Evropa

RAT U UKRAJINI Vazdušna opasnost u nekoliko regiona, eksplozije u Harkovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2023

-

08:54

RAT U UKRAJINI Vazdušna opasnost u nekoliko regiona, eksplozije u Harkovu
RAT U UKRAJINI Vazdušna opasnost u nekoliko regiona, eksplozije u Harkovu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 569. dan rata u Ukrajini. Iako je Evropska komisija ukinula embargo na izvoz ukrajinskog žita, takva odluka nije prihvaćena u nekim zemljama članicama EU. Suočeni sa teškom situacijom u kojoj se nalaze njihovi poljoprivrednici, Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su da embargo ostane na snazi do daljeg, čime su izazvale negodovanje ostalih zemalja, a najviše Ukrajine. U međuvremenu, stigla je i informacija da se čečenski lider Ramzan Kadirov nalazi u teškom zdravstvenom stanju. To je objavila, ni manje, ni više nego ukrajinska obaveštajna služba, koja dodaje da je čečenski lider u komi.

Ključni događaji:

  • Ukrajinska obaveštajna uprava: Kadirov u teškom stanju
  • Džejk Saliven: Bajden će primiti Zelenskog u Beloj kući 21. septembra
  • Poljska, Mađarska i Slovačka zadržavaju embargo na ukrajinsko žito
  • Ukrajina preko rumunske luke Konstanca isporučila 9,2 miliona tona žita
  • Severna Makedonija proteruje troje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Skoplju

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

          Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.51 Moravjecki: Embargo na uvoz ukrajinskog žita ostaje na snazi

Embargo na uvoz ukrajinskog žita u Poljsku ostaće na snazi dok Varšava ne razradi odgovarajući model saradnje sa Kijevom u ovoj oblasti, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki u obraćanju biračima u naselju Mijetne kod Varšave. Prema njegovim rečima, ili će Evropska komisija produžiti zabranu uvoza ili će Poljska uvesti embargo za naredne mesece, kvartale dok se ne razradi model saradnje sa Ukrajinom.

“Produžićemo zabranu uvoza ukrajinskog žita. Nećemo slušati Berlin, predsednicu EK Ursulu fon der Lajen, opozicionog lidera Donalda Tuska ili lidera Evropske narodne partije Manfreda Vebera. Uradićemo to jer je u interesu poljskog farmera”, poručio je Moravjecki, prenosi agencija PAP.

17.42 Telo nestalog bivšeg britanskog vojnika pronađeno u Ukrajini

Telo nestalog bivšeg britanskog vojnika Danijela Berka (36) pronađeno je u Ukrajini, saopštila je britanska policija. U saopštenju se navodi da policija Mančestera sarađuje sa porodicom vojnika i ukrajinskim vlastima kako bi podržala formalnu identifikaciju i vratila njegovo telo kući, peneo je Skaj njuz. „Moj tim i ja radimo sa ukrajinskim vlastima na formalnoj identifikaciji u cilju repatrijacije Danijela nakon tog procesa. Porodica je tražila privatnost u ovom teškom trenutku", naveo je inspektor Luis Hjuz.

11.34 Vazdušna opasnost u nekoliko regiona Ukrajine, eksplozije u Harkovu

U Harkovu su se čule eksplozije, a vazdušna opasnost proglašena je u nekoliko ukrajinskih regiona uključujući Harkovsku oblast.

"Pozivam sve da budu oprezni i da se sklone“, objavio je gradonačelnik Harkoga Igor Terehev na svom Telegram kananalu.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage izvele najmanje četiri napada na Harkov, prenosi Ukrinform.

09.40 Na Krimu se prodaje imovina bogatih Ukrajinaca, prihod ide za finansiranje rata

Na Krimu je održano prvih osam aukcija za prodaju ranije nacionalizovane imovine, "ukrajinskih oligarha koji su zauzeli neprijateljski stav prema Rusiji", saopštio je predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

"Sklopljeni su kupoprodajni ugovori na iznos od preko 815 miliona rubalja (8,51 miliona dolara). Predmet ugovora su stambene i poslovne nekretnine", napisao je on na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

Pored ovoga, prema njegovim rečima, objavljeni su oglasi za prodaju još četiri stambena objekta na javnim licitacijama.

08.14 Šojgu i Kim Džong-un obišli fregatu Pacifičke flote "Maršal Šapošnjikov"

Severnokorejski lider Kim Džong-un i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas su u Vladivostoku obišli fregatu Pacifičke flote "Maršal Šapošnjikov". Fregata je usidrena u zalivu Uliks.

Goste su na brodu dočekali komandant broda, kapetan Sergej Merkulov i glavnokomandujući Ratne mornarice Rusije admiral Nikolaj Evmenov koji je izvestio o karakteristikama brodskog i protivpodmorničkog naoružanja, prenosi agencija RIA Novosti.

Kako je saopšteno, Fregata "Maršal Šapošnjikov", izgrađena sredinom 80-ih godina prošlog veka kao veliki protivpodmornički brod projekta 1155, prošla je pre nekoliko godina temeljnu modernizaciju tokom koje je na nju ugrađeno savremeno naoružanje, četvorocevni torpedni aparati i raketni bacač RBU - 6000 .

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

07.30 Moskva: Oboreni dronovi u Kaluškoj i Tverskoj oblasti

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je protivvazdušna odbrana oborila dva ukrajinska drona u Tverskoj i Kaluškoj oblasti u Rusiji, preneo je Rojters.

06.50 Ukrajinska obaveštajna uprava: Kadirov u teškom stanju

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrej Jusov potvrdio je informacije da je lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov, zaista je u teškom stanju, prenosi Unian. Jusov je ovo izjavio komentarišući informaciju da je Kadirov u komi. "Zaista, postoje informacije da je Kadirov u teškom stanju i da su se bolesti koje su postojale pogoršale i postale uzrok ovog stanja", naveo je Jusov na Telegramu.

06.40 Saliven: Bajden će primiti Zelenskog u Beloj kući 21. septembra

Predsednik SAD Džozef Bajden primiće predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u Beloj kući u četvrtak 21. septembra, izjavio je juče američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. On je rekao da SAD očekuju da će sledeće sedmice objaviti dodatnu pomoć Ukrajini, preneo je Rojters. Očekuje se da će se Zelenski sastati sa liderima i demokrata i republikanaca u Kongresu tokom boravka u Vašingtonu, rekao je Saliven.

06.25 Poljska, Mađarska i Slovačka zadržavaju embargo na ukrajinsko žito

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su juče da uvedu jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, nakon što je Evropska unija objavila da neće produžiti ograničenja koja je uvela i koja ističu danas u ponoć. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozdravio je večeras odluku EU da ne produžava zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine i nazvao to primerom istinskog jedinstva i poverenja.

06.10 Severna Makedonija proteruje troje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Skoplju

Severna Makedonija proglasila je trojicu zaposlenih u ruskoj ambasadi personama non grata, izjavila je juče portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. "Vlasti Severne Makedonije su 12. septembra bez objašnjenja proglasile trojicu diplomata iz ruske ambasade u Skoplju personama non grata“, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva. Prema rečima Zaharove, Moskva u akcijama Skoplja vidi želju da „zapadnim čuvarima“ pokaže njen značaj u borbi protiv „imaginarne ruske pretnje“.

16.44 Ukrajina preko rumunske luke Konstanca isporučila 9,2 miliona tona žita

Ukrajina je u prvih osam meseci ove godine isporučila 9,2 miliona metričkih tona žita preko rumunske luke Konstanca na Crnom moru, saopštile su juče lučke vlasti ovog grada. Na taj način, Ukrajina je već izvezla više žita putem Konstance nego u 2022. godini, prenosi Rojters. Obim izvoza tim putem, međutim, odnedavno opada zbog ruskih napada na luke na Dunavu, što primorava ukrajinske izvoznike da se preorijentišu na drumske i železničke rute.

Komentari (1)

Mirko

16.09.2023 16:59

Svaka čast Poljacima što su zatvorili Ruse da ne mogu više ulaziti! Tako se to radi sa Rusko ZLO a ne kao i naša Srbija priredjuje Rusima dobrodošlicu a kasnije nećemo moći da ih oteramo nazad Putinu.

Evropa