Aktuelno iz kulture

Rimski vodovod, pronađen nedavno u srcu Beograda, biće prezentovan kao u svetskim metropolama

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2023

-

13:59

Rimski vodovod, pronađen nedavno u srcu Beograda, biće prezentovan kao u svetskim metropolama
Arheološka iskopavanja - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je danas da će nepokretna kulturna dobra pronađena u arheološkim istraživanjima na uglu Vlajkovićeve i Kosovske ulice, biti prezentovana u parkovskoj površini iznad podzemne garaže, nakon njene izgradnje.  

"Ovo će biti prvi put da, na prostoru koji je nekada pripadao jugoistočnoj nekropoli antičkog Singidunuma, budu prezentovani ostaci rimskog akvadukta na način na koji su takvi nalazi već prezentovani u metropolama sveta", kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, deo akvadukta će biti izmešten i na odgovarajući način odložen na adekvatno mesto do završetaka radova, dok će grobovi i sarkofazi iz perioda 3. i  4. veka biti trajno izmešteni i sačuvani u Muzeju grada Beograda.

Arheolozi Muzeja grada Beograda otkrili su antički sloj sa ostacima dela rimskog vodovoda sa taložnikom, grobove i sarkofage tokom istraživanja na uglu Vlajkovićeve i Kosovske u Beogradu, podsetio je Zavod.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Nalazi su nepokretno kulturno dobro u okviru utvrđenog kulturnog dobra Antički Singidunum, pa je Zavod osnovao Komisiju za vrednovanje i prezentaciju otkrivenih nepokretnih nalaza, sa idejom da arheološka struka donese stav o značaju i načinu prezentovanja pronađenih nalaza.

Članovi Komisije su glavni gradski urbanista Marko Stojčić, muzejski savetnik Muzeja grada Beograda Milorad Ignjatović, naučni savetnik Arheološkog instituta u Beogradu Vesna Bikić i muzejski savetnik Narodnog muzeja Srbije Adam Crnobrnja.

Tu su i arheolog konzervator-istraživač savetnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Blagojević, viši konzervator Nela Mićović i konzervator Ksenija Milenković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Komisija je utvrdila da deo rimskog vodovoda sa taložnikom, iz perioda 2-3. vek, predstavlja jedinstven primer očuvanog dela rimskog akvedukta u Singidunumu, kaže se u saopštenju.

Zavod je propisao mere tehničke zaštite za izradu Projekta njegove preventivne konzervacije i privremenog izmeštanja na osnovu uslova Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura