Aktuelno iz kulture

"Preterujem": Zhiva je novo lice domaće scene i ima debi album posvećen mentalnom zdravlju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2023

-

17:18

"Preterujem": Zhiva je novo lice domaće scene i ima debi album posvećen mentalnom zdravlju
"Preterujem": Zhiva je novo lice domaće scene i ima debi album posvećen mentalnom zdravlju - Copyright Mihailo Rakonjac

veličina teksta

Aa Aa

Debi album mladog lica domaće muzičke scene Ive Pažin, poznate po scenskom imenu Zhiva, pod nazivom "Preterujem" objavljen je za Glitch Records i govori o značajnim temama vezanim za mentalno zdravlje.

Album čini devet autorskih pesama i postavljen je kao mozaik žanrova – od alternativnog popa preko džeza, hip-hopa i drum’n’bass-a do reggea. Za noseću pesmu albuma – „Preterujem“ objavljen je i spot, sniman u Sarajevu. 

Na dan objavljivanja albuma, 2. novembra, Zhiva je sa svojim bendom pred punim Kulturnim centrom "Grad" izvela svih devet pesama. Koncertnoj promociji prisustvovali su prijatelji, saradnici, brojna draga lica domaće scene i muzičke akademske zajednice, a kao specijalan gost nastupio je bend Weird Fishes.

"Posle ovakve večeri, ovakvog koncerta, sve ono što radi jedan muzičar koji stvara autorsku muziku – dobije smisao. Srećna sam i ponosna na svaku izgovorenu reč, na svoj bend, saradnike i prijatelje koji su me bodrili i učestvovali u ovom procesu. A naročito sam srećna što sam sinoć u publici videla toliko nasmejanih poznatih i nepoznatih lica, koji su istinski osetili to što sam želela da prenesem. To je najveći kompliment koji jedan muzičar može da dobije", kaže Zhiva, koja je svoj veliki talenat uobličila i izbrusila višegodišnjim muzičkim obrazovanjem.

Mihailo Rakonjac

 

"Preterujem", "Da se smejem", "Sagorevam", "Pola", "Topljenje" – neki su od naziva pesama iza kojih se nalaze pevljivi, lako pamtljivi, ali moćni stihovi, koji u intenzivnoj interakciji sa zvukom odlično dočaravaju kako mračna, tako i optimistična stanja koja Zhivu  okupiraju u životu i muzičkom stvaralaštvu.

"Ima li balansa, želim da znam" – postavlja ona ovo pitanje koje je danas aktuelnije nego ikad. Zhiva je pred publikom u KC Gradu na poseban način izvela pesmu „Dobar osećaj“, koja je njena prva objavljena numera u karijeri.

Zhiva na svom debi albumu donosi jedinstvenu perspektivu, istražujući lična iskustva i traganje za rešenjima tokom formiranja ličnosti i emotivnog sazrevanja. Album "Preterujem" je istovremeno i platforma za dijalog o važnim temama u vezi sa mentalnim zdravljem, jer donosi duboko proživljene priče koje osvetljavaju različite aspekte emocionalnog spektra. Kroz žanrovsku raznolikost, album istražuje teme kao što su nesigurnost, introspekcija, optimizam, sindrom sagorevanja, depresivna raspoloženja i anksioznost.

Mihailo Rakonjac

 

Na albumu se pojavljuju reper Bljuzga, ujedno i bubnjar benda, pevačica Katarina Vukoman i saksofonista Mirza Sijerčić, koji svojim doprinosima obogaćuju zvučni pejzaž. Sve pesme na albumu, kao i muziku, potpisuje ZHIVA, u saradnji sa Toshijem Domaćinom, producentom i aranžerom albuma.

Iva Pažin Zhiva je nedavno masterirala na odseku Primenjena istraživanja muzike Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a upravo je stvaranje njenog debi albuma bilo tema master rada. Prethodno je, nakon školovanja u MŠ „Josip Slavenski” (teoretski i vokalno-instrumentalni odsek za klavir) i MŠ „Kornelije Stanković” (džez klavir), završila Osnovne akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti na odseku za Muzikologiju.

Komentari (0)

Kultura