Aktuelno iz kulture

Pokrajinska vlada otkupila 89 slika koje su bile u vlasništvu Razvojne banke Vojvodine u stečaju

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2021

-

15:55

Pokrajinska vlada otkupila 89 slika koje su bile u vlasništvu Razvojne banke Vojvodine u stečaju
Otkupljene slike - Copyright vojvodina.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Autnomone pokrajine Vojvodine otkupila je 89 umetničkih dela koja su bila u vlasništvu Razvojne banke Vojvodine a.d. u stečaju, a pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je da se radi o umetničkim slikama vrednim preko šest miliona dinara.

Milošević je na konferenciji za medije navela da to što se ta umetnička dela sada nalaze u vlasništvu Pokrajinske vlade pokazuje koliko Pokrajina i Republika čuvaju i štite svoju kulturnu baštinu kao nacionalni identitet.

"Cilj otkupa umetničkih dela jeste da se prenese još jedna snažna poruka i podstakne čuvanje naše kulturne baštine, što mi, kao odgovorna Pokrajinska vlada, činimo godinama unazad", rekla je Milošević.

vojvodina.gov.rs

 

Otkupljena umetnička dela biće izložena u zgradama Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine, a kako je navela Milošević, u narednom periodu će se zalagati za pokretanje procedure da te slike budu zaštićene kao kulturno dobro.

Kolekcija koja je nastajala godinama predstavlja vrlo sažet pregled umetničkih dela različitih generacija i reafirmacije srpskog modernizma, kao i pluralizma postmodernističkih umetničkih koncepata.

vojvodina.gov.rs

 

Milošević je izrazila posebno zadovoljstvo što je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova uspešno sprečila prodaju slike "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861", autora Vlaha Bukovca, koja je pronađena nakon skoro tri decenije, a u vlasništvu je Muzeja Vojvodine.

Odgovarajući na pitanje novinara, Miloševićeva je navela da Pokrajinska vlada poseduje 520 umetničkih dela, ne računajući 89 otkupljenih slika koje su upotpunile taj fond.

Preporuka za vas

Najavljeni brojni postupci zbog zaplene čuvene slike na aerodromu: "Stražar" Paje Jovanovića više nikada neće moći da izađe iz Srbije
Neobična zaplena na aerodromu Nikola Tesla - u prtljagu putnika iz Beča slika Paje Jovanovića i račun za nju
Novi Muzej grada Beograda biće velik kao četvrtina Luvra i čuvaće mamuta, vinčanske figure, olimpijsku baklju, novčić s prvim krstom...

Komentari (0)

Kultura