Evropa

Štrajkovi osoblja aerodroma i pilota u Evropi poremetiće putovanja tokom leta

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2023

-

14:11

Štrajkovi osoblja aerodroma i pilota u Evropi poremetiće putovanja tokom leta
Štrajkovi osoblja aerodroma i pilota u Evropi poremetiće putovanja tokom leta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Štrajkovi osoblja aerodroma i u avio-kompanijama u Evropi, mogli bi da poremete putovanja tokom leta, kada se broj putnika u svetu polako povećava na nivoe pre pandemije virusa korona.

Kako navodi Rojters, od prošle godine, štrajkovi i manjak aerodrumskog osoblja primorali su evropske avio-kompanije da otkažu na hiljade letova, kako bi se izbegli dugački redovi na glavnim aerodromima.

Prema podacima kompanije AirHelp, otkazivanja letova i kašnjenja duža od tri sata u Evropi, porasli su u odnosu na 2022. i 2019, u periodu od 5. do 11. aprila, pri čemu su izmene u avio-saobraćaju najizraženije u Francuskoj i Britaniji.

U Britaniji oko 1.400 radnika obezbeđenja aerodroma Hitrou planiraju nove štrajkove u maju, 10 dana nakon štrajka osoblja aerodroma koji je okončan ranije ovog meseca.

Aerodromi u Dizeldorfu, Hamburgu, Kelnu i Bonu bili su skoro prazni danas, tokom prvog dana štrajka radnika obezbeđenja na tim aerodromima, na koji je pozvao nemački sindikat Verdi.

Očekuje se da će oko 100.000 putnika biti pogođeno tim štrajkovima.

U Španiji, piloti avio-kompanije Er Evropa štrajkovaće prvih pet dana maja, zbog spora o platama, dok su piloti kompanije Iberija Er Nostrum odlučili da stupe u štrajk na neodređeno vreme, takođe zbog spora o platama s poslodavcima.
 

Komentari (0)

Evropa