Evropa

RAT U UKRAJINI Raste broj stradalih u Krivom Rogu, ruski udari i na Herson

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/07/2023

-

08:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 523 dana. Državno tužilaštvo Ukrajine iznelo je zastrašujući podatak da je od početka ruske agresije poginulo 498 dece, a više od 1.080 je povređeno. Zelenski kaže da se rat vraća u Rusiju posle napada ukrajinskih dronova ne delove Moskve što će, kako kaže, dodatno ojačati Ukrajinu. S druge strane, šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak potvrdio je da će uskoro u Saudijskoj Arabiji održati sastanak o ukrajinskoj mirovnoj inicijativi, drugi posle Kopenhagena. U međuvremenu, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi Moskva morala da upotrebi nuklearno oružje da je kontraofanziva Kijeva bila uspešna što bi trebalo da bude pretnja da takva mogućnost uvek postoji. Volodimir Zelenski pak, kaže da očekuje da će Rusija kasnije ove godine, kada vreme postane hladnije, nastaviti napade na energetski sistem Ukrajine.

Ključni događaji:

  • Džavno tužulaštvo UKR: Od početka agresije poginulo skoro 500 dece
  • Zelenski: Rat se vraća u Rusiju
  • Jermak: Uskoro sastanak u ukrajinskoj mirovnoj inicijativi u S. Arabiji
  • Medvedev: Upotrebili bismo nuklearno oružje da je ukrajinska kontraofanziva bila uspešna
  • Oko 20 kuća u Novoj Kahovki bez snabdevanja gasom zbog ukrajinskog granatiranja
  • Putin: Moskva ne odbija mirovne pregovore sa Kijevom

           Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

            Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.15 Zelenski: Pritisak sankcijama na Rusiju mora da bude značajno pojačan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da pritisak sankcijama na Rusiju mora da bude značajno povećan.

"Svetski pritisak sankcijama protiv Rusije zaslužuje da bude značajno povećan", rekao je Zelenski u video-obraćanju, prenosi Skaj njuz.

On je, komentarišući napad na njegov rodni grad Krivi Rog, rekao da ukrajinska vojska mora da ima dovoljno dalekometnog oružja i dovoljno sredstava da "pobedi teroriste". Zelenski je naveo da su rakete koje su pogodile taj grad ispaljenje "sa teritorije privremeno okupiranog Krima, iz oblasti Džankoja".

"Ovo je terorizam koji niko na svetu neće drugačije nazvati", poručio je ukrajinski predsednik.

22.12 Miler: SAD ne ohrabruju ukrajinske napade van Ukrajine

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je povodom ukrajinskog napada dronom na Moskvu da SAD ne ohrabruju takve akcije Ukrajine, ali da ne diktiraju Kijevu šta da radi.

"Ne bih se složio sa tumačenjem šta znače 'simbolički centri'. Mi ne ohrabrujemo niti pružamo mogućnosti za udare van granica Ukrajine. Ali, kao što smo mnogo puta rekli, na Ukrajini je da odluči kako da vodi rat“, rekao je Miler novinarima, prenose RIA Novosti.

21.25 Jermak: Četiri osobe poginule, 17 povređeno u Hersonu

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak rekao je večeras da su četiri osobe poginule, a da je 17 povređeno u ruskom napadu na Herson.

"Ruska vojska granatira Herson. Neprijatelj pogađa stambena naselja – najviše su stradali okrug Korabel i centralni deo grada. Za sada je poznato da su četiri osobe poginule i 17 povređeno", napisao Jermak na Telegramu.

On je naveo da "najmlađi povređeni ima samo 16 godina", prenosi Ukrinform.

19.10 Predsednik Meksika pozvao na okončanje rata u Ukrajini

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador pozvao je danas na okončanje "iracionalnog" rata u Ukrajini, dodavši da u predstojeće mirovne pregovore na Bliskom istoku treba da budu uključeni i Kijev i Moskva.

"Ako i Ukrajina i Rusija budu prihvatile da traže rešenje za postizanje mira, mi ćemo učestvovati", poručio je meksički predsednik na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Dodao je da Meksiko ne želi nastavak rata između Rusije i Ukrajine jer je to "veoma iracionalno", napominjući da je sukob doveo do ogromne ljudske patnje.

"Od toga korist ima samo ratna industrija", rekao je Lopez Obrador. 

18.40 Poljanski: UN da daju objektivnu procenu ukrajinskih terorističkih napada

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski pozvao je UN da daju objektivnu procenu ukrajinskih terorističkih metoda, koje, kako je naveo, samo odlažu šansu za mirno rešenje.

"Očekujemo da će Sekretarijat UN konačno primeniti principe objektivnosti i nezavisnosti i naći dovoljno hrabrosti da da nepristrasnu ocenu delovanja kijevskog marionetskog režima. Upotreba terorističkih metoda Ukrajine je faktor koji pogoršava ukrajinsku krizu i odlaže izglede za njeno mirno rešavanje", rekao je on na sastanku Saveta bezbednosti UN, prenosi TASS.

"Ujedinjene nacije bi trebalo da to dobro razumeju", poručio je Poljanski. 

18.04 Broj poginulih u ruskom napadu na Krivi Rog povećao se na šest

Broj poginulih u današnjem ruskom raketnom napadu na grad Krivi Rog na jugu Ukrajine povećao se na šest, uključujući 10-godišnju devojčicu i njenu majku, a desetine osoba su povređene, rekli su zvaničnici. 

Na snimku koji je objavio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski vidi se kako se nadvija dim iz ruševina devetospratne zgrade u njegovom rodnom gradu, pored koje je četvorospratnica gotovo sravnjena sa zemljom. Zelenski je rekao na je u napadu pogođena stambena zgrada i zgrada univerziteta. 

Više od 350 spasilaca uključeno je u akciju spasavanja ljudi zarobljenih pod ruševinama, napisao je Zelenski na društvenim mrežama.

17.05 Grlić Radman u radnoj poseti Kijevu, razgovarao sa Kulebom

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman boravi u radnoj poseti Ukrajini, gde je potvrdio hrvatsku podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti te zemlje unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, Grlić Radman je to istakao u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Zbog, kako se navodi, jedinstvenog hrvatskog iskustva tokom Domovinskog rata i mirne reintegracije istočne Slavonije, ministar je, takođe, istakao važnost deljenja iskustava s Ukrajinom.

Naglasio je pritom kako je Hrvatska prošla dug put od osamostaljenja i, kako se navodi, "vojne agresije do potpune evropske i evroatlantske integracije i spremna je da prenosi iskustva i nastavi da pruža sve oblike pomoći".

"Hrvatska je svesna važnosti razminiranja kao preduslova za obnovu i oporavak Ukrajine, ali i kao zalog ostanku Ukrajine žitnicom čiji proizvodi hrane svet, uključujući i najranjivije države. Stoga verujemo da će i hrvatska pomoć projektu Svetskog programa za hranu (WFP) u razminiranju poljoprivrednih područja doprineti tom cilju. U kontekstu moguće svetske krize hrane, Hrvatska je na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita te će to činiti i dalje", naveo je Grlić Radman, prenela je Hina.

Ministar Kuleba zahvalio je Hrvatskoj na solidarnosti s ukrajinskim narodom i pomoći koju je pružila od prvoga dana.

15.30 Fajnenšel Tajms: Putin se priprema za još veći rat

Ruski predsednik Vladimir Putin ne traži način da izađe iz rata u Ukrajini, već se priprema za još veći, ocenio je danas Fajnenšel tajms.

U svojoj opširnoj analizi trenutne situacije u Kremlju, list navodi da je razumljivo da mnogi u Ukrajini i na Zapadu žele da veruju da je ruski predsednik sateran u ćošak, pošto ukrajinska vojska postupno ponovno osvaja teritorije koje su okupirali Rusi i pokazala se sposobnom za udar duboko u neprijateljskoj teritoriji, čak i na sam Kremlj.

U Moskvi, međutim, kako se navodi, veruju da mogu da priušte dugotrajan rat, najpre zbog činjenice da ruska privreda beleži rast uprkos sankcijama, a zahvaljujući vojnim fabrikama koje rade bez prestanka, neočekivanoj dobiti od energenata prošle godine, i prilagodljivosti izvoznika robe.

U analizi se navodi da ruski predsednik računa na to da Rusija može mobilisati tri do četiri puta više vojnika od Ukrajine, što je, prema oceni FT-a, najverovatnije svrha novousvojenog zakona koim je starosna granica za služenje vojnog roka podignuta sa 27 na 30 godina.

Zakonom je uvedena i mera da se poziv za služenje vojske može dobiti i elektronskim putem, kao i da će ruske granice odmah biti zatvorene kako bi se sprečio masovni egzodus vojno sposobnih muškaraca poput onog od prošle jeseni.

Fajnenšel tajms navodi da Moskva paralelno guši ukrajinsku ekonomiju, pa da iz tog razloga, ne samo da je izašla iz sporazuma o izvozu žita Crnim morem, već je i bombardovala ukrajinske luke poput Odese, a ista logika važi i za ruske vazušne napade, gde je cilj da se ukrajinski gradovi učine nenastanjivim i da se spreči obnova.

Kremlj se nada da će brza obnova ruske vojske i postupno desetkovanje ukrajinske privrede i oružanih snaga rezultirati rastućom frustracijom Zapada i smanjenjem materijalne potpore Kijevu, navodi portal.

Kako bi ubrzala ovaj proces i slomila volju Zapada, Moskva koristi pretnje eskalacijom, uključujući širenje sukoba prema teritoriji zemalja članica NATO-a preko Belorusije, i to uz pomoć vojnika jedinice ''Vagner'' koji su smešteni u toj zemlji.

U zaključku analize navodi se da je Putin napravio mnogo ''kobnih grešaka'', ali da sve dok je on na čelu Rusije, Moskva će koristiti svoje velike resurse u ratu u Ukrajini.

13.22 Šojgu: Ukrajina očajnički ubacuje nove snage u napade na ruske položaje

Ukrajina očajnički ubacuje nove snage za napade na ruske položaje, međutim, zahvaljujući dobro izgrađenoj odbrani, veštoj organizaciji paljbe, profesionalnim dejstvima, izdržljivosti i istrajnosti ruskih vojnika napredovanje protivnika nije dozvoljeno, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je na sastanku sa rukovodstvom ruskih oružanih snaga naveo da ruske snage vode ''aktivna dejstva u svim pravcima vođenja specijalne vojne operacije, fokusirajući se na slabljenje borbenih sposobnosti neprijatelja'', prenosi RIA.

Šojgu je istakao da su ukrajinske snage tokom jula izgubile više od 20.000 vojnika.

''U proteklih mesec dana uspešnim dejstvima naših trupa gubici neprijatelja iznosili su 20.824 vojnika i 2.227 jedinica različitog naoružanja'', precizirao je Šojgu.

13.08 Geraščenko objavio snimak urušavanja zgrade u Krivom Rogu

Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, objavio je na Tviteru snimak koji pokazuje trenutak kada se srušio deo zgrade u Krivom Rogu, koji je danas pogođen ruskom raketom.

"Deo zgrade u Krivom Rogu koji je danas pogođen ruskom raketom, dodatno se urušio. Trenutak je zabeležen na video snimku. Za sada je potvrđeno da su četiri osobe poginule, među kojima je i dete od 10 godina. Povređene su 53 osobe, kaže oblasna vojna uprava", napisao je Geraščenko.

 

 

13.03 Peskov: Ukrajina neefikasno i besciljno troši milijarde evra pomoći NATO-a

Režim u Kijevu neefikasno i besciljno troši milijarde evra pomoći NATO-a, što izaziva pitanja među zapadnim poreskim obveznicima, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

''Očigledno je da se višemilionski resursi koje su zemlje NATO-a predale kijevskom režimu, u stvari troše neefikasno i besciljno. To takođe izaziva ozbiljna pitanja u zapadnim prestonicama i veliku nelagodu poreskih obveznika iz zapadnih prestonica'', rekao je Peskov.

On je ocenio da kontraofanziva Ukrajine ne funkcioniše.

''Kijevski režim je u veoma, veoma teškoj situaciji. Specijalna vojna operacija se nastavlja.

Očigledno je da kontraofanziva ne funkcioniše onako kako je planirana u Kijevu'', rekao je portparol Kremlja.

12.43 U ruskom napadu na Krivi Rog poginule četiri osobe, 20 ranjeno

U jutrošnjem napadu ruskih raketnih snaga na grad Krivi Rog u centralnoj Ukrajini poginule su četiri osobe, više desetina je ranjeno, a spasioci tragaju za ljudima koji su ostali zakopani pod ruševinama pogođenih zgrada, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

"Rusi su sa dve rakete pogodili grad Krivi Rog. Jedna raketa je pogodila četvorospratnu zgradu obrazovne ustanove, tehničke škole. Verovatno ima ljudi ispod ruševina. Angažovani su spasioci i policija", rekao je Klimenko, prenela je agencija Unian.

Prema njegovim rečima, druga raketa je uništila deo stambene zgrade od 4. do 9. sprata a jedan stan na četvrtom spratu je zahvatio požar. "Iz stambene zgrade je spaseno dete rođeno 2013. godine, jedna osoba je poginula, a 15 je povređeno", rekao je Klimenko. 

On je potvrdio da je u prostorijama tehničke škole jutros bilo puno ljudi, kao i da je u prizemlju te zgrade bio kafić u koji su dolazili civili.

U blizini tehničke škole se nalazi i jedinica nacionalne policije, koja je takođe stradala u ovom udaru.

12.09 Medvedev: Odbijanje Ukrajine da pregovara korisno za Rusiju

Odbijanje Ukrajine da pregovara omogućiće Rusiji da završi ono što je započela u toku specijalne vojne operacije, izjavio je danasn zamenik predsednika Saveta za bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je na Telegramu napisao da je za Moskvu korisno što su ukrajinske vlasti iznele neodrživu „formulu mira“, odbijajući druge formate dijaloga.

Medvedev je podsetio da je početkom oktobra predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odobrio odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o nemogućnosti pregovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, prenose RIA Novosti.

11.48 Lisak: Broj poginulih u Krivom Rogu porastao na četiri

Guverner Dnjepropetrovska Serhij Lisak potvrdio je da su u napadu na Krivi Rog stradale četiri osobe, uključujući i jedno dete.

"Nažalost, tragične vesti. U Krivom Rogu su već poginule četiri osobe. Među njima je i dete od 10 godina. Strahuje se da ima još ljudi ispod ruševina. Takođe, radnici Hitne pomoći su već spasili četiri osobe. Jedno od njih je dete. Potraga za preživelima je u toku"

11.45 DNR: Četiri osobe poginule u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Broj poginulih u jutrošnjem granatiranju Donjecka koje su izvele ukrajinske snage povećan je na četiri, a 10 osoba je povređeno, saopštilo je predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Prethodno je vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio da su dva civila poginula, a šestoro povređeno u jutrošnjem napadu ukrajinskih snaga na centar Donjecka.

Agencija RIA Novosti prenosi da je Donjeck od ranog jutra pod vatrom i da su Oružane snage Ukrajine ispalile više od 30 različitih projektila na grad, uključujući i one iz višecevnih raketnih sistema.

Usled granatiranja zapalili su se autobus i dva automobila.

09.58 Rusija: Ukrajinski dron oštetio zgradu policije u Brjanskoj oblasti

U napadu ukrajinskog drona oštećena je zgrada policije u Trubčevskom okrugu u Brjanskoj oblasti, saopštio je danas gubernator Aleksandar Bogomaz. On je na Telegramu naveo da su oštećeni krov i prozori zgrade, a da nije bilo povređenih, prenosi Interfaks. Brjanska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

09.30 U Krivom Rogu jedna osoba stradala, desetoro povređeno

Jedna osoba je poginula a desetoro je povređeno kada je ruski projektil pogodio višepratnicu u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti, preneo je ukrajinski državni emiter Suspiljne. Pozivajući se na izjave iz ministarstva unutrašnjih poslova, Suspiljne je preneo da je pogođena još jedna stambena zgrada kao i jedna obrazovna ustanova. Takođe, kako kaže ukrajinski MUP, ispod ruševina ove dve zgrade verovatno ima zaglavljenih osoba.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da napad na njegov rodni grad "nikoga neće uplašiti ni slomiti".

"Pogađaju stambene zgrade, univerzitetsku zgradu, raskrsnice. Nažalost, ima mrtvih i ranjenih. Sigurno je da ima ljudi pod ruševinama. Moje saučešće svima koji su izgubili rodbinu i voljene zbog ruskog terora", napisao je ukrajinski lider.

09.06 Lokalni zvaničnik: U napadu ruskih snaga na Herson poginula jedna osoba

U jutrošnjem napadu ruskih snaga na centar Hersona poginuo je radnik komunalnog preduzeća, izjavio je načelnik regionalne administracije Oleksandar Prokudin.

Naveo je da su ruske snage gađale centar Hersona iz višecevnih raketnih bacača Grad, prenosi Interfaks Ukrajina.

08.52 Rojters: Prigožin rekao da nema novih regrutacija za Vagner

Šef ruske plaćeničke grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, rekao je u glasovnoj poruci objavljenoj u ponedeljak da njegova grupa trenutno ne regrutuje borce, ali da će to verovatno činiti u budućnosti, preneo je Rojters.

"Danas definišemo naše sledeće zadatke, čiji obrisi postaju sve jasniji. Bez sumnje, to su zadaci koji će biti izvršeni u ime velike Rusije", prenosi Rojters, dodajući da je izvor glasovna poruka objavljjena na Telegram kanalu "Siva zona", koji je povezan sa Vagnerom, kao i da glas liči na Prigožinov.

Prigožin je rekao da su "nažalost, neki od boraca prešli u druge strukture moći, ali žele da se vrate". Takođe, dodao je i da "neće biti novih regrutacija sve dok se ne oseti da nedostaje osoblje u Vagneru".

08.23 Suspiljne: Eksplozije u Krivom Rogu

Ukrajinski državni emiter Suspiljne preneo je da su se eksplozije čule u Krivom Rogu, u Dnjepropetrovskoj oblasti. Prema rečima šefa odbrambenog saveta grada, sirena za vazdušnu opasnost trajala je oko 15 minuta. 

07.55 AP: Dronovi u Moskvi pokazuju obrazac sve češćih i dubljih napada 

Najnoviji napadi dronovima na Moskvu odražavaju obrazac češćih i dubljih prekograničnih udara od pokretanja ukrajinske kontraofanzive u junu, prenosi AP. Ruska protivvazdušna odbrana oborila je jedan dron u Odincovu, u okolini Moskve, dok su se dva zaglavila i srušila u poslovni kvart ruske prestonice.

Moskva je za napade okrivila Kijev, a Ukrajina nije preuzela odgovornost, ali je to bio treći takav napad na glavni region iste nedelje i četvrti ovog meseca. Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga takođe je negirao odgovornost Kijeva, ali je rekao da "ruski narod vidi posledice ruskog rata u Ukrajini".

07.20 Kijev: Na severoistoku zemlje vode se uspešne borbe protiv ruskih snaga

Visoki ukrajinski zvaničnik izjavio je da su u nedelju vođene teške borbe na severoistoku zemlje, navodeći da ukrajinske snage drže svoje borbene linije i na nekim mestima uspešno napreduju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je nedelju kao "dobar, moćan dan" na frontu, posebno na linija sukoba nadomak Bahmuta, gde ukrajinske snage navodno osvajaju oblasti koje su u maju preuzele ruske snage.

Kijev nije direktno preuzeo odgovornost za napade dronovima, ali je Zelenski rekao da se rat "postepeno vraća na teritoriju Rusije, prema ciljevima koji imaju simbolično značenje". U međuvremenu, ruska vojska je saopštila da je zaustavila napade ukrajinskih snaga na severoistoku.

07.00 Poliščuk: Moguće povlačenje ruskog nukleaernog oružja iz Belorusije, ali pod određenim uslovima

"Hipotetičko povlačenje ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja sa teritorije Belorusije biće moguće samo ako SAD i NATO odustanu od destruktivnog kursa smišljenog podrivanja bezbednosti Rusije i Belorusije", izjavio je Aleksej Poliščuk, direktor drugog odeljenja za zemlje Zajednice nezavisnih država u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Poliščuk je za RIA Novosti rekao da to podrazumeva potpuno povlačenje celokupnog američkog nuklearnog naoružanja na teritoriju SAD, uz eliminisanje odgovarajuće infrastrukture u Evropi. "Odmah želim da napomenem da je razmeštanje na teritoriji Belorusije bio odgovor na dugogodišnju destabilizujuću nuklearnu politiku NATO i Vašingtona, kao i na suštinske promene koje su se u poslednje vreme desile u ključnim oblastima evropske bezbednosti", rekao je Poliščuk.

Dodao je da je ta, kako je naveo, "prinudna mera odvraćanja" osmišljena da osigura Savez država Rusije i Belorusije, koji ima zajednički odbrambeni prostor.

06.50 Državno tužulaštvo Ukrajine: Od početka agresije poginulo gotovo 500 dece

Od početka ruske agresije u Ukrajini je poginulo 498 dece, saopšteno je juče iz ukrajinskog državnog tužilaštva. "Do 30. jula 2023. godine, prema zvaničnim informacijama tužilaca za maloletnike, ubijeno je 498 dece, a više od 1.080 njih je povređeno", navodi se na Telegram stranici tužilaštva.

Dodaje se da ovi brojevi nisu konačni, kao i da se nastavljaju istrage na mestima borbenih dejstava, na privremeno okupiranim i oslobođenim teritorijama. Najviše dece je stradalo u Donjeckoj, Harkovskoj, Kijevskoj i Hersonskoj oblasti, navode iz tužilaštva. 

Associated Press

06.45 Zelenski: Rat se vraća u Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da se "rat vraća u Rusiju" nakon što su tri ukrajinska drona oborena iznad Moskve. Zelenski je tokom posete gradu Ivano-Frankivsku rekao da se postepeno rat vraća na teritoriju Rusije – u “njene simbolične centre i vojne baze, i to je neizbežan, prirodan i apsolutno pravedan proces“. "Ukrajina postaje jača", dodao je Zelenski.

06.30 Jermak: Uskoro sastanak u ukrajinskoj mirovnoj inicijativi u Saudijskoj Arabiji

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je juče da će sledeći sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost i političkih savetnika lidera država o sprovođenju mirovne inicijative Kijeva uskoro biti održan u Saudijskoj Arabiji.

"Prvi takav sastanak organizovali smo u junu u Kopenhagenu, u partnerstvu sa našim danskim kolegama. Sledeći sastanak će biti održan uskoro, a domaćin će biti grad u Saudijskoj Arabiji", izjavio je Jermak, prenosi Ukrinform.

06.20 Oko 20 kuća u Novoj Kahovki bez snabdevanja gasom zbog ukrajinskog granatiranja

 Oko 20 stambenih objekata ostalo je bez snabdevanja gasom u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti nakon ukrajinskog  granatiranja, saopštile su juče lokalne vlasti.

"Kao rezultat jučerašnjeg granatiranja, delimično je uništen krov jedne stambene kuće i oštećen je gasovod u Novoj Kahovki. Prekinuto je snabdevanje gasom za 20 kuća", naveli su iz gradske uprave na Telegramu, prenosi TASS. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da očekuje da će Rusija kasnije ove godine, kada vreme postane hladnije, nastaviti napade na energetski sistem Ukrajine.

Associated Press • Euronews Serbia

06.10 Medvedev: Morali bi da upotrebimo nuklearno oružje da je kontraofanziva bila uspešna

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi Moskva morala da upotrebi nuklearno oružje da je kontraofanziva Kijeva bila uspešna. Medvedev je na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama, čestitajući Dan mornarice Rusije, naveo da bi Rusija bila prinuđena da se osloni na sopstvenu nuklearnu doktrinu u takvom scenariju.

06.00 Putin: Moskva ne odbija mirovne pregovore sa Kijevom

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ne odbija ideju o mirovnim pregovorima sa Ukrajinom. Posle susreta sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu, istakao je da bi afrička i kineska inicijativa mogla da posluži kao osnov za dostizanje mira. Predsednik Putin je takođe rekao da je teško postići prekid vatre dok je ukrajinska vojska u ofanzivi. Rusija i Ukrajina su ranije saopštile da neće sesti za pregovarački sto ukoliko se prethodno ne ispune neki uslovi.

Komentari (0)

Evropa