Evropa

Posle nekoliko decenija i mađarski astronaut putuje u svemir

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2023

-

19:35

Posle nekoliko decenija i mađarski astronaut putuje u svemir
MSS - Copyright Tanjug AP/Sergei Korsakov, Roscosmos State Space Corporation via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska danas potpisuje sporazum sa američkom kompanijom Aksiom spejs prema kojem će ta zemlja poslati još jednog astronauta u svemir nakon nekoliko decenija, izjavio je danas mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto u Ostinu.

Mađarska vlada je, u okviru strategije kosmičke industrije, nedavno odlučila da pošalje astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) čija će 30-dnevna misija uključivati testiranje različite opreme i sprovođenje naučnih eksperimenata, istakao je Sijarto, navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je MTI.

Listu zadataka koje će obavljati astronaut sastavljaće zvaničnici mađarske svemirske industrije i univerziteti, kazao je on.

 "Ovi testovi će značajno doprineti razvoju mađarskih visokotehnoloških industrija sa visokom dodatom vrednošću, bilo da se radi o zdravstvenim naukama ili bilo kom drugom razvoju koji je povezan sa modernim industrijama", rekao je Sijarto.

Mađarski astronaut će biti deo četvoročlane međunarodne misije, dodao je mađarski ministar inostranih poslova.

Prema sporazumu koji će biti potpisan sa Aksiom spejs, misija će biti pokrenuta između oktobra 2024. i početka 2025. godine, rekao je on.

Kada će se tačno misija održati zavisiće od svemirskih letova koje planiraju NASA i ISS, kao i rasporeda obuke ostala tri međunarodna astronauta, kazao je Sijarto.

On je napomenuo da je Mađarska suzila listu kandidata za svemirsku misiju na četiri kandidata.

Oni će sledećeg meseca početi prvu fazu obuke i testiranja u Ostinu i Hjustonu, nakon čega će lista kandidata biti sužena na dva, rekao je Sijarto.

Drugi mađarski astronaut biće izabran neposredno pre lansiranja misije, dodao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa