Evropa

Novi napadi dronovima na Moskvu: Reagovali PVO sistemi, bio zatvoren aerodrom Vnukovo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2023

-

09:31

Novi napadi dronovima na Moskvu: Reagovali PVO sistemi, bio zatvoren aerodrom Vnukovo
Novi napadi dronovima na Moskvu: Reagovali PVO sistemi, bio zatvoren aerodrom Vnukovo - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Jutros su se, pored sada već svakodnevnih izveštaja o granatiranju Ukrajine, pojavila i saopštenja ruskih zvaničnika o novim dronovima koji su oboreni u blizini Moskve. Aerodrom Vnukovo je nakratko bio zatvoren, a iz Kremlja su za sve optužili Kijev i to nazvali "terorističkim aktom", premda nisu pružili nikakve konkretne dokaze.

Prvo se, rano jutros, pojavio izveštaj o tome da su dve bespilotne letelice onesposobljene u Novoj Moskvi, moskovskom administrativnom okrugu, i još jedna u Kaluškoj oblasti, jugozapadno od ruske prestonice, kako su saopštile ruske službe za vanredne situacije.

"Prema preliminarnim izveštajima, tri bespilotne letelice su se kretale ka Moskvi u različitim vremenskim intervalima", navedeno je u saopštenju, uz dodatak da nema ni štete, ni žrtava.

Ostaci drona su, kako se ističe, pali u selo Valujevo.

Nedugo zatim, ruska državna agencija RIA Novosti prenela je da su još dva drona oborena u Novoj Moskvi, a da ni ovoga puta nije bilo povređenih.

Nakratko je bio obustavljen rad i na moskovskom aerodromu Vnukovo. Nakon nekoliko sati, vraćen je redovni režim letenja.

Ruski zvaničnici krive Kijev za napade

Nekoliko ruskih zvaničnika izdalo je saopštenja o odbijenim dronovima, a za napade su okrivili Ukrajinu. Oni nisu pružili nikakve dokaze, a ni ukrajinski zvaničnici nisu preuzeli odgovornost za slanje bespilotnih letelica na rusku prestonicu.

Moskovski grandonačelnik Sergej Sobjanjin naveo je da su odbijeni "pokušaji ukrajinskih napada".

"Danas je izveden još jedan pokušaj napada ukrajinskih dronovi na Novu Moskvu i Moskovsku oblast. Za sada su snage PVO odbile sve napade, sve otkrivene bespilotne letelice su eliminisane“, naveo je Sobjanin na Telegramu.

Oštrija je u svojim verbalnim napadima bila portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, koja je dronove u Podmoskovlju nazvala "terorističkim akcijama".

Ona je, kao i Sobjanjin, optužila Kijev za napade, i rekla da je napadnuta oblast u kojoj se nalaze objekti civilne infrastrukture.

"S obzirom na to da Zelenski vrši ove terorističke napade oružjem koje isporučuje Zapad ili koje je kupljeno iz zapadnih fondova, ovo je međunarodni terorizam", napisala je Zaharova na Telegramu.

Sličnu stvar je saopštilo i rusko ministarstvo odbrane, koje je navelo da je "osujećen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa pet bespilotnih letelica na objekte u Podmoskovlju i Novoj Moskvi".

U Hersonu stradale dve osobe

Ukrajinske vlasti nisu reagovale ni na optužbe Moskve, ni na same izveštaje o oborenim dronovima. 

Međutim, čini se da imaju dovoljno svojih briga, jer je jutros ponovo granatiran Herson, i prema izveštaju Rojtersa stradale su dve osobe - muškarac i žena. Pozivajući se na izjavu lokalnog tužioca, agencija prenosi i da je načinjena šteta kada je u pitanju imovina, kao i da se određeni broj ranjenih trenutno zbrinjava.

Državni ukrajinski emiter Suspilne, takođe, prenosi da ima povređenih i od posledica ruskog granatiranje u Černihovskoj oblasti na severu zemlje.

Pored ovoga, Suspilne je preneo i da je danas proglašen dan žalosti u Sumiju, koji je juče bomabardovan, a gde je broj žrtava porastao na tri. Kako je rekao gradonačelnik Lisenko, još 21 osoba je povređena.

Što se tiče samog stanja na frontu, sekretar ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov opisao je proteklih nekoliko dana borbi kao "Plodonosne" i rekao da su uništeni neki resursi ruskih snaga.

On je opisao ponašanje ukrajinske vojske tokom kontraofanzive kao "smireno" i "mudro", dodajući da se ispunjava prioritetni zadatak: maksimalno uništenje ljudstva, opreme, skladišta goriva, vojnih vozila, komandnih centara, i drugog.

Prema izveštaju Rojtersa, prethodne nedelje je Ukrajina povratila kontrolu nad oko 37 kilometara kvadratnih teritorije koju je prethodno Moskva okupirala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa