Evropa

Nemačka carina pooštrava mere protiv pranja novca

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

21:26

Nemačka carina pooštrava mere protiv pranja novca
Nemačka carina pooštrava mere protiv pranja novca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka carina biće osnažena kako bi imala ključnu ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala i pranja novca, izjavio je danas nemački ministar finansija Kristijan Lindner.

Ministar je rekao i da će sva nezakonito stečena imovina biti zaplenjena, dok je predstavljao mere za borbu protiv kriminala, koje će biti sprovedene do drugog kvartala 2025, preneo je Rojters.

"Carina će novom strategijom postati još moćnija, specijalizovanija i efikasnija, a cilj je da se identifikuje razvoj tehničkih mogućnosti kod počinioca još u ranoj fazi i da se tome uspešno suprotstavi“, rekao je Lindner.

Navodi se i da će carina igrati važnu ulogu u finansijskim istragama, kao i pružanju pomoći u pronalaženju nezakonito stečene imovine i otkrivanju pranja novca.

Ministar smatra da suština ne treba da bude u povećavanju poreza, već u sprovođenju zakona.

Lindner je prošle godine naveo da će Nemačka osnovati Federalnu kancelariju za finansijsku kriminalističku policiju, kao organ za borbu protiv pranja novca i finansijskog kriminala, koji bi trebalo da počne sa radom 2024. godine.

Nemačka je prošle godine dobila kritike Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), jer nije učinila dovoljno da u pogledu pranja novca i krivičnog gonjenja nekoliko ljudi zbog zločina.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa