Izbori 2022

"Nespretno rešenje i apsurd": Panović o predlogu Đilasa da Ponoš bude predsednički kandidat opozicije

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2022

-

16:11

"Nespretno rešenje i apsurd": Panović o predlogu Đilasa da Ponoš bude predsednički kandidat opozicije
Zoran Panović - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Predlog predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa da Zdravko Ponoš bude predsednički kandidat koalicije okupljene oko njegove stranke direktor Demostata Zoran Panović, ocenjuje kao nespretno rešenje koje nije u startu podržano od svih članova koalicije.

Panović kaže za Tanjug da je situacija da jedna stranka predlaže kandidata iz druge stranke apsurdna.

"Mislim da je u ovom trenutku možda opozicija napravila tu jednu grešku, jer je u psihološkoj igri sa Vučićem, kada će ko izaći sa svojim kandidatom za predsednika, možda istračala nespretno ranije i sa rešenjem koje nije u startu podržano od svih članova koalicije što je psihološki loše", rekao je on.

Panović tako komentariše dešavanja oko Ðilasovog predloga predsedničkog kandidata za koga lider SSP veruje da će podržati sve opozicione stranke, a Narodna stranka čiji je Ponoš član, a koja je u koaliciji sa Ðilasovom strankom, u saopštenju navodi da je za taj predlog saznala iz medija.

Ponoša podržali PSG i Veselinović

Demokratska stranka, koja je takođe deo koalicije, stav o Ponošu će objaviti u utorak 25. oktobra, dok su Ðilasov predlog za sada podržali Pokret slobodnih gradana (PSG) i Janko Veselinović.

Na pitanje kakve su šanse da opozicija, pre svega SSP, DS, Narodna stranka, ali i koaliciona lista "Moramo" koju čine Nebojša Zelenović, Ne davimo Beograd i Ekološki ustanak imaju jednog predsedničkog kandidata, Panović kaže da se to može očekivatii, jer je alternativa raspad koalicije što je, kaže, loše potez i doprinelo bi defetizmu biračkom telu opozicije.

Smatra da tu ima i Ðilasove kalkulacije, jer, kako kaže, može da se dogodi da izgubi podršku Narodne stranke, ali i da dobije podršku nekih drugih političkih faktora.

"Ne znam koliko je moralna prema svom koalicionom partneru, ali politički može biti pragmatična odluka. Narodna stranka našla u nezgodnoj poziciji. Postoji jedna vrsta rivaliteta u opoziciji ko će biti tu glavni, ali mislim da je Ðilas doneo odluku da preuzme inicijativu i Narodna stranka će se morati prilagođavati shodno svojim interesima i manevarskom prostoru, s time što je zaista apsurdno da im koalicioni partner predlaže člana njihove stranke za predsednika, a oni to očigledno nisu želeli", rekao je Panović.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Kada je reč o bivšem predsedniku Borisu Tadiću, predsedniku SDS koji je izjavio u Utisku nedelje da nikada neće odustati od politicke borbe, a da je njegova potencijalna kandidatura "pretnja, ne samo Aleksandru Vučiću nego i kompetentnim predsedničkim kandidatima o kojima razmišljaju neki opozicioni prvaci", Panović ocenjuje da on još nije izgubio svoje predsedničke ambicije .

Panović dodaje dai da bi Tadić voleo da se kandiduje, kao i da bude glavni kandidat opozicije, ali smatra da je to u ovom trenutku "teško realno".

"Tadić je dva puta bio predsednik i to jeste jedna vrsta hendikepa za njega... Pokazuje se da opozicija i dalje ima problem usled krize raspada DS koja nije do kraja raspetljana, te odatle proizilazi kriza liderstva opozicije, a odatle kriza kandidata za predsednika", rekao je on.

Apsurd na desnom krilu

Panović smatra da je apsurdna situacija i da na desnom krilu postoje dva kandidata koja maletene isto rasmišljaju, a to su predsednik DSS Miloš Jovanović i predsednik Sprskog pokreta Dveri Boško Obradović.

Predsednik Dosta je bilo Saša Radulović rekao je danas novinarima da će Suverenisti imati svoje kandidate i da će to objaviti kada dođe vreme.

On je rekao da za Suvereniste Zdravko Ponoš nije dobar kandidat, te da postoje "globalisti" koji bi glasali za njega.

I Radulović je prokomentarisao da je "malo čudno" da jedna stranka bez konsultacije sa drugom strankom predlaže člana te druge stanke, te da njemu to liči na politikanstvo. Smatra i da treba da posto što više kandidata za predsednika i da je ključ da se, kako kaže, dođe do drugog kruga.

Za sada je poznato da će se kandidovati Miloš Jovanović (NADA), Boško Obradović (Dveri) i Srđan Škoro (nestranački kandidat). 

 

Komentari (0)

Talk of the town