Evropa

Rama traži da Srbija pusti kosovske policajce ili će "odnosi zahladneti": Možda ćemo imati "republiku KFOR" na severu

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

13:07

Rama traži da Srbija pusti kosovske policajce ili će "odnosi zahladneti": Možda ćemo imati "republiku KFOR" na severu
Edi Rama - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama poručio je danas da će, ukoliko Srbija uskoro ne pusti nedavno uhapšenu trojicu kosovskih policajaca, to moglo da dovede do formiranja "republike Kfor" na severu Kosova.

Rama je na svom Tviteru napisao da će, u slučaju da ne dođe do smirivanja situacije, veliki gubitnik biti Priština.

"Bojim se da što više Kurti bude insistirao da bude sam protiv saveznika, situacija će se pogoršati, vraćajući KFOR na čelo! A onda, zbogom na period od ko zna koliko formalnoj kontroli države nad celom teritorijom i tada ćemo da uživamo u 'republici Kfor' na severu Kosova. Aljbine, izađi iz samoizolacije, nemoj da izgubiš sever tako što vidiš svuda neprijatelje i izdajnike. Vreme brzo ide", dodao je Rama.

On je rekao i da će, ukoliko Srbija uskoro ne pusti nedavno uhapšenu trojicu kosovskih policajaca, to značiti povratak zahlađenju odnosa između Tirane i Beograda.

"Što duže se drže trojica policajaca uhapšenih u Srbiji, pa čak i ako su prešli graničnu liniju nisu počinili nikakav zločin, smanjuju se šanse da naši bilateralni odnosi ne odu nekoliko koraka unazad. Ovo bi mogla da bude nedelja povratka zahladnelih odnosa između nas, ukoliko ne budu pušteni!", naveo je Rama na Tviteru.

 

 

Trojica kosovskih policajaca uhapšena su kada su prešla administrativnu liniju i ušla u centralnu Srbiju 14. juna.
 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Vlada

19.06.2023 14:20

"Čak i ako su prešli administrativnu liniju, nisu počinili nikakav zločin." U redu, da sagledamo ovu izjavu. Ova izjava znači jednu od dve stvari: ili je Kosovo sastavni deo Srbije, ili Edi Rama i oni koji ovo tvrde ne poštuju međunarodno pravo. Da pojasnim: ako bih ja sada, iz Srbije, neovlašćeno ušao na teritoriju, recimo, Mađarske, i to naoružan automatskom puškom, da li bi to značilo da sam prekršio zakon i da li bi Mađarska policija imala pravo da me uhapsi? Prilično sam siguran da bi. Dakle, gospodo, ako je Kosovo, po vama, nezavisna država, onda su ova trojica i te kako prekršili zakon. E sad, ako Kosovo nije nezavisna država, nego je u sastavu Srbije, onda vaša izjava stoji i oni zaista nisu prekršili zakon. U tom slučaju, oni treba da se puste na slobodu, ali onda treba da se raspuste sve ilegalne organizacije, poput vlade Kosova, skupštine Kosova, ROSU i sl. jer po Ustavu Republike Srbije (čiji je Kosovo integralni član, u ovom slučaju), te institucije ne smeju da postoje. Dakle, šta je u pitanju, gospodo? Jesu li prekršili zakon, ili nisu i poštujete li vi međunarodno pravo ili ne?

Evropa