Izbori 2022

Zavetnici postali traženi saveznik pred izbore: Može li doći do preokreta i novog saveza

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

11/02/2022

-

21:29

Zavetnici postali traženi saveznik pred izbore: Može li doći do preokreta i novog saveza
Milica Đurđević Stamenkovski - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srpska stranka Zavetnici politička je opcija o kojoj se sve više govori u kontekstu saradnje zbog mogućeg povoljnog ishoda na parlamentarnim izborima. Ovaj pokret tako je postao jednako željeni partner i za predstavnike vlasti i za predstavnike opozicije.

Međutim, iako je u javnosti bilo reči o mogućoj saradnji sa Socijalističkom partijom Srbije, zavetnici su prošle nedelje najavili izlazak na izbore sa svojom listom, koju bi predvodila Milica Đurđević Stamenkovski kao kandidat za premijera, potom je ona najavila i svoju predsedničku kandidaturu.

Ipak, i dalje nije sigurno kako će izgledati liste i da li je moguć novi savez pred izbore u aprilu, s obzirom na to da je održan i sastanak partija desnog spektra, na kojem se govorilo o saradnji u sprovođenju izbornog dana, ali i o mogućoj zajedničkog listi.

Upravo je Đurđević Stamenkovski rekla za Euronews Srbija da je osnivanje nove koalicije i dalje samo ideja i da ovaj pokret, kako je odlučeno, na izbore izlazi samostalno.

"Mi smo najavili kandidaturu. To je odluka Skupštine stranke, držimo se Statuta i ne bismo prekrajali tu odluku. Kao odgovorni ljudi uvek možemo da razgovaramo sa strankama koje su nam tematski približne", rekla je Đurđević Stamenkovski.

Kakva je pozicija Zavetnika?

Zavetnici su osnovani pre deset godina, 2012. godine. Od tada, učestvovali su na parlamentarnim izborima i 2016. i 2020. godine.

Ova stranka koju predvodi Milica Đurđević Stamenkovski aktivna je i veoma prisutna na političkoj sceni, posebno nakon izbora 2020. godine, a Đurđević je česti i zapaženi učesnik političkih debata u medijima.

Stranka je poznata po protivljenju ulasku Srbije u Evropsku uniju i NATO. Imaju suverenističke stavove, okrenuti su "tradicionalnim društvenim vrednostima" i  saradnji sa Rusijom, ali i sa Kinom.

U sklopu svog zalaganja za "tradicionalne vrednosti" protive se istopolnim zajednicama. Njihovi protesti u vreme održavanja Festivala "Mirdita, dobar dan" koji je posvećen spajanju kosovskih i srpskih umetnika i kultura gotovo su poslovični, pa su upravo njihva okupljanja i nastojanja da prekinu festival razloga zbog kojeg se umetnici okupljaju iza policijskih kordona.

Ono po čemu su Zavetnici poznati jeste učešće u različitim protestima. Okupljali su se na barikadama Srba na Kosovu, na protestima protiv NATO-a, a prošle godine prekinuli su i program festivala "Mirdita, dobar dan", ističući da je održavanje tog festivala provokacija sa albanske strane.

Tokom izborne kampanje “Zavetnici” su na prostorije Kuće ljudskih prava, Žena u crnom, Centra za kulturnu dekontaminaciju i Inicijative Ne davimo Beograd, izlepili potpisane nalepnice sa natpisima “Strani agenti” i “Zatvoreno od 4. marta”. U maju te godine Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) podneo je protiv Milice Đurđević krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu „povodom aktivnosti i stavova koje je iznosila o delovanju nevladnih organizacija“. 

Na meti Milice Đurđević Stamenkovski i Zavetnika često se nalazila i osnivačica Fonda za humanitrano pravo Nataša Kandić, pa su zavetnici štampali plakat "Nobelova nagrada za izdaju srpskog naroda" kojim su oblepili Kuću ljudskih prava.

Takođe, zajedno sa pokretom Dveri vodili su kampanju protiv ustavnih promena, a nakon rezultata protestovali su ispred Republičke izborne komisije.

 

Tanjug/Tara Radovanović

 

U prilog tome da rejting Zavetnika raste govori i razlika u rezultatima. Naime, zavetnici su 2016. godine, kada su prvi put izašli samostalno na parlamentarne izbore osvojili 0,73 odsto glasova. Potom, 2020. godine, Zavetnici su sa 1,43 odsto zauzeli osmo mesto od 21 političke opcije koliko se tada našlo na listiću.

Ove godine, kada se i predsednički i vanredni parlamentarni izbori održavaju istog dana, Zavetnici će biti na obe liste. Upravo to što Zavetnici, za sada, imaju svog predsedničkog kandidata može im biti od pomoći za rezultat na izborima. Jer, kako su analitičari ranije ocenili za Euronews Srbija, predsednički kandidat je važan faktor za kampanju i za parlamentarne izbore.

Sagovornici portala Euronews Srbija ocenjuju da Zavetnicima rejting raste i da jesu poželjan koalicioni partner jer postoje šanse za ulazak u Skupštinu.

"Postoji uverenje kod dela opozicione javnosti da Zavetnici imaju politički kredibilitet jer ne samo što nisu nikada bili na vlasti, već nisu ni pokušavali da se jalovim političkim dogovorima dogovore o saradnji sa drugim opozicionarima koji su bili na položajima moći", rekao je za Euronews Srbija politikolog Miloš Nikolić.

Kako je naveo, dobrom rejtingu sigurno doprinose nastupi liderke pokreta Milice Đurđević Stamenkovski.

"Relevantna istraživanja upućuju na to da sada bez sumnje možemo da vidimo Zavetnike iznad cenzusa. Njihovoj popularnosti sigurno doprinosi i energičan javni nastup njihove predsednice i najavljene kandidatkinje na predsedničkim izborima koja izaziva onaj efekat koji mnogim opozicionarima nedostaje – da građani osećaju da im se političar direktno obraća", kazao je Nikolić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Kako dodaje, to je, izgleda dobar način da se dođe do određenog broja birača, što dalje, doprinosi i želji drugih da ostavare saradnju.

"Očigledno mlada, energična ženska osoba koja po stilu često podseća na neke bučnije političare starije generacije, pronalazi zajednički jezik do konzervativno orijentisanog dela birača u Srbiji", kazao je Nikolić.

Da su zavetnici traženi partner, posebno u redovima opozicije, smatra i izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

"Prvo, oni su aktivni, nalaze se blizu cenzusa. Drugi je razlog i to što je ta desničarska scena dosta fragmentirana, i čini se da postoji svest da je potrebna saradnja kako bi se prešao cenzus. Da su Zavetnici napravili saradnju na prethodnim izborima, sigurno bi bili iznad cenzusa", kazao je Klačar.

Savez desnog spektra

Upravo kada se gleda orijentacija i politički program Zavetnika, prema oceni analitičara, izvesnija je saradnja sa partijama opozicije, koje su sličnih stavova.

"Saradnja desničarskih partija bi bila razumljiva i logična. Najprirodnija saradnja je savez  Dveri i Zavetnika jer ne bi izazivala neko razmimoilaženje i ne bi bila biračima nejasna", kaže Klačar.

Ipak, on navodi da bi u slučaju ove saradnje tačka sporenja mogao da bude predsednički kandidat, budući da su lideri obe stranke već najavili kandidature.

Tanjug/Rade Prelić, Strahinja Aćimović

 

Kada je reč o mogućnosti saradnje sa Socijalističkom partijom Srbije, koja je na vlasti, a o čemu je bilo reči, Klačar ističe da bi takva situacija bila komplikovana za birače.

"Ima puno razlika među njima, nisu kompatibilne stranke i ne čini se da bi mogle da prave sinergetski efekat", kazao je izvršni direktor Cesida za Euronews Srbija.

Međutim, upravo u svetlu navoda o rejtingu i saradnji stranaka sa desnog spektra, Miloš Nikolić objašnjava da je i zbog aktuelne situacije  primetan uspon ovih stranaka.

"Brojni su faktori koji su uticali na uspon desničarskog populizma u Srbiji. Sa jedne strane, pre pandemije, odnos prema izbegličkoj krizi i položaju migranata, neprijateljstvo prema seksualnim manjinama i zakonskim rešenjima u vezi sa rodnom ravnopravnošću. A sa druge strane su faktori u vezi sa pandemijom, odnos prema merama Kriznog štaba i uopšte odnos prema vakcinaciji. Tu postoje pukotine koje desničari ispunjavaju. Neki više, neki manje uspešno", kazao je politikolog Nikolić za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Talk of the town