Evropa

Zelenski na evropskoj turneji, od Rima do Londona: Obezbedio dodatnu vojnu pomoć, ali borbeni avioni ostaju nedostižni

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

17/05/2023

-

07:04

Zelenski na evropskoj turneji, od Rima do Londona: Obezbedio dodatnu vojnu pomoć, ali borbeni avioni ostaju nedostižni
Zelenski na evropskoj turneji, od Rima do Londona: Obezbedio dodatnu vojnu pomoć, ali borbeni avioni ostaju nedostižni - Copyright Tanjug/Carl Court/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, uoči G7 samita koji će se održati ovog vikenda, učinio sve što je u njegovoj moći da evropskim liderima stavi do znanja šta je to što Ukrajini najviše treba. Mada Ukrajina nije stalna članica G7, Zelenski je ovih dana bio na "evropskoj turneji" gde je posetio lidere Velike Britanije, Italije, Francuske i Nemačke, kako bi osigurao da se na samitu govori o željama Kijeva.

Fokus ukrajinskog predsednika bio je na tome da obezbedi pre svega vojnu pomoć u što većoj meri, a to se pre svega odnosi na (za sada) nedostižne borbene avione zapadnih zemalja, koje evropski lideri uporno odbijaju da pošalju Kijevu.

Uprkos tome što ni sada nije dobio obećanja o borbenim avionima, moglo bi se reći da ukrajinski lider ima razloga da bude zadovoljan onim što je postigao, s obzirom na to da je nakon svakog sastanka objavljena bar poneka nova vrsta pomoći Ukrajini.

Evropska turneja Zelenskog počela je u Rimu, gde se sastao sa predsednikom Italije Serđom Matarelom i premijerkom Đorđom Meloni. U Vatikanu se, takođe, sastao i sa papom Franjom.

"Kladimo se na ukrajinsku pobedu. Naša podrška biće tu, 360 stepeni, sve vreme dok je potrebna pa i nakon toga", rekla je Meloni na konferenciji za medije sa Zelenskim, koga je nazvala "prijateljem".

Tanjug AP/Alessandra Tarantino

 

Italijanska premijerka dodala je i da odluka Zelenskog da evropsku posetu počne u Italiji pokazuje kako je ta zemlja "protagonista" u podršci Ukrajini, "žrtvi brutalne i nepravedne agresije Rusije". Meloni je istakla i da će Italija nastaviti da podržava Kijev, uključujući i vojno.

U najvećem fokusu prilikom posete Zelenskog Italiji, međutim, bio je njegov sastanak sa papom Franjom, jer je u prethodnom periodu poglavar katoličke crkve istupao u javnost kao potencijalni posrednik u donošenju mira, mada ne uvek na način koji je Ukrajini odgovarao.

Nakon razgovora sa papom, Zelenski je rekao da je od njega zatražio da "osudi ruske zločine u Ukrajini, jer nema jednakosti između žrtve i agresora".

Takođe, Zelenski je dodao i da je "razgovarao o mirovnoj formuli kao jedinom efikasnom algoritmu za postizanje mira".

Tanjug AP/Vatican News via AP

 

Kasnije je, na jednoj italijanskoj televiziji, Zelenski naveo da "uz svo poštovanje prema papi, Ukrajini nije potreban posrednik, jer se sa Putinom ne može pregovarati".

Iz Vatikana su samo rekli da su njih dvojica razgovarali o ratu, kao i da je papa uverio Zelenskog u "stalne molitve za Ukrajinu i one koji su najviše ugroženi", kao i da su se saglasili da je neophodna dalja humanitarna pomoć.

Prvi put u Berlinu od početka rata

Sledeća stanica posle Rima, za Zelenskog je bio Berlin, i to prvi put od početka rata. Tamo se ukrajinski predsednik sreo sa nemačkim predsednikom Franom Valterom-Štajnmajerom, kao i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. 

Nešto pre njegovog dolaska u Berlin, ministar odbrane Nemačke najavio je dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od tri milijarde dolara.

Nakon sastanka sa Valterom-Štajnmajerom, Zelenski je zahvalio Nemačkoj na podršci, rekavši da je ta zemlja "pokazala da je istinski prijatelj Ukrajine i pouzdan saveznik u odbrani slobode". 

Mnogo je zanimljivije, ipak, bilo na konferenciji za medije posle sastanka sa Šolcom, gde je nemački kancelar poručio da će "Nemačka biti uz Ukrajinu i podržavati je dokle god bude potrebno".

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

 

Šolc je dodao da se Nemačka zalaže ''da Rusija odgovara za svoja nedela'', prenosi Rojters, kao i da je "Ukrajina spremna za mir, ali da to ne može značiti zamrzavanje sukoba i prihvatanje sporazuma kakve želi Rusija"

''Rusija mora da povuče svoje trupe, neće funkcionisati drugačije'', rekao je Šolc.

Zelenski je, na istoj konferenciji, naveo da bi Kijev i njegovi zapadni saradnici mogli da ''nepovratno poraze Rusiju u ratu'' već ove godine, i dodao da će Ukrajina uvek biti zahvalna Nemačkoj na podršci tokom ruske invazije 'u punom obimu'.

''Vreme je da već ove godine odredimo kraj rata, već ove godine možemo da učinimo poraz agresora nepovratnim", rekao Zelenski, dodajući da Ukrajinci veruju u uspeh kontraofanzive protiv ruskih snaga. 

Takođe, Zelenski je odbacio ideju o bilo kakvim teritorijalnim ustupcima Rusiji, rekavši da "Ukrajina želi da povrati svaki pedalj svoje zemlje".

Makron: Spremni smo za obuku ukrajinskih pilota

U Parizu se, posle sastanaka u Berlinu, Zelenski sreo i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 

Po sletanju u Pariz, Zelenski je na Tviteru napisao da se "svakom posetom, odbrambene i napadačke sposobnosti Ukrajine šire, dok su veze sa Evropom sve jače a pritisak na Rusiju sve veći".

Nakon sastanka predsednika Ukrajine i Francuske, izdato je i zajedničko saopštenje u kom se navodi da će, u narednih nekoliko nedelja, Pariz poslati Kijevu više desetina oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući savremena borbena vozila AMX-10RC.

Ova borbena vozila na terenu se kreću veoma brzo i imaju veliku manevarsku sposobnost koja omogućava brze promene pozicija na ratištu, a ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov nazvao ih je "snajperima na brzim točkovima".

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

 

Dodatno, u izjavi za francusku televiziju TF1, Makron je istakao da je Francuska spremna za obuku ukrajinskih pilota, kao i da bi programi obuke mogli da počnu odmah. 

Sa druge strane, on je istakao da Francuska zasad neće isporučivati avione ukrajinskoj vojsci.

"Strategija Francuske je jednostavna: pomoći Ukrajini da se odupre i da organizuje, kada to bude želela, kontraofanzivu kako bi sve mogla da vrati za pregovarački sto, pod uslovima koje ona izabere i kako bi izgradila trajni mir za sebe", poručio je Makron.

Od Londona "Olujna senka", ali ne i borbeni avioni

Najbolje za kraj - tako bi se ukratko mogla opisati poslednja stanica na ovoj mini-turneji Zelenskog. Iz posete Londonu, ukrajinski predsednik vratio se sa džepom punim obećanja kada je u pitanju vojna pomoć.

Najvažnija stavka u onome što Velika Britanija šalje Kijevu, zapravo, najavljena je malo pre nego što se Zelenski sastao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom. U pitanju je sistem "Olujna senka" - prve krstareće rakete dugog dometa koje neka zapadna zemlja šalje Ukrajini.

"Danas mogu da potvrdim da Velika Britanija donira Ukrajini raketni sistem 'Olujnu senku'. U pitanju je sistem koji ima mogućnost preciznog udara dugog dometa", rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas pred parlamentom te zemlje 11. maja. 

"Donacija ovih sistema naoružanja daje Ukrajini najbolju šansu da se odbrani od kontinuirane brutalnosti Rusije, posebno od namernog gađanja ukrajinske civilne infrastrukture, što je protivno međunarodnom pravu. Ukrajina ima pravo da se od ovoga brani", dodao je Volas.

Tanjug/Carl Court/Pool via AP

 

Što se tiče onoga što je objavljeno nakon sastanka Zelenskog i Sunaka, britanski premijer saopštio je da će Velika Britanija "relativno skoro" biti spremna da trenira ukrajinske pilote da koriste zapadne borbene avione. 

Međutim, Sunak je istovremeno istakao i da samo slanje borbenih aviona Ukrajini "nije baš direktna stvar".

Zelenski je, govoreći na konrefenciji za medije sa Sunakom, rekao: "Želimo da napravimo ovu 'avionsku koaliciju'. Veoma pozitivno mislim o tome, i o tome smo razgovarali. Neke veoma važne odluke čuće se u najskorije vreme".

Takođe, iz Londona je saošpteno da će Velika Britanija Ukrajini poslati stotine novih dronova dometa vićeg od 200 kilometara, kao i nekoliko stotina stotine raketa PVO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa