Evropa

Mađarski premijer optužio Brisel za vođenje LGBT ofanzive

Komentari

Autor: Euronews

22/07/2023

-

23:55

Mađarski premijer optužio Brisel za vođenje LGBT ofanzive
Mađarski premijer optužio Brisel za vođenje LGBT ofanzive - Copyright Prinstcreen YouTube/euronews

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban, kome nisu nepoznate psovke protiv Evropske unije, osudio je "razmenu stanovništva" koju orkestrira "federalistička imperije" u subotu i optužio Brisel za vođenje "LGBT+ ofanzive". 

„EU odbacuje hrišćansko nasleđe i organizuje razmenu stanovništva kroz migraciju“, izjavio je mađarski lider na festivalu Tušvanjos u Transilvaniji u Rumuniji, gde živi velika mađarska zajednica.

Festival nudi okrugle stolove o globalnim temama, uključujući klimatske promename, poslednji NATO samit u Viljnusu, pandemije, "novi svetski poredak" i mogućnost novog hladnog rata. Važnu ulogu imaju i kulturni programi, uz diskusije o književnosti i pozorištu, a uveče se na sceni mogu čuti popularni mađarski bendovi, prenosi Euronews.

Inače poznat kao Besplatni letnji univerzitet i studentski kamp Balvanjos, festival je prvobitno imao za cilj da promoviše prekograničnu saradnju, rumunsko-mađarski dijalog i politički diskurs, ali je postao  jedan od glavnih foruma za okupljanje i razmenu ideja Orbanovih pristalica.

 „Za mene kao opozicionog umetnika, prilično je iznenađenje što sam uopšte pozvan, ali kad vidim spisak bendova koji ovde nastupaju, mislim da je muzički deo festivala potpuno odvojen. Volim da dolazim ovde, Transilvanija je prelepa i došli smo ovde da uživamo u muzici," rekao je pevač i glumica Bori Peterfi. 

Viktor Orban, koji se žestoko protivi evropskoj migracionoj reformi, govoreći o "razmeni stanovništva" zastupa teoriju zavere, koja je popularna kod krajnje desnice  po kojoj elite namerno organizuju zamenu evropskog stanovništva neevropskim imigrantima.

Prošlog leta izazvao je negodovanje osudivši "mešanje rasa". 

U stalnom sukobu sa Briselom, ovaj put je napao "federalističku upravu u Evropi", koja je po njegovom mišljenju dovela do "neodgovorne imperije". On je osudio  EU kao "ostarelog boksera", i "bogat, ali slab sindikat" tvrdeći da je velika greška otklon od Rusije. 

Rumunski nacionalisti demonstrirali su ispred festivalskog prostora u subotu pre Orbanovog dolaska, ali nisu uspeli da priđu festivalu.

Orban je takođe u centar pažnje stavio  "ofanzivu EU LGBT+ protiv evropskih nacija koje su pogodne za porodicu".

Ni ova tema nije nova za Orbana, čija je vlada tokom godina preduzela niz mera koje su nevladine organizacije i LGBTK+ zajednica smatrale homofobičnim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa