Evropa

RAT U UKRAJINI Sirski: Ukrajina ponovo zauzela selo Kliščijevka na južnom obodu Bahmuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/09/2023

-

09:19

RAT U UKRAJINI Sirski: Ukrajina ponovo zauzela selo Kliščijevka na južnom obodu Bahmuta
RAT U UKRAJINI Sirski: Ukrajina ponovo zauzela selo Kliščijevka na južnom obodu Bahmuta - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS, Efrem Lukatsky, Jae C. Hong

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 570. dan rata u Ukrajini. Telo nestalog britanskog vojnika pronađeno je u Ukrajini, a okolnosti zajedno sa ukrajinskim vlastima ispituje i polcija Mančestera. Što se tiče situacije na frontu, vazdušna opasnost bila je na snazi u nekoliko ukrajinskih regiona, a najjače eksplozije čule su se u oblasti Harkova i samom gradu. U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a je u današnjem intervjuu za nemačku medijsku grupu Funke izjavio da "moramo da se pripremimo na dug rat u Ukrajini", kao i da "do mira neće doći skoro".

Ključni događaji:

  • Telo nestalog bivšeg britanskog vojnika pronađeno u Ukrajini
  • Stoltenberg: Moramo da se pripremimo za dug rat u Ukrajini
  • Vazdušna opasnost u nekoliko regiona Ukrajine, eksplozije u Harkovu
  • Na Krimu se prodaje imovina bogatih Ukrajinaca, prihod za finansiranje rata
  • Šojgu i Kim Džong-un obišli fregatu Pacifičke flote "Maršal Šapošnjikov"

 

      Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

          Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

21.13 Rusko ministarstvo: PVO uništila dron iznad Belgorodske oblasti i dva iznad Krima

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su danas jedan ukrajinski dron iznad ruske Belgorodske oblasti i dva drona iznad Krima, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je navelo da je zaustavljen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronom na objekte na teritoriji Ruske Federacije pošto je ruska PVO uništila ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti i dva drona iznad jugozapadnog dela Krima, prenele su RIA Novosti.

Ukrajinske snage gotovo svakodnevno napadaju dronovima Krim i pogranične oblasti Rusije, navodi ruska agencija.  

20.28 Rusija i Ukrajina sutra pred Međunarodnim sudom pravde

Rusija i Ukrajina sutra će ukrstiti koplja pred Međunarodnim sudom pravde, u slučaju u kojem Rusija tvrdi da je invaziju na Ukrajinu pokrenula kako bi sprečila genocid.

Ukrajina je slučaj iznela pred najviši sud Ujedinjenih nacija nekoliko dana nakon ruske invazije. Kijev smatra da Rusija krši međunarodno pravo tvrdnjom da je invazija bila opravdana kako bi se sprečio genocid u istočnoj Ukrajini, prenosi Hina.

Rusija želi da se slučaj odbaci i ne priznaje nadležnost Međunarodnog suda pravde. Saslušanja bi trebalo da traju do 27. septembra i neće se baviti meritumom, već će se fokusirati na pravne argumente o nadležnosti.

Moskva kaže da Ukrajina koristi slučaj kao zaobilazni način da dobije presudu o celokupnoj legalnosti vojne akcije, a Ukrajina je već ostvarila manju pobedu kada je sud odlučio u njenu korist u preliminarnoj odluci u martu prošle godine. Na osnovu toga, sud je naredio Rusiji da odmah prekine vojne operacije u Ukrajini.

19.46 Sirski: Ukrajina ponovo zauzela selo Kliščijevka na južnom obodu Bahmuta

Ukrajinske snage ponovo su zauzele selo Kliščijevka na južnom obodu Bahmuta na istoku Ukrajine, izjavio je komandant kopnenih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski.

Sirski je napisao na Telegramu da je Kliščijevka "očišćena i oslobođena od Rusa''.

Ukrajinska vojska tvrdi da su njene snage povratile 3.000 kvadratnih kilometara na severu, istoku i jugu Ukrajine tokom kontraofanzive od početka septembra, preneo je BBC.

17.52 Lukašenko: Belorusija ne preti susedima nuklearnim oružjem ili Vagnerom

Belorusija ne preti svojim susedima ni nuklearnim oružjem ni jedinicama ruske paravojne formacije Vagner, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

''Ne mašemo ni nuklearnim oružjem, ni bilo kakvim Vagner jedinicama ili bilo čim drugim – ne pretimo nikome'', rekao je Lukašenko na ceremoniji održanoj povodom Dana nacionalnog jedinstva, a prenosi TASS.

Nakon razgovora sa partnerima iz Letonije, Litvanije i Estonije 28. avgusta, ministar unutrašnjih poslova Poljske Marijuš Kaminski zahtevao je da grupa Vagner odmah napusti Belorusiju i upozorio da će njegova zemlja i baltičke države zatvoriti sve granične prelaze sa Belorusijom u slučaju bilo kakvog ozbiljnog incidenta.

Sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič odbacio je navode da je Belorusija postala pretnja susednim zemljama nakon što je na svoju teritoriju primila jedinice Vagnera.

14.36 Kanada izdvojila 23 miliona evra za pomoć Ukrajini

Kanada će doprineti sa 23 miliona evra partnerstvu predvođenom Britanijom koje za cilj ima kupovinu PVO opreme za Ukrajinu, kako bi joj pomogla da se odbrani od ruskih raketnih i bespilotnih napada, izjavio je danas ministar odbrane Kanade Bil Bler.

Bler je saopštio da je taj iznos deo vojne pomoći za Kijev u ukupnoj vrednosti od oko 469 miliona evra koju je kanadski premijer Džastin Trudo najavio u junu, prenosi Rojters.

13.20 Rusija pogodila zavod za popravku tenkova u Harkovu

Ruska vojska pogodila je danas fabriku oklopnih tenkova u Harkovu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"U raketnom udaru na području grada Harkova pogođeni su proizvodni objekti Harkovskog kombinata oklopnih vozila, gde se vrši popravka i restauracija oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u izveštaju, prenosi RIA Novosti.

12.57 Automobili registrovani u Rusiji više neće moći da uđu u Poljsku

Poljska je u nedelju počela da primenjuje zabranu EU za automobile registrovane u Rusiji, pridruživši se u tome baltičkim državama Estoniji, Letoniji i Litvaniji. Državljanstvo vozača i putnika u vozilu neće praviti nikakvu razliku.

"Automobil registrovan u Rusiji neće imati pravo da uđe u Poljsku", rekao je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski u subotu, pre nego što je zabrana stupila na snagu u ponoć.

"Ovo je još jedan element sankcija koje su uvedene Rusiji i njenim građanima u vezi sa brutalnim ratom u Ukrajini, zbog činjenice da ruska država danas predstavlja pretnju međunarodnoj bezbednosti"

11.11 Kim Džong Un završio šestodnevnu posetu Rusiji

Voz sa severnokorejskim liderom Kimom Džongom Unom napustio je železničku stanicu u ruskom gradu Artjom na dalekom istoku, čime je njegova poseta ovoj zemlji završena, izvestile su ruske novinske agencije.

Udaljenost od Artjoma do stanice Khasan na granici sa Severnom Korejom je preko 200 kilometara.
Kim Džong Un dobio je pet eksplozivnih dronova, izviđački dron i pancir na poklon od regionalnog guvernera tokom posete Rusiji, piše TASS.

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

09.15 Stoltenberg: Moramo da se pripremimo za dug rat u Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da do kraja rata u Ukrajini neće doći tako brzo.

"Većina ratova traje duže nego što se očekivalo na početku. Zbog toga moramo da se pripremimo za dug rat u Ukrajini", rekao je on u intervjuu za nemačku medijsku grupu Funke, a prenosi AFP.

Kijev je započeo svoju kontraofanzivu u junu, potiskujući učvršćene ruske pozicije na jugu i istoku, ali je ostvario minimalne dobitke.

"Svi želimo da brzo dođe mir. Ali, u isto vreme moramo da priznamo: ako predsednik Zelenski i Ukrajinci prestanu da se bore, njihova zemlja više neće postojati. Ako predsednik Putin i Rusija polože oružje, imaćemo mir", dodao je on.

Kijev se "približio NATO-u" na samitu Alijanse u julu, rekao je on.

"Kada se ovaj rat završi, potrebne su nam bezbednosne garancije za Ukrajinu. U suprotnom, istorija bi se mogla ponoviti", istakao je.

Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

 

08.45 Napad ruskih dronova i raketa na južne delove regiona Odese

Rusija je danas izvela kombinovani napad dronovima i raketama na južne delove regiona Odese, objavile su Vazdušne snage Ukrajine. U napadu je pogođena poljoprivredna fabrika, preneo je Rojters. Obim štete na postrojenju za sada nije poznat.Rusija je lansirala šest Šahid dronova iranske proizvodnje, kao i 10 krstarećih raketa, saopštila je ukrajinska vojska.

08.15 Ruske snage oborile dva drona iznad Moskve i još dva kod Krima

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas ukrajinski dron iznad moskovske četvrti Istra, objavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobijanin. "Prema preliminarnim informacijama, u napadu drona nije bilo materijalne štete ni povređenih osoba", naveo je Sobijanin na aplikaciji Telegram.

08.00 Dva broda za prevoz žita stigla u Ukrajinu privremenim koridorom u Crnom moru

Dva teretna broda uplovila su u ukrajinsku luku Černomorsk, prvi koji koriste privremeni koridor kako bi iz luke u Crnom moru prevezli žito za afrička i azijska tržišta. Brodovi su uplovili juče u Ukrajinu i treba da utovare 20.000 tona pšenice za Egipat i Izrael, preneo je BBC.Potpredsednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov rekao je da su brodovi - Otporni Afrika i Arojat - uplovili pod zastavom Palaua i da je njihova posada sastavljena od Ukrajinaca, Turaka, Azerbejdžanaca i Egipćana.

07.20 Kim Džong Un nastavlja posetu Rusiji

Severnokorejski lider Kim Džong Un i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarali su o praktičnim pitanjima jačanja vojne saradnje, javili su danas državni mediji u Severnoj Koreji.
Severnokorejski mediji podsetili su da su tokom posete Rusiji Kimu predstavljeni ruski strateški bombarderi koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, kao i hipersonične rakete i ratni brodovi, prenosi Rojters.

Kim i  Šojgu "su razmenili konstruktivna mišljenja o jačanju strateške i taktičke saradnje i koordinacije oružanih snaga dve zemlje u oblasti nacionalnih odbrana i bezbednosti", prenela je severnokorejska agencija KCNA.

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

06.50 Telo nestalog bivšeg britanskog vojnika pronađeno u Ukrajini

Telo nestalog bivšeg britanskog vojnika Danijela Berka (36) pronađeno je u Ukrajini, saopštila je britanska policija. U saopštenju se navodi da policija Mančestera sarađuje sa porodicom vojnika i ukrajinskim vlastima kako bi podržala formalnu identifikaciju i vratila njegovo telo kući, preneo je Skaj njuz.

"Moj tim i ja radimo sa ukrajinskim vlastima na formalnoj identifikaciji u cilju repatrijacije Danijela nakon tog procesa. Porodica je tražila privatnost u ovom teškom trenutku", naveo je inspektor Luis Hjuz.

06.15 Na Krimu se prodaje imovina bogatih Ukrajinaca, prihod ide za finansiranje rata

Na Krimu je održano prvih osam aukcija za prodaju ranije nacionalizovane imovine, "ukrajinskih oligarha koji su zauzeli neprijateljski stav prema Rusiji", saopštio je predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov. "Sklopljeni su kupoprodajni ugovori na iznos od preko 815 miliona rubalja (8,51 miliona dolara). Predmet ugovora su stambene i poslovne nekretnine", napisao je on na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

Pored ovoga, prema njegovim rečima, objavljeni su oglasi za prodaju još četiri stambena objekta na javnim licitacijama.

06.00 Šojgu i Kim Džong-un obišli fregatu Pacifičke flote "Maršal Šapošnjikov"

Severnokorejski lider Kim Džong-un i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče su u Vladivostoku obišli fregatu Pacifičke flote "Maršal Šapošnjikov". Fregata je usidrena u zalivu Uliks. Goste su na brodu dočekali komandant broda, kapetan Sergej Merkulov i glavnokomandujući Ratne mornarice Rusije admiral Nikolaj Evmenov koji je izvestio o karakteristikama brodskog i protivpodmorničkog naoružanja, prenosi agencija RIA Novosti.

Kako je saopšteno, Fregata "Maršal Šapošnjikov", izgrađena sredinom osamdesetih godina prošlog veka kao veliki protivpodmornički brod projekta 1155, prošla je pre nekoliko godina temeljnu modernizaciju tokom koje je na nju ugrađeno savremeno naoružanje, četvorocevni torpedni aparati i raketni bacač RBU - 6000 .

Komentari (0)

Evropa