Aktuelno iz kulture

Od Kana do Oskara: Sve o takmičarskom programu 17. Slobodne zone

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2021

-

11:36

Od Kana do Oskara: Sve o takmičarskom programu 17. Slobodne zone
Od Kana do Oskara: Sve o takmičarskom programu 17. Slobodne zone - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Od regionalnih ostvarenja nagrađenih na festivalu u Kanu, preko uzbudljivih, ličnih i političkih priča do balkanskih glumačkih zvezda nominovanih za Oskara, ovogodišnji takmičarski program Filmskog festivala "Slobodna zona" od 4. do 9. novembra donosi na desetine angažovanih dokumentarnih i igranih arthaus filmova. 

Ova ostvarenja će publika imati priliku da pogleda u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a deo filmskog programa biće dostupan i na sajtu KinoKauch od 10. do 20. novembra.

"U takmičarskom programu festivala ove godine biće `žestoka` konkurencija, jer su odabrani filmovi koji svojim potencijalom i filmskim izrazom ostvaruju zapažene rezultate i na regionalnim i na inostranim festivalima", navodi se u saopštenju tima "Slobodne zone".

U Međunarodnoj selekciji selektorke Branke Pavlović, pored "Najlepšeg dečaka na svetu" i "Najgore osobe na svetu", svoje predstavljanje imaće i ostvaranje "Alef" rediteljke Ive Radivojević, koje tragom Borhesove književne magije kreira pravi film-esej. Treba svakako pomenuti i izvanredan nemački dokumentarac "Profesor Bahman i njegovi časovi", koji više izgleda kao sociološka studija o savremenom obrazovanju nego dokumentarni film.

Film "Balada o beloj kravi" delom jeste na tragu savremene iranske kinematografije koja se osvrće na pojedinca u represivnom sistemu i na zanemarene lične potrebe usled religijskih normi, dok je s druge strane univerzalan primer lične drame i borbe.

Prinstscreen YouTube/SlobodnaZona

Iz filma "Balada o beloj krvi"

Rediteljski dvojac Marjam Mogadam i Behtaš Senaiha uvlače gledaoce u jednu dramu punu krivice, tugovanja i borbe, jer se život glavne junakinje preokreće kada sazna da njen muž nije kriv za zločin zbog kojeg je pogubljen. Tada ona započinje tihu bitku protiv bezobzirnog sistema zarad sebe i svoje kćeri.

Dokumentarnim filmom "Šper ide u Holivud" predstaviće se izraelska rediteljka Vanesa Lapa. Nadimak Hitlerovom arhitekti Albertu Šperu bilo je "dobri nacista".

SlobodnaZona

Iz filma "Šper ide u Holivud"

Kako je čovek koji je bio jedan od petorice najviših zvaničnika nacističke vlasti i "gospodar" koji je odlučivao o životima 12 miliona robova uspeo da dobije taj nadimak? To je tema ovog dokumentarca: Pokušaj Alberta Špera da 1971. godine opere sopstvenu prošlost holivudskom adaptacijom svojih najprodavanijih memoara iz rata Unutar Trećeg rajha.

Ivan Bakrač, selektor programa Horizonti Balkana pretstaviće nam najinteresantnije agnažovane filmove iz regiona.

Pored filma "Murina", koji je na Kanskom festivalu osvojo "Zlatnu kameru", predstaviće se i bugarski film "Žene zaista plaču" u kojem glavnu ulogu igra Marija Bakalova, sada vrlo popularna glumica koja je ove godine bila nominovana za Oskara za sporednu žensku ulogu.

Bugarski autorski duo filma "Žene zaista plaču", Vesela Kazakova i Mina Mileva, pokušale su još jednom da ukažu na to do da živimo u društvu u kom se reč "rod" nije odomaćila. Ovaj film je ženska potraga za empatijom i iskonskim razumevanjem, ali se čini da grupa žena prikazana u filmu to može očekivati samo u svom najužem krugu.

"Slobodnim stilom za Montenegro" auntentična je priča albanskog plivača Tonina Đinija koji je, bežeći iz ubilačkog režima Envera Hodže, plivao Jadranom sve do Jugoslavije. On se danas do detalja priseća bekstva iz ideološki krvavog sistema.

 

Beogradska poslastica u okviru ove linije biće film "Mi nismo pokrenuli vatru" koji potpisuje Senka Domanović. Film govori o starim poznanicima koji nakon slučajnog susreta provode vikend zajedno.

Članovi žirija i prateći program

Oni koje će veoma zahtevan i odgovoran posao imati ove godine jesu članovi žirija za regionalnu selekciju Horizonti Balkana: Hana Selimović (pozorišna, filmska i televizijska glumica iz Beograda), Dušan Kasalica (crnogorski režiser, član Evropske filmske akademije) i Aliriza Arenliu (bivši direktor Dokufesta iz Prizrena, profesor na Univerzitetu u Prištini).

O najboljem filmu u Međunarodnoj selekciji odlučivaće Nebojša Slijepčević (hrvatski režiser, osvajač "Srca Sarajeva" na Sarajevskom filmskom festivalu, dva puta nagrađivani na ZagrebDoxu, bio u užem izbor za Evropsku filmsku nagradu sa filmom Srbenka), Miroljub Stojanović (urednik izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije), kao i Jurica Pavičić (hrvatski romanopisac, scenarista, pisac kratkih priča i novinar).

Publiku "Slobodne zone" očekuju i brojna prateća dešavanja, gde će imati priliku da se bliže upoznaju i razgovaraju i sa brojnim drugim ličnostima iz sveta filma i medija.

Tako će u  ponedeljak, 8. novembra, u 18 časova u knjižari "Delfi SKC" biti održana i promocija knjige Jurice Pavičića "Žena s drugog kata" koju "Slobodna zona" organizuje zajedno sa Izdavačkom kućom "Laguna", a u kojoj će pored autora učestvovati Dragan Velikić (književnik), Branko Rosić (novinar i pisac) i Tanja Vučković (moderatorka).

Takođe, u okviru pratećeg programa "Slobodne zone", čuvenog "Kompasa", gost će biti Nebojša Slijepčević, režiser serijala "Kolaži o laži". Panel diskusija sa gostima nakon projekcije održaće se 8. novembra u 11 časova u Dvorani Kulturnog centra. Kao i svake godine, "Kompas" će ugostiti zanimljive sagovornike iz domaće i regionalne javne sfere, među kojima će ove godine biti Maja Sever (novinarka, Zagreb), Ana Martinoli (Beograd, Fakultet dramskih umetnosti), Marko Miletić (urednik portala Mašina, Beograd) pomenuti Jurica Pavičić i mnogi drugi.

"Kompas" je debatni program koji uređuje Ivan Milenković, a koji će prvi put ove godine imati i svoje novosadsko izdanje u Kulturnom centru Novog Sada, uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura