Evropa

Kakvo je stanje ukrajinske kontraofanzive: Američki general upozorio da je "ostalo mesec dana borbi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2023

-

20:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajini je ostalo još mesec dana borbi pre nego što vreme zaustavi kontraofanzivu, rekao je nedavno u intervjuu za BBC američki general Mark Mili. Priznao je da ukrajinske snage napreduju sporije od očekivanog ali tvrdi da se i dalje vode teške borbe.

Ukrajinci se i dalje bore, a napreduje se polako ali konstantno, rekao je Mili. Smatra da je prerano reći da ukrajinska kontraofanziva nije uspela, da borbe nisu gotove i da će deo ciljeva biti postignut.

Kijev je kontraofanzivu započeo u leto, sa idejom da oslobodi teritoriju koju je Rusija zauzela, ali se procenjuje da nije došlo do željenih uspeha, iako ukrajinski generali tvrde da su probili prvu liniju ruske odbrane na jugu.

Što se tiče Kijeva, vojni vrh smatra da vreme može da ima uticaj na borbe, ali da je zastoj u prošlogodišnjim operacijama nastao ne zbog toga, već zbog nedostatka opreme i municije.

Ukrajinski predsednik smatra da je njegova zemlja predugo čekala da započne kontraofanzivu, ukazujući na to da su je kočili zapadni saveznici jer su sporo dostavljali oružje, te da je za to vreme Rusija mogla da ukopa svoju odbranu i postavi mine.

Kremlj već duže vreme kontraofanzivu naziva propalom akcijom, a predsednik Rusije je na istočnom ekonomskom forumu rekao da ni municija sa osiromašenim uranijumom ni isporuka F16 neće pomoći Ukrajini.

U isto vreme, svet se pita da li je sa severnokorejskim liderom dogovorena i isporuka municije Moskvi i kakav će to uticaj imati na dalji tok rata.

Životić: Uslovi na jugu bolji su od onih na istočnom frontu

Euronews Srbija

Istoričar Aleksandar Životić ocenio je za Euronews Srbija da je "ukrajinska kontraofanziva u punom kapacitetu započela tek krajem avgusta".

"Odvija se relativno sporo, temeljno, i za sada sa određenim uspesima. Probijene su prva i druga linija odbrane, i na pravcu prema Tokmaku podilaze trećoj utvrđenoj liniji. Može se reći da se radi o stabilnom napredovanju, jer kako se pomere, utvrđuju te položaje", istakao je Životić.

"Istovremeno, imate i udare po dubini teritorija pod ruskom kontrolom - skladištima municije, komunikacijskim čvorovima, i poslednjih dana, udare na Krim", dodaje sagovornik Euronews Srbije. 

Komentarišući ocenu američkog generala, Životić naglašava da je ona vezana, pre svega, za klimatske prilike.

"Ako se planiraju šire operacije, to će biti važno, i moglo bi doći do većih pomeranja. Zavisiće od toga da li ukrajinske snage mogu da eksploatišu svoje dobitke sa jedne strane, a sa druge koliko je ruska strana spremna da parira ukrajinskoj kontraofanzivi", dodao je Životić.

Naglasio je, međutim, da će ove godine klimatske prilike imati manji uticaj na tok rata od prethodne, jer Ukrajina sa manje grupa napada.

"Drugi razlog je što su klimatski uslovi na južnom frontu bitno drugačiji nego na istočnom, gde takođe ukrajinska strana izvodi ofanzivne operacije prema Bahmutu, i ima određene uspešne rezultate", naglasio je Životić.

Što se tiče isporuke F-16 aviona, koje Ukrajinci željno iščekuju i za koje su se mesecima trudili da ih dobiju, Životić podseća da procena da je oružje do sada stizalo sporo, "uglavnom dolazi iz sredine koja nije u potpunosti upoznata sa suštinskim problemima".

"Potrebno je pokrenuti ceo logistički lanac, prihvatiti opremu i imati obučeno ljudstvo. To je program koji duže traje, i tome nas istorija uči. Na drugoj strani, kada je u pitanju upotreba savremenih lovačkih aviona, potrebno je duže vreme da bi piloti ovladali njima, jer nije to samo stvar tehnike letenja", ističe Životić.

"To je sasvim drugačija filozofija upotrebe, drugačije su procedure i tehnički uslovi. potrebno je određeno vreme da bi se ovladalo, to nije jednostavno", dodao je on.

Životić je naglasio i da se sada govori o mogućnostima da i Švedska isporuči Gripen avione, koje je mnogo jednostavnije upotrebiti u ukrajinskim uslovima, ali da ćemo tek videti kako će to da izgleda jer za sada postoje samo izjave koje govore da postoje razmišljanja u tom pravcu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa