gasovodu Severni tok, u danskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni pronađen predmet sličan anteni eksplozivne naprave, a da Danska još nije odgovorila na zahtev Moskve za sprovođenje istrage. Kako je Putin rekao u intervjuu za kanal Rosija 1, stručnjaci veruju da bi to mogla da bude antena za prijem signala za aktiviranje eksplozivne naprave koja se može ugraditi u sistem gasovoda.

Ruski predsednika je objasnio da je istragu sproveo Gasprom nakon što je dobio dozvolu danskih vlasti, a da je objekat pronađen oko 30 kilometara od mesta eksplozije. Sada bi, prema rečima Putina, Rusija želela da dobije dozvolu od danskih vlasti da "samostalno ili zajedno sa njima" sprovedu neophodna ispitivanja, kako bi eksplozivna naprava, ako je na gasovodu, mogla da bude deaktivirana.

"Ali kao odgovor na naš zahtev danskim vlastima, dobili smo odgovor da i oni sami razmišljaju o tome, a kada budu smatrali da je to moguće, daće nam odgovor“, kazao je Putin.

19.18 Nebenzja: Nemačka, Danska i Švedska odbile saradnju oko istrage sabotaže Severnog toka

Nemačka, Danska i Švedska odbacile su predlog Rusije da sarađuje u istrazi sabotaže na gasovodima Severni tok, navodi se u pismu stalnog predstavnika Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzje upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, Savetu bezbednosti UN i Generalnoj skupštini svetske organizacije. Prema rečima Nebenzje, ove zemlje tvrde da su "ruske vlasti obaveštene o istragama koje su u toku o predmetnom aktu sabotaže", prenosi TASS.

"U stvarnosti, vlasti Danske, Nemačke i Švedske su bez ikakvog uverljivog objašnjenja odbile sve predloge za saradnju na identifikovanju počinilaca napada na gasovode i okolnosti vezanih za sabotažu koje je iznela Ruska Federacija", naveo je Nebenzja u pismu.

Associated Press

18.10 Uhapšen ruski vojnik koji se skrivao šest meseci u oblasti Harkova

Ruski vojnik koji tvrdi da se šest meseci sakrivao u oblasti Harkova na severoistoku Ukrajine priveden je, saopštila je danas ukrajinska policija. Pripadnici ukrajinskih oružanih snaga zaustavili su 42-godišnjeg vojnika dok su patrolirali u okrugu Kupijansk, koji su ukrajinske snage zauzele prošlog septembra, saopštila je regionalna policijska uprava Harkova, prenosi Bi-Bi-Si.

Privedeni ruski vojnik policiji je rekao da se krio u napuštenim zgradama, a policija je potom otkrila da je uhapšeni, koji je bio odeven u civilnu odeću, bio pripadnik ruske 27. gardijske motostreljačke brigade i da je stanovnik Moskovske oblasti. Ukrajinska policija je saopštila da je pokrenuta dalja istraga u lokalnoj policijskoj stanici.

17.31 Putin: Rusija decenijama pokušavala da normalizuje odnose sa Ukrajinom

Rusija je decenijama strpljivo pokušavala da normalizuje odnose sa Ukrajinom, ali se situacija promenila nakon "državnog udara 2014. godine", izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa radnicima fabrike aviona Ulan Ude, prenela je agencija TASS.

Prema njegovim rečima, Rusija se u odnosima sa Ukrajinom oslanjala na one koji su sebe smatrali delom velikog ruskog sveta, ali je 2014. godine počelo njihovo istrebljenje.
!Oslanjali smo se ne samo na stanovništvo koje govori ruski u Ukrajini. Tamošnja cela zemlja u suštini govori ruski. Oslonili smo se na one koji su sebe smatrali delom velikog ruskog sveta, delom naše kulture, delom našeg jezičkog okruženja i delom naše zajedničke tradicije. Oslonili smo se na ove ljude“, rekao je Putin.

 Putin je podsetio da kada se pojavio problem Krima, Rusija jednostavno nije mogla da ne podrži te ljude, navodi ruska agencija.

Tanjug AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

16.28 Orban razgovarao sa Makronom, Mađarska za prekid vatre u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban i francuski predsednik Emanuel Makron sastali su se u ponedeljak uveče u Parizu kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i najvažnijim aspektima budućnosti Evrope, saopštio je portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši.

Kako je prenela agencija MTI, Orban je poručio da Mađarska želi hitan prekid vatre i mirovne pregovore u Ukrajini. Takođe, Orban je podsetio da je Mađarska od početka rata za mir i tako će i ostati. 

Agencija je prenela da se Orban jutros sastao sa bivšim predsednikom Francuske Nikolasom Sarkozijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dve zemlje i međunarodnim problemima, poput rata u Ukrajini i evropskim politikama.

15.03 Putin: U Ukrajini je reč o opstanku ruske državnosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se radnicima u fabrici aviona, gde je rekao da je u Ukrajini reč o opstanku ruske državnosti, prenosi Gardijan.  

Ponavljajući tvrdnju da je Zapad odlučan da rasturi Rusiju, on je rekao: "Za nas ovo nije geopolitički zadatak, već zadatak opstanka ruske državnosti, stvaranja uslova za budući razvoj zemlje i naše dece". 

Tanjug AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

15.00 Hogl: U nemačkoj vojsci veća nestašica nego pre rata u Ukrajini

Nemačka vojska trpi veću nestašicu naoružanja i opreme nego pre invazije Rusije na Ukrajinu pre godinu dana, saopštila je danas parlamentarni komesar za oružane snage Eva Hogl u godišnjem izveštaju.

"Bundesver ima premalo svega, a ti nedostaci su još veći od 24. februara prošle godine", rekla je Hogl novinarima u Berlinu.

 Ona je optužila vladu da je nije samo spora u trošenju specijalnog fonda od 100 milijardi evra, osnovanog prošle godine za obnovu oružanih snaga, već i u dopuni vojnih zaliha nakon što je poslato oružje i oprema Ukrajini.

 "Naše trupe pozdravljaju podršku Ukrajini, iako je to stvorilo velike rupe u našim zalihama. Zato je neophodno pokrenuti proces naručivanja zamene", rekla je ona. 

14.45 Rusija od uvođenja sankcija sakupila 80 milijardi dolara na ofšoru

Rusija je od početka uvođenja sankcija napravila 80 milijardi dolara u gotovini putem ofšora, što je oko trećine od 227 milijardi dolara neočekivanih prihoda zarađenih prošle godine od izvoza. Kako navodi Blumberg, oko 80 milijardi dolara nalazi se po fondovima gotovine, nekretninama i investicijama u filijalama u inostranstvu.

14.40 Švedski premijer: Povećala se verovatnoća da će Finska u NATO pre Švedske 

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da je veća verovatnoća da će Finska postati NATO članica pre Švedske, mada je i švedsko članstvo samo pitanje vremena. Više o toj temi pročitajte u odvojenoj vesti.

14.35 Moravjecki: Poljska bi mogla da pošalje "migove" Ukrajini u narednih četiri do šest nedelja

Poljska bi mogla Ukrajini da pošalje borbene avione "MiG-29" u narednih četiri do šest nedelja, izjavio je danas premijer Poljske Mateuš Moravjecki. Poljska je saopštila da će biti spremna da pošalje "migove" Ukrajini kao deo koalicije koja bi učinila isto, ali trenutno se ne zna koliko bi čitav proces mogao da traje. Poljska je do sada poslala 14 tenkova tipa "leopard 2" Ukrajini.

AP/Alik Keplicz

 

 

14.16 Lavrov: EU oslobođena ruskog uticaja, pa su im energenti sada trostruko skuplji

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je izjavio da Evropska unija može da se zahvali SAD što su je oslobodile zavisnosti od ruskih energetskih resursa, zbog čega što su njeni troškovi za energente utrostručeni. Kako navodi TAS S, Lavrov je, na otvaranju osnivačkog kongresa Međunarodnog pokreta rusofila, podsetio na nedavne izjave predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je zahvalila administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena što je pomogla EU da se ''oslobodi zavisnosti od ruskih fosilnih goriva''. On je ocenio da na tu ''slobodu'' treba gledati kroz prizmu troškova energenata, koji rastu za više od tri puta.

13.00 Duma usvojila zakon koji kažnjava diskreditaciju pripadnika Vagner grupe

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, usvojio je predlog zakona sa amandmanima o krivičnoj odgovornosti za diskreditaciju učesnika ruske operacije u Ukrajini, bez obzira na njihov status, kao i za širenje dezinformacija o njima. Amandman se smatra potezom za zaštitu boraca angažovanih od strane privatne paravojne formacije "Vagner", koja predvodi rusku ofanzivu na grad Bahmut na istoku Ukrajine, prenosi Rojters. Predlog zakona treba da odobri gornji dom parlamenta pre nego što bude prosleđen ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na konačno odobrenje.

12.45 Litvanski parlament jednoglasno proglasio Vagner grupu za teroriste

Parlament Litvanije jednoglasno je odlučio da rusku paravojnu fomaciju Vagner grupu proglasi "terorističkom organizacijom". Litvanski parlament je optužio ruske plaćenike za "sistematske, teške zločine agresije" u Ukrajini, prenosi Rojters. Stejt department i Ministarstvo finansija SAD proglasili su u januaru privatnu paravojnu grupu „Vagner” za transnacionalnu terorističku organizaciju, zbog navodno raširenog kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, što omogućava šire sankcije za globalnu mrežu ove grupe.

12.32 UN: Nastaviće se dijalog o žitaricama, razgovori uživo sa Rusijom završeni

Neformalan dijalog između Ujedinjenih nacija i potpisnica crnomorskog Sporazuma o žitu nastaviće se, rekao je danas portparol Ujedinjenih nacija, dodajući da su se razgovori sa Rusijom po ovom pitanju završili. "Razgovori su završeni juče kako je i dogovoreno, ali se konsultacije nastavljaju sa svim stranama", istakao je portparol humanitarne kancelarije pri Ujedinjenim nacijama koju vodi Martin Grifits, preneo je Rojters.

10.55 Poljanski: Moskva nije obaveštena o toku istrage o Severnom toku

Moskva nije obaveštena o toku istrage o eksplozijama na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru i predala je izveštaj Ujedinjenim nacijama kako bi to dokazala, izjavio je danas zamenik ambasadora Rusije u sedištu UN Dmitrij Poljanski.

Prema njegovim rečima, Moskva je pripremila zvanični dokument zasnovan na komunikaciji sa Danskom, Švedskom i Nemačkom, čiji su primerci predati Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini svetske organizacije. "Dokumenti omogućavaju našim kolegama u UN da se uvere da nisu istinite tvrdnje da su nas te zemlje obavestile o toku njihove istrage", izjavio je Poljanski, javlja Rojters.

10.28 Sinjehubov: Žena poginula u granatiranju Harkova

Oleg Sinjehubov, guverner Harkova izveštava da je jutros ubijen još jedan civil u ruskom granatiranju. "Danas oko 10, tokom granatiranja grada, neprijateljski projektil je pogodio civilni automobil. Žena stara 55 godina koja je bila u njemu, preminula je na licu mesta", napisao je on na svom Telegram kanalu.

10.20 Peskov: Na Srbiju se vrši pritisak bez presedana, visoko cenimo stav Beograda

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se u ovom trenutku na mnoge zemlje sveta, posebno na Srbiju, vrši pritisak bez presedana, ali da Moskva očekuje da će najproblematičnija pitanja biti rešavana u okviru poverljivog i partnerskog dijaloga sa srpskim prijateljima.

"Mi savršeno razumemo kakav se neviđeni, grub, protivzakonit, suprotan međunarodnom pravu pritisak vrše na mnoge zemlje, uključujući i Srbiju. Na Srbiju posebno. I veoma cenimo stav koji je Srbija zauzimala do sada, shvatamo da se uslovi menjaju, ali očekujemo da ćemo najproblematičnija pitanja rešavati u okviru našeg partnerskog poverljivog dijaloga sa srpskim prijateljima“, rekao je Peskov novinarima, prenosi RIA Novosti. Opširnije u posebnoj vesti.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

09.32 Peskov: Rusija ne priznaje jurisdikciju suda u Hagu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da Rusija ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, prenosi Rojters. Na pitanje o izveštajima na osnovu kojih se očekuje da će sud u Hagu uskoro tražiti prve naloge za hapšenje ruskih pojedinaca u vezi sa sukobom u Rusiji, Peskov je odgovorio da Rusija ne priznaje taj sud. On je takođe rekao da stav Kijeva znači da se ciljevi Rusije u Ukrajini mogu postići samo "vojnim sredstvima".

09.23 Gruško: Sporazum o izvozu žita produžen za 60 dana

Sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih crnomorskih luka produžen je za 60 dana, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško. On je rekao da je potvrđeno da je sporazum deo paketa i da je uslov da budu ispunjena sva obećanja data ruskoj strani, prenosi RIA Novosti. Prema rečima Gruška, Ruska Federacija će nastaviti da traži otklanjanje svih prepreka za isporuku poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta.

09.12 Kirilenko: Granatiran centar Donjecka, jedna osoba poginula

Ruske snage granatirale su centar Kramatorska, a prema preliminarnim informacijama oštećeno je šest višespratnica, saopštio je Pavlo Kirilenko, šef Donjecke oblasti. Jedna osoba poginula, a najmanje tri civila su povređena. Na mestu napada rade pripadnici policije i spasioci, dodao je Kirilenko.

08.50 Produženje sporazuma o žitu posle 18. marta ako ne bude prigovora strana

Crnomorska inicijativa za bezbedan izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka biće automatski produžena nakon što istekne 18. marta ako ne bude prigovora uključenih strana, prenosi danas Rojters pozivajući se na ruske medije.

Neimenovani izvor, upoznat sa detaljima pregovora oko sporazuma, rekao je ruskoj agenciji TASS da do sada nijedna od uključenih strana nije nagovestila povlačenje.

07.54 Ateš: Ubijen ruski zvaničnik u Novoj Kahovki

Partizanska grupa Ateš tvrdi da je u ponedeljak nešto posle ponoći ubila zamenika načelnika vojne uprave Nova Kahovka, prenosi Gardijan. U poruci na Telegram grupi, tvrde da su detonirali bombu dok je zvaničnik prilazio svom automobilu ispred jednog kafića i da nijedan civil nije povređen. Tvrdnje nisu potvrđene.

Inače, Ateš je partizanska grupa koja deluje u delovima okupirane Ukrajine, koju čine Ukrajinci, krimski Tatari i Rusi. Ranije je pripisala zasluge za niz značajnih napada na rusko osoblje u okupiranim delovima Ukrajine, uključujući napad automobilom bombom 10. februara u oblasti Nove Kahovke u kojem su poginula dva ruska vojnika, a dvojica su ranjena.

07.25 Ukrajinski generalštab: Odbijeno više od 100 ruskih napada

Ukrajinske odbrambene snage odbile su više od 100 ruskih napada na liniji fronta, saopštio je generalštab te zemlje. Kijev tvrdi da su ruske snage u Sumiju i Donjecku lansirale pet raketa na civilnu infrastrukturu, što je rezultiralo povređenima i poginulima. Takođe, dodaje se da je izvedeno 35 vazdušnih i 76 raketnih udara.

Ukrajinski generalštab navodi da se operativno okruženje "nije značajno promenilo" oko Kupjanska i Limana, odnosno da ruske snage nastavljaju sa napadima. Ističe se i da je Ukrajina izvela deset vazdušnih napada, pri čemu je pogođeno pet područja sa municijom, uključujući tri skladišta i četiri mesta sa sistemima komunikacije. 

Associated Press

07.20 Vašington podržava direktan razgovor Sija i Zelenskog

Vašington ohrabruje kineskog predsednika Sija Đinpinga da razgovara direktno sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, saopštila je Bela kuća, posle vesti o tome da će njih dvojica razgovarati.

Ohrabrujemo predsednika Sija da se obrati predsedniku Zelenskom jer verujemo da Kina i sam predsednik Si treba direktno da čuju ukrajinsku perspektivu, a ne samo rusku stranu o ovome. Mi smo, u stvari, zagovarali kod Pekinga da dođe do tog kontakta", rekao je sinoć savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan novinarima, preneo je CNN.

07.15 Zelenski: Budućnost Ukrajine odlučuje se na istoku gde se vode teške borbe

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da se budućnost njegove zemlje odlučuje u istočnoj Ukrajini, gde su borbe veoma teške.

"Situacija na istoku je veoma teška i veoma bolna. Moramo da uništimo vojnu moć neprijatelja, i to ćemo i uraditi", rekao je Zelenski  u noćnom video obraćanju. On je istakao da se za budućnost Ukrajine i Ukrajinaca sada bori u Bilohorivki, Marinki, Avdijevki, Bahmutu, Vuhledaru i Kamjanki, preneo je CNN.

Euronews

07.09 Rusija se ne protivi produženju Crnomorske inicijative za žito na 60 dana

Rusija je spremna da prihvati produžetak sporazuma o izvozu žitacije iz Rusije, koji ističe 18. marta, samo na 60 dana, a ne ponovo na 120, izjavio je posle pregovora u Ženevi zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinin, prenosi Sputnjik.

"Naš dalji stav će se utvrđivati u zavisnosti od realnog – ali ne na rečima, nego na delu – napretka u normalizaciji našeg poljoprivrednog izvoza, uključujući bankarske isplate, transportnu logistiku, osiguranje, odmrzavanje finansijske delatnosti i isporuke amonijaka cevovodom 'Toljati-Odesa", rekao je juče Veršinin.

07.05 EU produžila sankcije protiv Rusije za još šest meseci

Savet EU juče je odlučio da za još šest meseci, do 15. septembra, produži sankcije protiv onih koji su odgovorni za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, saopštio je Savet Unije. Sankcije će, kako je navedeno, nastaviti da se primenjuju na 1.473 pojedinca i 205 entiteta, od kojih su mnogi ciljani kao odgovor na tekuću neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu. Savet EU precizira da postojeće restriktivne mere predviđaju ograničenja putovanja fizičkim licima, zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja na raspolaganje sredstava ili drugih ekonomskih resursa navedenim fizičkim i pravnim licima. 

06.27 Nemački ambasador: Skoro završena obuka Ukrajinaca za korišćenje "leoparda"

Nemački ambasador u Velikoj Britaniji Migel Berger tvrdi da je obuka ukrajinskih vojnika za korišćenje tenkova leopard 2 skoro završena. Nemačka će u Ukrajinu poslati 18 ovakvih tenkova narednih dana. Nemačka je u januaru najavila da će poslati tenkove u Ukrajinu kao odgovor na višenedeljni pritisak zapadnih saveznika.

06.15 "Vagner" regrutuje među moskovskim srednjoškolcima

"Vagner" grupa pokušava da u srednjim školama u Moskvi regrutuje učenike i to radi kroz anketne listiće preko kojih prikuplja podatke o njima, piše Euronews pozivajući se na britansko Ministarstvo odbrane. Euronews piše i da "Vagner" navodno regrutuje buduće vojnike i u sportskim centrima širom zemlje. 

05.50 Njujork Tajms: Optužbe za ratne zločine protiv Rusije u ratu u Ukrajini

Međunarodni krivični sud namerava da otvori dva slučaja navodnih ratnih zločina u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu i tražiće naloge za hapšenje nekoliko osoba, naveo je danas Njujork Tajms. List se poziva na više sadašnjih i bivših zvaničnika koji znaju za tu odluku, ali nisu bili ovlašćeni da govore javno. Optužbe su, navodno, da je Rusija kidnapovala ukrajinsku decu i tinejdžere i slala ih u ruske kampove za prevaspitanje i da je Kremlj namerno gađao civilnu infrastrukturu.

Komentari (0)

Evropa