Aktuelno iz kulture

Izložba "Timor mortis: Strah od smrti" - Vlaška magija, srpska tradicija i meksički običaji u Etnografskom muzeju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2024

-

10:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Timor Mortis: Strah od smrti" autora i muzejskog savetnika Saše Srećkovića, nedavno je otvorena u Etnografskom muzeju.

U saradnji sa ambasadom Meksika, ova izložba zamišljena je kao specifičan vizuelni esej koji na neobičan način prikazuje raznolikost odnosa prema smrti u tradicijskim zajednicama kroz njihove običajno-ritualne odgovore na iskušenja u vezi sa ovom večnom temom.

Uz predmete iz srpske, meksičke i vlaške tradicije, koji su deo naše etnografske zbirke "Verovanja i običaji" posetiocima su pruženi raznovrsni kulturološki i multidisciplinarni uvidi u strah od smrti i u razvoj poimanja smrti počev od ranijih perioda naše civilizacije do danas.

Među njima su amajlije koje su ljudi koristili protiv uroka i straha od smrti, ali i nadgrobni spomenici.

Autor izložbe Saša Srećković za Euronews Srbija kaže da je u ovoj postavci krenuo od zapitanosti koliko strah od smrti utiče na ljudske živote.

Plakat

 

"Sve ono do čega smo došli je, verujte, prilično duhovno oslobađajuće. Zapravo, svi podaci o tome kako su prvo te stare narodne tradicije se suočavale sa smrću, šta su o tome rekli poznati filozofi, mislioci, psiholozi. I izložba je jedan esej koji je u stvari multidisciplinarni. Sa raznih strana pristupamo toj temi koja je u startu nelagodna, ali uvek ima načina da se to objasni, da se analizira i da se nađe nešto ipak pozitivno i svetlo u svemu tome", kaže Srećković.

Običaji s kojima će se upoznati posetioci Etnografskog muzeja praktikuju se i danas.

"Ovaj savremeni čovek je, mogu reći, jednako sujeveran, kao što je bio čovek u prošlosti, samo se naravno, forme i sadržaji malo menjaju u odnosu na to", objašnjava naš sagovornik. 

Izložba ukršta tri tradicije - srpsku, zatim, tradiciju Vlaha iz istočne Srbije, kao i meksičku tradiciju prilikom obeležavanja Dana mrtvih. Običaji iz daleke južnoameričke zemlje približeni su domaćoj publici zahvaljujući saradnji Etnografskog muzeja sa Ambasadom Meksika u Srbiji, a objedinjuju uticaje astečkog nasleđa, zatim kultura koje su hronološki pratile tu drevnu civilizaciju i na posletku, hrišćansku katoličku tradiciju.

"Svetkovine povodom Dana mrtvih u Meksiku vrlo su živopisne i poznate u celom svetu. Čak i turizam u velikoj meri profitira od toga. Taj neki vedar duh je nešto što sam hteo da naglasim, da se tema smrti ne posmatra samo kroz žalost i strah", zaključuje Ćosić.

Izložba je dostupna za posetioce do marta 2024. godine. Tokom trajanja izložbe organizovana su autorska vođenja i bogat prateći program. Cena karte za izložbu je 400 dinara. Radno vreme Etnografskog muzeja je svakog dana, osim srede, od 10 do 20 časova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura