Aktuelno iz kulture

Ognjen Popović: Novogodišnji koncerti Beogradske filhamonije su uvek drugačiji

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

09:43

Ognjen Popović: Novogodišnji koncerti Beogradske filhamonije su uvek drugačiji
Ognjen Popović: Novogodišnji koncerti Beogradske filhamonije su uvek drugačiji - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Novogodišnji koncerti Beogradske filharmonije - "All Stars filharmonija" - održaće se 29. i 30. decembra u Kolarčevoj zadužbini.

"Ako ima onih koji vole dobru umetničku zabavu na vrhunskom nivou, sa puno dobrog zvuka, a u dilemi su da li na Novogodišnji koncert Bečke filharmonije ili Beogradske, onda apsolutno treba da se opredele za Beograd", najavljuje prvi klarinetista Filharmonije Ognjen Popović.

Prema njegovim rečima, Beč je svake godine isti, dok su u Beogradskoj filharmoniji "ipak prilično kreativniji od njih, zato što je svaki put nešto drugo". 

Popović je otkrio da je ideja koncerata, na kome je dirigent Danijel Rajskin, da muzičari filharmonije budu predstavljeni malo drugačije, da svako pokaže u čemu je još dobar. 

"Kada sam čuo za taj predlog, prvo sam mislio da možda treba da kosim travu, zato što to jako dobro radim. Ali nije to u pitanju, nego smo ostali u domenu muzike. Evo, ja ću se predstaviti kao kompozitor, što je meni pod B ili pod C", našalio se Popović.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Baveći se komponovanjem iz čiste ljubavi više od dvadeset godina, "nošen i motivisan raznoraznim muzičkim pravcima", Popović je  u poslednje vreme radio "više nešto što vuče na možda klasiku i na džez i na pop muziku".

Prema njegovim rečima, od njegove kompozicije "Tri letnja dana", zbog vremenskih ograničenja na koncertima će biti izvedena "samo dva stava ili dva dana".

Popović je dodao da čuvaju kao iznenađenje kako će se ostali muzičari orkestra predstaviti, ali je otkrio da će se "neki predstaviti kao plesači i pevači".

"Imamo posebno iznenađenje za sam kraj tog koncerta. Pošto ujedno slavimo i sto godina postojanja, pridružiće nam se na sceni i klarinetista Ante Grgin, koga sam ja nasledio u tom orkestru", otkrio je Popović.

Grgin je profesor u penziji, ali je i dalje vrlo aktivan, a Popović je dodao da je članovima filharmonije izuzetno drago i vrlo emotivno doživljavaju što će on nastupiti sa svojim nekadašnjim orkestrom. Upitan da prokomentariše ocene da je Beogradska filharmonija jedan od najuzbudljivijih orkestara u Evropi, Popović je rekao da je odabir dela koje izvode vrlo bitan faktor, a dovode i jako dobre dirigente.

"Imamo našeg sjajnog šefa dirigenta i nadamo se da će što duže ostati tu - Gabrijel Felc. Fantastična je saradnja sa njim. Ne sećam se da smo imali, ja sam u orkestru već dvadesetak godina, dirigenta koji je toliko vredan, koji se toliko trudi", naveo je muzičar.

Da se Felc pita filharmonija bi dan i noć radila i vežbala, jer zaista po nemačkom principu sve dovode do perfekcije, a u članovima orkestra ima dobre partnere, dodao je Popović.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Ta neka sveža energija ne jenjava. I dalje zaista izuzetno volimo to što radimo i zapravo živimo za muziku. Dobrih svirača imate svuda, u svakom većem poznatijem orkestru, ali energija je nešto što je presudno i mislim da smo u tome jako dobri", ocenio je Popović.

Sa nekoliko etno albuma iza sebe kao Ognjen i prijatelji i Ognjen Popović bend, klarinetista je istakao da nikada nije gledao šta je u trendu nego mu je "bukvalno čisto sve iz srca dolazilo". 

Kada se pre više od 20 godina vratio sa školovanja iz Nemačke da bi radio u Beogradskoj filharmoniji, kod Popovića je "erupcija svega, i emocija i nostalgije", uticala da pravi bend Ognjen i prijatelji i nešto što ima korene u tradicionalnoj muzici. 

"Da sam živeo ovde sve vreme i nisam studirao u Nemačkoj, možda bi taj muzički izraz bio potpuno drugačiji, i ne bi bilo ničega što ima veze sa etnom muzikom. Ali zaista je nostalgija tu bila presudna", rekao je Popović.

Nakon višegodišnjeg rada na etno muzici, Popović više nije imao dovoljno vremena da se njome baviti usled mnogobrojnih obaveza na fakultetu, u filharmoniji, oko Festivala kamerne muzike u Pančevu i drugog. 

Prema njegovim rečima, materijala ima i namerava da uskoro ponovno okupi neke muzičare oko sebe i da i dalje to radi. 

Komentari (0)

Kultura