Evropa

Može li Bugarska do nove vlade: Članica GERB-a Marija Gabrijel dobila mandat, socijalisti odbili saradnju

Komentari

Autor: Euronews Bugarska, Tanjug

15/05/2023

-

17:30

Može li Bugarska do nove vlade: Članica GERB-a Marija Gabrijel dobila mandat, socijalisti odbili saradnju
Marija Gabrijel - Copyright AP/Yves Herman, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu, Marija Gabrijel, članica bugarske stranke desnog centra GERB, dobila je danas mandat za formiranje nove bugarske vlade nakon prošlomesečnih izbora. 

Predsednik Bugarske Rumen Radev sastao se danas sa Gabrijel da bi joj dao mandat za formiranje vlade u roku od sedam dana, preneo je Rojters. 

"Želim da vas uverim da ću učiniti sve što je moguće da Bugarska ima stabilnu, radnu, regularnu vladu. Stoga će moj predlog biti ekspertska vlada, ujedinjena oko jasnog prioriteti koji imaju jedan cilj – blagostanje Bugara i autoritet Bugarske“, rekla je Marija Gabrijel nakon što joj je Radev dao mandat.

Euronews Bugarska prenosi da je ona predsednika informisala o svojim sastancima sa političkim snagama proteklih dana, na kojima je iznela glavne prioritete, ali i razlike među njima.

"Ovi opšti prioriteti sada moraju biti mnogo detaljnije ocrtani. I za ovo ću upotrebiti ovaj ustavom postavljen", obećala je ona.

Gabrijel je rekla u nedelju da će predložiti vladu sa jednogodišnjim mandatom.

Na izborima 2. aprila u Bugarskoj, GERB je pobedio osvojivši 69 mesta u parlamentu od ukupno 240 mesta i može da formira vladu ukoliko pronađe koalicione partnere. 

Prozapadni reformistički blok na čelu sa Nastavljamo promene (PP) osvojio je 64 mesta.

"Socijalistička partija neće biti u vladi niti je podržati" 

Posle poslednjih izbora u oktobru 2022. godine, stranka GERB je takođe prednjačila, ali nije uspela da formira koaliciju. Čini se da bi to mogao biti slučaj i sad, pošto je liderka Socijalističke partije Bugarske izjavila da ta stranka neće učestvovati u vladi Marije Gabrijel, da je neće podržati i da izlazi iz pregovora za njen sastav.

Ninova je to izjavila posle sastanka rukovodstva stranke i narodnih predstavnika levice i to nekoliko sati posle sastanka sa kandidatkinjom za premijersko mesto i delom rukovodstva GERB-a, preneo je Euronews Bugarska.

„Danas nemamo apsolutno nikakvu jasnu predstavu o tome kakva vlada, sa kakvim zadacima nam se nudi. A sigurna sam da niko od vas nema pojma“, obratila se nekima od svojih kolega, koje je okupila. soba za brifing.

Ninova je jasno stavila do znanja da su glavni razlozi za razdor stavovi GERB-a o ratu u Ukrajini i tamošnjem izvozu oružja, kao i Istanbulska konvencija i preporučio prvoj strani da pregovara sa drugom za podršku.

"Oni su koalicija rata, oni su rodna koalicija“, zaključila je Ninova.

Povlačenje BSP-a je odlučujuće za moguću saradnju između njih, GERB-a, DPS-a i ITN-a. Bez crvenih poslanika, glasovi tri druge formacije nisu dovoljni za izglasavanje kabineta Marije Gabrijel u plenarnoj sali, piše Euronews Bugarska.

Politički zastoj u protekle dve godine prisilio je Bugarsku da odloži svoj ciljni datum za uvođenje evra, i to tek treba da bude odobreno nacrtom budžeta za ovu godinu. 

Analitičari i građani strahuju da bi ishod aprilskih izbora mogao da dovede do održavanja još jednih izbora kasnije ove godine, prenela je britanska agencija. 

Komentari (0)

Evropa