Vodič

Lokalni izbori 2022: Redovni izbori u dva grada, odbornici se biraju u još 12 opština

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/03/2022

-

11:19

Lokalni izbori 2022: Redovni izbori u dva grada, odbornici se biraju u još 12 opština
Lokalni izbori 2022: Redovni izbori u dva grada, odbornici se biraju u još 12 opština - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Lokalni izbori 2022. godine u Srbiji se održavaju 3. aprila u dva grada i 11 opština, kao i u jednoj gradskoj opštini u Užicu.

Izbori 2022. godine za odbornike gradske skupštine biće održani u gradovima Beograd i Bor, dok će izbori za članove skupština opština biti održani u opštinama Lučani, Bajina Bašta, Knjaževac, Doljevac, Majdanpek, Medveđa, Kladovo, Aranđelovac, Smederevska Palanka, Kula, Sečanj i opštini Sevojno u Užicu.

Lokalni izbori u nekim opštinama u redovni, a u nekima vanredni, jer su predsednici podneli ostavke uoči održavanja izbora 3. aprila.

Gradski izbori u Beogradu i Boru

Beogradski izbori su ove godine redovni, a bira se 100 odbornika Skupštine Grada. Gradska izborna komisija je usvojila 12 izbornih lista na kojima se nalaze kandidati za gradske odbornike. Nakon njenog formiranja biće izabran gradonačelnik, jer se on ne bira neposredno na izborima, već se glasa samo za listu. U Jedinstveni birački spisak za područje grada Beograda upisano je 1.600.214 birača.

Izbori u Boru će biti redovni gradski izbori. Na izborima 2022. će se birati 35 odbornika Skupštine Grada Bora, a proglašeno je 11 izbornih lista. Nakon izbora odbornika biće izabran i gradonačelnik, a on kasnije bira članove Gradskog veća.  U Boru pravo glasa ima 40.623 građana.

Izbori za odbornike skupština opština

Redovni su u Aranđelovcu, gde se biraju odbornici Skupštine opštine koja broji 41 mesto. Kada su u pitanju izborne liste, na ovogodišnjim lokalnim izborima u Aranđelovcu nadmetaće se njih sedam.

Redovni lokalni izbori biće 3. aprila održani u gradskoj opštini Sevojno u Užicu. Skupština opštine broji 19 odborničkih mesta, a odbornici će se birati sa šest izbornih lista. U ovoj užičkoj opštini ima 5.962 birača.

AP/ Darko Vojinovic

 

U Lučanima će biti održani vanredni lokalni izbori na kojima će se birati članovi Skupštine opštine Lučani. Glasaće se na 43 biračka mesta, a štampa se 15.415 glasačkih listića. Kada su u pitanju izborne liste, u ovoj opštini utvrđeno je njih pet koje su predložile svoje kandidate za 35. odbornika Skupštine opštine Lučani.

Lokalni izbori će biti održani u Bajinoj Bašti. U toj opštini proglašeno je devet izbornih lista. U Skupštini opštine ima 45 odborničkih mesta.

Takođe, vanredni lokalni izbori biće održani i u Knjaževcu. Na listiću će se 3. aprila naći osam izbornih lista.

Izbori u Doljevcu će takođe biti održani vanredni lokalni izbori. U tom mestu će se 37 odborničkih mesta boriti kandidati sa četiri liste.

I u Smederevskoj Palanci izbori će biti vanredni. Utvrđeno je pet izbornih lista, a bira se 49 odbornika Skupštine opštine Smederevska Palanka.

Na listi za izbor odbornika Skupštine u Majdanpeku na vanrednim izborima raspisanim za 3. aprila je sedam izbornih lista političkih partija, stranaka, koalicija i grupa građana sa ukupno 141 kandidatom za odbornike. U Skupšitni opštine Majdanpek sedi 31 odbornik.

Izbori u Kuli održavaju se takođe pre vremena jer je mandat ovog saziva Skupštine opštine trebalo da traje do kraja ove godine. Bira se 37 odbornika, a na listiću će se naći  sedam izbornih lista. Upisano je 34.317 birača.

Na pet potvrđenih izbornih lista u Kladovu je ukupno 104 kandidata za odbornike u Skupštini opštine koja ima 28 odborničkih mesta. Lokalni izbori u Kladovu su vanredni.

U Sečnju će se 3. aprila održati takođe vanredni izbori za 23 odbornika Skupštine opštine. U ovoj opštini su za lokalne izbore proglašene četiri izborne liste.

Za 25 odborničkih mandata na izborima u Medveđi nadmetaće se sedam izbornih lista. Ovi izbori će takođe biti vanredni.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town