Evropa

Prigožin: Vagner grupa neće čekati "poziv" da brani Belgorod od sve učestalijih napada

Komentari

Autor: Euronews

03/06/2023

-

23:02

Prigožin: Vagner grupa neće čekati "poziv" da brani Belgorod od sve učestalijih napada
Prigožin: Vagner grupa neće čekati "poziv" da brani Belgorod od sve učestalijih napada - Copyright Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je u subotu da je spreman da pošalje svoje jedinice u odbranu ruskog regiona Belgorod, koji se graniči sa Ukrajinom i koji je pogođen intenzivnim granatiranjem i napadima poslednjih dana. 

„Ako Ministarstvo odbrane ne zaustavi ono što se dešava u Belgorodskoj oblasti  gde se u stvari zauzima ruska teritorija, onda ćemo očigledno mi morati tamo da stignemo“, rekao je on u audio poruci koju je objavila njegova pres služba, prenosi Euronews. 

"Branićemo naš ruski narod i sve one koji tamo žive", dodao je.

On je jasno stavio do znanja da njegove snage neće čekati zvanično odobrenje za raspoređivanje u regionu. 

„Jedino što ćemo tražiti je municija, da ne stignemo, kako mi kažemo, goli na hladnoću“, rekao je Prigožin.

Belgorod je nedavno bio pogođen brojnim napadima, kakvi nisu viđeni na ruskoj teritoriji od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. 

Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je danas da je samo u petak to područje pogođeno sa više od 500 projektila, njih više od 370 u gradu Šebekinu i okolini, iz kojeg su pobegle stotine civila.  Prema navodima vlasti, najmanje 27 osoba je povređeno, a broj mrtvih je porastao na pet.

Rusija je u četvrtak takođe tvrdila da je odbila pokušaj kopnenog napada na Belgorod iz Ukrajine, nedelju dana nakon spektakularnog oružanog upada koji je pokazao ranjivost ruskih granica. 

Šef Vagnera, koji je često i javno osuđivao učinak ruskih snaga u Ukrajini, optužio je u subotu vojne vođe za "ustupanje" teritorija u Belgorodskoj oblasti. 

"Ministarstvo odbrane nije u poziciji da bilo šta uradi, jer de fakto ne postoji," rekao je. 

Dan ranije je rekao da su Vagnerove trupe imale "99% učinka u zauzimanju" Bahmuta u istočnoj Ukrajini i da su zatim predali svoje položaje redovnoj vojsci, nakon što su potvrdili da su zauzeli grad 20. maja.

Ukrajina tvrdi da je bitka za grad još uvek u toku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa