Istorija

"San svakog arheologa": Trebaće godine da se prouče sva pronađena blaga u ostacima Neronovog pozorišta

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

09:49

"San svakog arheologa": Trebaće godine da se prouče sva pronađena blaga u ostacima Neronovog pozorišta
"San svakog arheologa": Trebaće godine da se prouče sva pronađena blaga u ostacima Neronovog pozorišta - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Arheolog Marcija Di Mento izjavila je, povodom najnovijeg otkrića ostataka privatnog pozorišta rimskog cara Nerona, da je reč o vrhunskoj iskopini o kojoj sanja svaki arheolog.

"Biti u mogućnosti kopati u ovom izgrađenom, istorijski bogatom području tako je retka prilika", rekla je za CNN Di Mento, koja je zadužena za iskopavanje koje je počelo 2020. godine.

Di Mento je dodala da će biti potrebne godine da se prouče i datiraju sva blaga koja su otkrivena na toj lokaciji. Među artefaktima koji su pronađeni tokom iskopavanja bili su stakleni pehari, lonci za kuvanje, novčići i ostaci muzičkih instrumenata. 

Ona je navela i da su pronađeni češljevi napravljeni od kostiju, kao i razni alati za izradu brojanica.

Mnogi od manjih delova biće odneseni u rimske muzeje radi izlaganja.

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

Ostaci privatnog pozorišta koje je pripadalo rimskom caru Neronu iz prvog veka iskopani su u prestonici Italije samo nekoliko metara od Vatikana, što stručnjaci nazivaju "izuzetnim" otkrićem.
Na ovom mestu Neron je uvežbavao poeziju i muziku, a pozorište se nalazilo blizu mesta gde se sada nalazi bazilika svetog Petra. 

Do sada je postojanje antičkog pozorišta zbunjivalo mnoge istoričare jer se spominje u rimskim tekstovima koje je napisao Plinije Stariji, ali njegova lokacija nikad ranije nije bila dokumentovana.

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

Neron je bio peti rimski car, koji je vladao između 54. i 68. godine. Nepopularan vođa, postao je poznat po svojoj ekstravaganciji i ličnim razuzdanostima.

Iskopavanje je inače deo projekta obnove renesansne palate poznate pod nazivom Palaco dela Rovere u ulici Via Dela Concciliacione, koja vodi do Trga svetog Petra.

Komentari (0)

Magazin