Evropa

Dvostruki ubica sa aerodroma u Kišinjevu tražen zbog otmice u Tadžikistanu

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2023

-

19:40

Dvostruki ubica sa aerodroma u Kišinjevu tražen zbog otmice u Tadžikistanu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državljanin Tadžikistana koji je u petak ubio dva službenika obezbeđenja na međunarodnom aerodromu u moldavskoj prestonici Kišinjevu, tražen je u svojoj zemlji zbog otmice zvaničnika tadžikistanske banke, saopštile su vlasti.

Državno tužilaštvo Tadžikistana identifikovalo je napadača kao Rustama Ašurova i navelo je da je bio član "organizovane kriminalne grupe" koja je 23. juna kidnapovala zamenika predsednika banke u Dušanbeu, glavnom gradu te centralnoazijske zemlje, prenosi Asošiejted pres.

Tužilaštvo je saopštilo da je Ašurov (43), sa prebivalištem u Dušanbeu, pobegao u Moldaviju preko Turske, kako bi se sklonio u EU, nakon što je pokrenuta krivična istraga.

Po dolasku na Međunarodni aerodrom u Kišinjevu u petak, odbijen mu je ulazak u zemlju, nakon čega je oteo oružje čuvara dok su ga zvaničnici sprovodili u pratnji i ubio dvojicu aerodromskih službenika. U napadu je ranjen i jedan putnik.

Ašurov je zadobio teške povrede i hospitalizovan je nakon što su ga savladale specijalne snage, rekao je vršilac dužnosti državnog tužioca Moldavije Jon Munteanu. 

Munteanu je dodao da je njegova kancelarija podnela krivičnu prijavu za "ubistvo sa otežavajućim okolnostima" i naveo da "nije pokrenut slučaj za terorizam".

"Razlog za zadržavanje na granici je to što osoba nije mogla jasno da navede razlog dolaska i svrhu boravka na teritoriji Republike Moldavije", rekao je Munteanu i dodao da je Kancelarija generalnog tužioca u kontaktu sa vlastima u Tadžikistanu.

Predsednica Moldavije Maja Sandu saopštila je da su u petak ubijeni  službenik granične policije i službenik obezbeđenja aerodroma.

Šef moldavske policije Viorel Černauteanu rekao je danas novinarima da je "policija razmenila vatru sa napadačem" tokom incidenta.

Upitan u petak da li je Ašurov imao veze sa ruskom plaćeničkom grupom Vagner, Černauteanu je rekao da nema dokaza da osumnjičeni „"ma veze sa vojnim ili paravojnim strukturama" i da se ne nalazi ni u jednom međunarodnom sistemu za pretragu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa