Evropa

Kako izgledaju skloništa koja Rumuni grade duž granice sa Ukrajinom zbog ruskih dronova

Komentari

Autor: Euronews, BBC

14/09/2023

-

17:01

Kako izgledaju skloništa koja Rumuni grade duž granice sa Ukrajinom zbog ruskih dronova
Kako izgledaju skloništa koja Rumuni grade duž granice sa Ukrajinom zbog ruskih dronova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Rumunije upozorila je svoje građane koji žive u osam sela da ukoliko čuju upozorenja o vazdušnom napadu odmah idu u skloništa i da ne izlaze bez preke potrebe. Razlog za to su ruski dronovi preko Dunava gađali ukrajinske luke.

Reč je o betonskim bunkerima koji su izgrađeni duž Dunava, visoki su metar i po i dugački deset metara. 

Novinarka Euronews-a iz Rumunije obišla je bukere koji su izgrađeni duž Dunava i kako kaže, ima ih dosta. Unutar njih se nalaze, kaže, samo džakovi na kojima ljudi mogu da sede dok se nalaze u njima.

Kako dodaje, nedaleko od bukera pronaški su dosta malih krhotina za koje se sumnja da su delovi uništenog drona.

Inače, Ministarstvo odbrane Rumunije saopštilo je da je treći put za nedelju dana pronašlo delove ruskih dronova na teritoriji Rumunije, ali vlade članice zemalja NATO pakta pokušale su ih da ih umire rečima da je za civilno stanovništvo rizik minimalan. Za svaki slučaj, rumunska vojska postavlja improvizovana betonska skloništa. 

Kako je BBC pisao, ubrzo nakon ovih dešavanja stanovnici osam sela na istoku Rumunije nešto posle ponoći po lokalnom vremenu počeli su da dobijaju poruke na svojim telefonima koje upozoravaju na "mogućnost pada predmeta iz okolnog vazdušnog prostora".

profimedia

 

"Budite mirni! Sklonite se u podrume ili u skloništa civilne zaštite.U nedostatku skloništa, ostanite u kući, dalje od prozora i spoljašnjih zidova", glasile su poruke.

Inače, oni su u razgovoru za britanski javni servis poručili da često mogu da čuju dronove kako lete iznad rumunske teritorije, iako je Nufaru 14 kilometara južno od granice, prenosi BBC.

"Kada se sirene oglašavaju noću, treba očekivati da su dronovi blizu", kaže Kostika Tanase, stanovnik grada Plauru na granici Ukrajine i Rumunije. "Trese se kao zemljotres" kada se dron približi, rekao je 70-godišnji farmer George Puflea. 

Premijer smiruje građane dok se skloništa uveliko grade

Rumunija je osudila ruske napade na žitnu infrastrukturu u ukrajinskim lukama Izmail i Reni kao "neopravdane i u ozbiljnoj suprotnosti sa pravilima međunarodnog humanitarnog prava". Njeno ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da je pronašlo delove koji su otpali "sa drona sličnih onima koje koristi ruska vojska” na brdu dva km južno od Nufarua.

"Teško je videti oblast sa zemlje. To se bolje vidi iz vazduha. Zato je mesto pada prvi put primećeno iz helikoptera," rekao je lokalni vojni komandant Antoanel Vatamanu.

Rumunija je prvobitno negirala prošle nedelje da su delovi ruskih dronova mogli da padnu na njenu teritoriju, ali su vlasti sada napravile tri odvojena otkrića mogućih fragmenata i istražuju njihovo poreklo. Najnoviji dokaz je je čak na mestu koje je najudaljenije od granice sa Ukrajinom.

Govoreći pre otkrića pada delova dronova, rumunski premijer Marsel Čolaku rekao je da zemlja nije meta: "Niko nas ne napada, narode! Hajde da smirimo stanovništvo, inače ćemo svi poludeti. Imamo samo neke olupine od drona koji je oborila ukrajinska vojska," rekao je Čolaku.

profimedia

 

Ukrajinska vojska saopštila je da je u poslednjem napadu oborila 32 drona.

"Ukupno sedam civila je povređeno u napadu ruskih bespilotnih letelica u okrugu Izmail, šest osoba u Reniju i jedna u Izmailu", rekao je načelnik regionalne vojne administracije Odese Oleh Kiper.

Komentari (0)

Evropa