Evropa

Potpredsednik Turske o ulasku Švedske u NATO: Ne radimo to zbog novca

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2023

-

23:23

Potpredsednik Turske o ulasku Švedske u NATO: Ne radimo to zbog novca
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Turske Dževdet Jilmaz je nazvao "spekulacijom" izveštaje o navodnom nuđenju novca Ankari od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u zamenu za sporazum o članstvu Švedske u NATO.

Ranije je poznati novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, pozivajući se na neimenovani izvor, rekao da je američki predsednik Džozef Bajden obećao turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu pomoć MMF u iznosu od 11-13 milijardi dolara u razmenu za ratifikaciju švedske aplikacije za ulazak u NATO. 

Izvor RIA Novosti u administraciji predsednika Turske primetio je da su izjave o obećanju novca Turskoj u zamenu za članstvo Švedske u NATO dezinformacija, a Ankara svoju politiku gradi na osnovu nacionalnih interesa i interesa svog naroda.

"Turska je zemlja koja je izabrala svoj put. Mi smo zemlja koja radi svoj posao. Naš odnos u vezi sa našim dugom prema MMF je okončan. U veoma teškom periodu, naša zemlja je nastavila i nastaviće svoj uspešan rad. Ovo nije ništa drugo do spekulacija", rekao je potpredsednik u intervjuu za TV kanal A Haber.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 10. jula, uoči početka samita NATO u Viljnusu, rekao da će ulazak Švedske u alijansu postati moguć nakon što Turska bude primljena u EU, navela je agencija. 

Kasnije tog dana, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je Erdogan pristao da pošalje papire turskom parlamentu "što pre" da ratifikuje zahtev Švedske za ulazak u NATO, a Stokholm je obećao Ankari da će olakšati njen put ka Evropskoj uniji. 

Istovremeno, predsednik Velike narodne skupštine Turske Numan Kurtulmus rekao je da još nije određen rok za podnošenje zahteva Švedske za ulazak u NATO turskom parlamentu.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa