Aktuelno iz kulture

Nastavlja se međunarodni uspeh novog filma Dragana Bjelogrlića: "Čuvari formule" i na Festivalu u Sao Paulu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2023

-

12:35

Nastavlja se međunarodni uspeh novog filma Dragana Bjelogrlića: "Čuvari formule" i na Festivalu u Sao Paulu
Nastavlja se međunarodni uspeh novog filma Dragana Bjelogrlića: "Čuvari formule" i na Festivalu u Sao Paulu - Copyright Aleksandar Letić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon Lokarna, Sarajeva, Talina i Palm Springs-a novi film Dragana Bjelogrlića biće predstavljen u okviru glavnog programa 47. Međunarodnog filmskog festivala u Sao Paulu - jednog od najvećih i najznačajnih svetskih filmskih festivala.

Ovaj festival - poznatiji i kao "Mostra" - kroz skoro pet decenija dugu tradiciju, fokusiran je na raznoliku međunarodnu selekciju savremenih kinematografija, a sa posebnom pažnjom predstavlja nove talente i debitante.

Film "Čuvari Formule" će se naći u zvaničnoj takmičarskoj selekciji "International Perspective" u kojoj su prikazivani najznačajniji filmovi i reprezentativne produkcije novije svetske kinematografije.

Svake godine u selekciji budu prikazani i evropski i svetski filmovi koji su u nominacijama za Oskara i BAFTA nagrade. Festival se, takođe, izdvaja i specijalnim projekcijama na otvorenom pred nekoliko hiljada gledalaca, a svake godine festival poseti oko 250.000 posetilaca.

Dragan Bjelogrlić se 2011. godine na ovom festivalu predstavio svojim debitantskim filmom "Montevideo, Bog te video!", dok se sada sa "Čuvarima" vraća u okviru glavne selekcije.

Aleksandar Letić

 

Pre međunarodnih festivala, ekupu filma "Čuvari formule", očekuje velika beogradska premijera koja je zakazana je za 24. oktobar u MTS dvorani, nakon čega će gledaoci u zemlji i regionu imati priliku da pogledaju najnovije ostvarenje Dragana Bjelogrlića.

Ova jedinstvena priča koju kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađena je prema romanu "Slučaj Vinča" profesora Gorana Milašinovića. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Aleksandar Letić

 

U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura