Aktuelno iz kulture

Jesenje noći uz male ekrane: Najzanimljivije serije koje ove jeseni možete gledati na Netfliksu

Komentari

Autor: Staša Rosić

24/09/2023

-

12:00

Jesenje noći uz male ekrane: Najzanimljivije serije koje ove jeseni možete gledati na Netfliksu
Jesenje noći uz male ekrane: Najzanimljivije serije koje ove jeseni možete gledati na Netfliksu - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Nakon pomalo uspavanog leta na striming servisima, jesen na Netfliks konačno donosi nove uzbudljive sadržaje. Ljubitelji serija već su krajem leta dobili dve poslastice koje su trenutno najgledanije na toj platformi. Reč je o adaptaciji popularne mange "One Piece" i nemačkoj mini-seriji "Dear Child", koje su vredne pažnje, ali je najavljeno još nekoliko interesantnih novih projekata, u kojima ćemo moći da uživamo tokom oktobra i novembra.

Predstavljamo vam najzanimljivije serije koje ove jeseni možete gledati na Netfliksu:

"One Piece"

Nakon potpunog fijaska sa igranom adaptacijom popularne anime serije "Cowboy Bebop", mnogi su pretpostavili da se Netfliks više neće upuštati u slične projekte, ali ih je "One Piece" demantovao.

Štaviše, nova verzija voljenog manga  i anime serijala koji je imao više od 1.100 epizoda, dobila je odlične ocene kritičara, a najavljena je i druga sezona.

Priča prati avanture Mankija D. Lufija, dečaka kojem je telo postalo kao guma kada je slučajno pojeo izvesnu đavolju voćku. Sa svojom družinom, koja se zove "Slamnati pirati", Lufi traga za izgubljenim blagom Gola D. Rodžera, poznato kao "One Piece" da bi postao sledeći kralj pirata.

Da je Netfliks konačno pronašao dobru formulu adaptiranja ovakvih sadržaja, dokaz je i ocena od 8,4 na IMDb platformi.

"Dear Child"

Na Netfliksu već postoji nekoliko interesantnih serija iz Nemačke, koje su zbog mračne atmosfere idealne za gledanje u jesenjem periodu, kao što su "Dark" i "1899", ali im se sada pridružila i mini serija od šest epizoda pod nazivom "Dear Child", adaptacija istoimene knjige Romija Hausmana.

Kritičari napetost i mračnu atmosferu u ovim epizodama upoređuju sa filmom "Nestala".

Serija prati Lenu (Kim Ridl), 12-godišnju Hanu (Naila Šubert) i 8-godišnjeg Džonatana (Semi Šrajn) koji su izolovani od spoljašnjeg sveta u kući bez prozora. Kao u zatvoru, oni slede strog raspored i pravila koji im je nametnuo njihov otac.

Lena i Hana jedne noći uspevaju da pobegnu, ali Lanu nedaleko od kuće udari automobil. Teško povređenu Lenu hitna pomoć prevozi u bolnicu zajedno s Hanom, koja je nepovređena, ali koja medicinskim radnicima počinje da otkriva uznemirujuće, fragmentirane uvide u njihov život. Medicinske sestre alarmiraju policiju i klupko počinje da se odmotava.

"Everything Now" (5. oktobar)

Za ljubitelje serije "Sex Education", koja je došla do svog kraja, 5. oktobra stiže "Everything Now". Priča prati 17-godišnju Miju Polanko iz Londona, koja je puštena iz bolnice nakon duge borbe sa anoreksijom. Ovog puta rešena da živi život punim plućima, Mia sastavlja listu želja koje sebi želi da ispuni.

Autor serije Ripli Parker kaže da je fokus na problemima s mentalnim zdravljem koji muče veliki broj britanskih tinejdžera.

"The Fall of the House of Usher" (12. oktobar)

Oktobar je zbog Noći veštica, koji se tada obeležava u zapadnim zemljama, tradicionalno mesec u kom se predstavljaju novi horor projekti, a jedan od njih na Netfliksu je "The Fall of the House of Usher", nova serija Majka Flanagana. Posle "The Haunting of Hill House" i "Midnight Mass" stiže i slobodna adaptacija dela Edgara Alana Poa o bratu i sestri Roderiku i Medlin Ašer, koji su izgradili imperiju moći i bogatstva, zahvaljujući svojoj farmaceutskoj kompaniji "Fortunato". Međutim, cena koju su platili je prevelika, a gledaoci je saznaju već na samom početku serije.

Kroz osam epizoda pratimo njihov uspon i pad, inspirisan Poovim pričama, a biće dostupne od 12. oktobra.

"Bodies" (19. oktobar)

"Bodies", adaptacija istoimenog stripa Sija Spensera, stiže na platformu 19. oktobra. Priča prati četvoro detektiva u Londonu u četiri različita vremenska perioda koji istražuju isto ubistvo i razotkrivaju zaveru dugu 150 godina.

Pratimo Edmonda Hiligheda iz 1980. godine, avanturistu Karla vajtmana iz 1940, uspešnu detektivku iz 2010-tih Šaharu Hasan i Mejplvuda, čoveka sa amnezijom iz 2050. godine sa istom misijom.

"Bodies" je delom naučna fantastika, delom misterija, delom istorijska drama, a delom policijska serija u kojoj igraju Amaka Okafor, Šira Has, nominovana za Emi, dobitnik nagrade Olivije Kajl Soler i dobitnik nagrade SAG Stiven Grejem.

"All The Light We Cannot See" (2. novembar)

Serija "All The Light We Cannot See", adaptacija Pulicerom nagrađenog romana Entonija Doera o dirljivoj priči iz perioda Drugog svetskog rata, koja je premijerno prikazana na Toronto Film Festivalu dobila je brojne pohvale kritike.

Priča prati slepu francusku tinejdžerku i nemačkog vojnika, čiji se putevi ukrštaju, dok oboje pokušavaju da prežive užase Drugog svetskog rata.

Seriju od četiri epizode režirao je Šon Levi (Stranger Things), a scenario pisao Stiven Najt (Peaky Blinders) što je već dovoljan razlog da joj date šansu.

"Squid Game: The Challenge" (22. novembar)

Dok ljubitelji originalne južnokorejske serije, najgledanije u istoriji te platforme, čekaju drugu sezonu, moći će da pogledaju kako izgleda stvarno takmičenje za nagradu od impresivnih 4,56 miliona dolara, u kom učestvuje 456 takmičara. 

U novom rijalitiju zasnovanom na premisi iz serije "Squid Game" stvarni ljudi igraju dečje igre za veliku nagradu, s tim što za razliku od igrane verzije, naravno, ne stavljaju u zalog svoj život.

Snimanje rijalitija pratile su brojne kontroverze, budući da je već na samom početku nekoliko takmičara napustilo šou zbog, kako su tvrdili, nebezbednih uslova.

"Mučenje i trauma koje smo iskusili nije bilo zbog igre ili težine same igre. Bilo je to zbog njihove nekompetentnosti - zagrizli su preveliki zalogaj za njih", rekli su nekadašnji učesnici za Rolling Stone.

Mnogi mediji tada su pisali o tome da su pojedini učesnici promrzli tokom snimanja prve igre "Crveno svetlo, zeleno svetlo", jer su tokom devet sati morali da stoje nepomično i to u periodima od po pola sata. Oni su tvrdili da na setu temperatura nije prelazila minus tri stepena Celzijusa, a desetoro je zatražilo medicinsku pomoć zbog ukočenosti pršljena, pokidanog ligamenta u kolenu, zapaljenja pluća, infekcije uha i kašlja.

Podsećamo, u originalnoj seriji se likovi takmiče za nagradu od 38 miliona dolara, igrajući tradicionalne dečje korejske igre, ali eliminacija ne znači odlazak kući, već smrt.

U svetu je bilo više pokušaja da se rekreiraju igre iz ove serije, doduše, u bezopasnim okolnostima, ali je problem predstavljala popularnost serije među najmlađima, koji su se uživo i na društvenim mrežama upuštali u nimalo naivne izazove inspirisane "Squid Game".

Širom Evrope i Amerike prosvetni radnici upozoravali su roditelje da ne dozvoljavaju najmlađima da gledaju ovu seriju.

"Kruna" (6. sezona)

Planetarno popularna serija "Kruna" o britanskoj kraljevskoj porodici ulazi u svoju završnicu, a šesta sezona biće emitovana u novembru (tačan datum još nije poznat).

Serija beleži period između 1997. i 2005. godine i obuhvatiće dolazak Tonija Blera na mesto premijera, smrt princeze Dajane, početak veze princa Vilijama i Kejt Midlton, kao i venčanje tadašnjeg princa Čarlsa i Kamile Parker.

Tvorac serije Piter Morgan potvrdio je da priča o princu Hariju i Megan Markl neće biti deo serije.

"Megan i Hari su na sredini svog putovanja, i ne znam kako će se ono završiti. Želimo im sreću, ali meni je mnogo prijatnije da pišem o stvarima koje su se desile pre najmanje 20 godina.  To je dovoljno vremena i dovoljna distanca i da se nešto zaista razume, da se razume njegova uloga, položaj i relevantnost", rekao je Morgan za Hollywood Reporter.

Komentari (0)

Kultura