Aktuelno iz kulture

Proglašen dobitnik prestižne Tarnerove nagrade: Laureat kritikovao Margaret Tačer, pa pokazao palestinsku zastavu

Komentari

Autor: Guardian

06/12/2023

-

09:43

Proglašen dobitnik prestižne Tarnerove nagrade: Laureat kritikovao Margaret Tačer, pa pokazao palestinsku zastavu
Proglašen dobitnik prestižne Tarnerove nagrade: Laureat kritikovao Margaret Tačer, pa pokazao palestinsku zastavu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Džesi Darling, čije skulpture od otpada odražavaju političku nestabilnost našeg vremena, osvojio je Tarnerovu nagradu za 2023.

Darling rođen u Oksfordu bio je jedan od favorita za najprestižniju britansku umetničku nagradu čija vrednost iznosi 25.000 funti. Njegove skulpture sastavljene od izbledelih zastava i metalnih ograda za pešake bile su deo dve izložbe: "No Medals, No Ribbons" u Modern Art Okfordu i "Enclosures" u Camden Art Centru.

Reper Tinie Tempah uručio je nagradu Darlingu, koga je žiri pohvalio za njegovu "upotrebu materijala i uobičajenih predmeta, kako bi dočarao poznati, ali ludi svet".

Umetnik koristi "materijalističku poetiku", kako bi istražio i iznova osmislio svakodnevne tehnologije koje predstavljaju način na koji savremeni ljudi žive, kroz kombinaciju industrijskih materijala i uobičajenih predmeta.

U pobedničkom govoru Darling je kritikovao Margaret Tačer što je umetnost izbacila iz škola jer nije bila "ekonomski održiva", prenosi Guardian.

"Ona je utrla put najvećem triku koji su Torijevci ikada izveli, a to je da ubedi radnike u Britaniji da su učenje, samoizražavanje i ono što se u prilogu opisuju kao 'kultura' samo za određene ljude u Britaniji iz određenih društvenih slojeva. Samo želim da kažem ne prihvatajte to - umetnost je za sve", rekao je laureat.

Darling je takođe iz džepa izvukao palestinsku zastavu. Kada su ga kasnije pitali zašto, umetnik je rekao:"Zato što je u toku genocid i želeo sam da kažem nešto o tome na BBC-ju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura