Evropa

EU: Nemačka da se sasvim odrekne nafte koja stiže preko naftovoda Družba

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2023

-

15:37

EU: Nemačka da se sasvim odrekne nafte koja stiže preko naftovoda Družba
EU: Nemačka da se sasvim odrekne nafte koja stiže preko naftovoda Družba - Copyright AP Photo/Sven Kaestner, File

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka treba da se u sklopu sankcija protiv Rusije sasvim odrekne nafte koja u ovu zemlju stiže preko ruskog naftovoda Družba, navodi se u predlogu novog paketa EU sankcija protiv Ruske Federacije.

"Privremeno izuzeće dato Nemačkoj za snabdevanje sirovom naftom cevovodom iz Rusije kroz severni deo naftovoda Družba mora da prestane", navodi se u predlogu.

Češka, Slovačka i Mađarska bi prema ovom nacrtu Evropske komisije, u koji je imao uvid briselski list EU obzerver, i dalje mogle da koriste naftu iz pomenutog naftovoda.

Mađarska bi na osnovu ovog predloga mogla da nastavi izgradnju ruskih nuklernih reaktora. EU smatra da brojne kineske kompanije u Hongkongu proizvode mikroelektronske komponente za sisteme navođenja projektila i snadevaju njima Rusiju, zaobilazeći tako sankcije EU.

Na radaru EU je i 10 kompanija iz Irana, Sirije i Uzbekistana. Brisel planira i uvođenje sankcija protiv osam ruskih IT kompanija, među kojima su firme Vulkan i Ešalon, pošto smatra da svoje tehnologije stavljaju na raspolaganje ruskoj obaveštajnoj službi.

EU planira da uvede i zabranu izvoza određene vrste robe u zemlje koje u kontinuitetu pomažu Rusiji. Prema EU obzerveru, ova mera otvara mogućnost trgovinskog rata sa Kinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa