Evropa

Konačno dogovor: Dve najveće stranke u Bugarskoj saglasile se da formiraju koalicionu vladu s rotirajućim premijerom

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

16:17

Konačno dogovor: Dve najveće stranke u Bugarskoj saglasile se da formiraju koalicionu vladu  s rotirajućim premijerom
Bugarski parlament - Copyright parliament.bg

veličina teksta

Aa Aa

Dve najveće Bugarske političke stranke, GERB desnog centra i prozapadni blok "Nastavljamo promene", dogovorile su se danas da formiraju koalicionu vladu sa rotirajućim premijerom u pokušaju da okončaju dvogodišnji politički zastoj.

Politička neizvesnost u Bugarskoj rezultirala je odlaganjem roka za uvođenje evra, a još uvek nije usvojen ni predlog zakona o budžetu za tekuću 2023. godinu, prenosi Rojters.

Zbog političke krize Bugarska nema mogućnost da iskoristi sredstva iz fondova EU za oporavak nakon pandemije koronavirusa.

Očekuje se da mandat za formiranje vlade i premijersku poziciju u prvih devet meseci dobije bivši ministar obrazovanja Nikolaj Denkov iz bloka "Nastavljamo promene".

Dve stranke su postigle dogovor da nakon prvih devet meseci funkciju premijerke preuzme bivša evropska komesarka Marija Gabrijel, članica GERB-a.

Podstimo, na izborima održanim 2. aprila GERB je osvojio 69 poslaničkih mandata u parlamentu sa ukupno poslaničkih 240 mesta. Inače su Bugari za ukupno dve godine, do glasačkih kutija šetali pet puta.

Kako je Euronews Srbija ranije pisao, poslednje glasanje održano je u atmosferi negodovanja prema političkim elitama koje mnogi doživljavaju kao nezainteresovane da se ozbilno uhvate u koštac sa korupcijom i ekonomskim reformama, koje su proteklih godina uzele meha u Bugarskoj, a tada je šest stranaka prošlo cenzus za ulazak u bugarski parlament.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa