Aktuelno iz kulture

Zašto sestre Vačauski nisu zajedno radile na "Matriksu 4"

Komentari

Autor: IndieWire

27/10/2021

-

22:51

Zašto sestre Vačauski nisu zajedno radile na "Matriksu 4"
Zašto sestre Vačauski nisu zajedno radile na "Matriksu 4" - Copyright Printscreen YouTube/thechoiceisyours.whatisthematrix.com

veličina teksta

Aa Aa

Prošle su skoro dve decenije otkako su Lana i Lili Vačauski snimile originalni "Matriks", inspirisane japanskim hitom "Ghost in the Shell" i u to vreme, sve popularnijim naučno-fantastičnim temama u književnosti i filmu. Taj film smatra se jednim od najvažnijih u savremenoj kinematografiji i dobio je ukupno tri nastavka, od kojih će poslednji premijerno biti prikazan u januaru sledeće godine.

Za razliku od prethodnih filmova, samo jedna sestra Vačauski potpisuje režiju "Matriksa 4: Uskrsnuće". Lana je režirala film bez podrške Lili, koja je na samom početku snimanja odlučila da odustane od tog projekta. 

I Lanina želja da se vrati ovoj franšizi i Lilina odluka da je napusti, potiču od istog uzroka - smrti njihovih roditelja.

U jednom intervjuu za Indie Wire Lana je objasnila da joj je rad na "Matriks 4" pomogao da se nosi sa bolom koji je osećala zbog gubitka oca i majke.

profimedia

Lana Vačauski

"Umro je moj otac, onda jedan prijatelj, a zatim i majka. Nisam znala kako da se bavim tolikim bolom. Nisam to iskusila toliko blisko... Znate da će njihovi životi da se okončaju, ali je ipak vrlo teško. Moj mozak je uvek posezao za maštom i jedne noći, dok sam plakala i borila se sa nesanicom, moj mozak je eksplodirao u celu ovu priču. I iako nisam mogla da imam majku i oca, odjednom sam imala Nea i Triniti, verovatno dva najvažnija lika u mom životu", rekla je Lana.

Prema njenim rečima, umetnost i postoji da nas uteši.

"Odmah me je utešilo što sam ponovo videla ta dva lika i vrlo je jednostavno. Možete ih gledati i reći: 'Ok, ovi ljudi umiru, vratimo ih u život. Zar to nije dobar osećaj", rekla je rediteljka.

Međutim, njena sestra je drugačije reagovala na gubitak.

Lili je na panelu posvećenom njenoj seriji "Work in Progress" objasnila da je za nju vraćanje temi "Matriksa" bilo isuviše emocionalno iscrpljujuće.

"Lana je došla na tu ideju o novom 'Matriks' filmu i razgovarale smo o tome u periodu između smrti našeg oca i naše majke, što se desilo u razmaku od pet nedelja. Idea je bila da se vratim unazad i budem deo nečega što sam radila ranije i to mi se odmah nije dopalo. Nisam želela da prolazim svoju tranziciju i kroz nešto tako ogromno u mom životu, gubitak majke i oca, da bih radila nešto što sam već radila, hodam starim stazama kojima sam već hodala i osećala se emocionalno neispunjeno. Zapravo suprotno - kao da sam se vratila i živela u tim starim cipelama na neki način, a to nisam želela", rekla je ona.


profimedia

Lili Vačauski

Tranzicija o kojoj Lili govori je promena pola, na koju se odlučila 2016. godine. Četiri godine ranije i njena sestra Lana takođe se izjasnila kao transrodna osoba.

Lili je takođe istakla da su njihovi raniji filmovi "Atlas oblaka", "Jupiter u usponu" i prva sezona serije "Sense8", takođe bili iscrpljujući.

"Trebala mi je pauza od ove industrije. Trebalo mi je da se povežem ponovo sa sobom kao umetnikom i to sam učinila vrativši se u školu i slikajući", rekla je ona.

Njena serija "Work in Progress" govori o ženi koja prolaz ličnu krizu, ali i različite komične situacije, a za Lili je bila idealan kreativni protivotrov stresu koji je trpela tokom kratkog perioda rada na "Matriksu 4".

"Prilika da se usredsredim na sebe kao pojedinca, kao kvir pojedinca i trans pojedinca, u seriji 'Work in Progress' bila je vrlo ispunjavajuća", rekla je ona.

Komentari (0)

Kultura