Aktuelno iz kulture

Čelistkinja Ksenija Janković i violinistkinja Kandida Tompson na 53. Bemusu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2021

-

12:07

Čelistkinja Ksenija Janković i violinistkinja Kandida Tompson na 53. Bemusu
Čelistkinja Ksenija Janković i violinistkinja Kandida Tompson na 53. Bemusu - Copyright Promo Madlenianum

veličina teksta

Aa Aa

Violončelistkinja Ksenija Janković i violinistkinja Kandida Tompson nastupiće na Velikoj sceni Madlenijanuma 8. novembra (20h) u okviru 53. Bemusa.

Na ovom koncertu pod dirigentskom palicom maestra Dejana Savića i uz pratnju orkestra Opere i teatra "Madlenianum", publika će moći da čuje najlepše uvertire i svite iz opusa Đoakina Rosinija, Petra Iliča Čajkovskog, kao i dupli koncert za violonu i violončelo Johanesa Bramsa.

Ksenija Janković je rođena 1958. godine u srpsko-ruskoj porodici muzičara. Očarana violončelom, počela je da svira u šestoj godini, a već sa devet je debitovala s Beogradskom filharmonijom. Dve godine kasnije, kao državni stipendista, nastavila je školovanja u Centralnoj muzičkoj školi pri Moskovskom konzervatorijumu gde su joj profesori bili Stefan Kaljanov i Mstislav Rostropovič. Studije je nastavila kod Pjera Furnijea u Švajcarskoj i Andrea Navare u Nemačkoj.

Nakon pobeda na nekoliko nacionalnih i internacionalnih takmičenja, međunarodnu afirmaciju je stekla posle osvajanja prve nagrade slavnog Konkursa "Gaspar Cassado" u Firenci, 1981. godine. Saradnja sa Šandorom Vegom i Đerđom Šebekom duboko je i trajno inspiriše. Solističke koncerte Ksenija Janković u Parizu, Londonu, Berlinu i Moskvi, ali i Beogradu i Novom Sadu, kao i njene nastupe sa velikim orkestrima kakvi su londonski Philharmonia Orchestra, Budimpeštanska filharmonija, Orkestar Romanske Švajcarske, orkestri Radio Berlina, Kopenhagena i Madrida, kritika je opisala kao potresne i nezaboravne.

marco borggreve

 

Ksenija Janković je jeda od najinteresantnijih violončelistkinja današnjice. Posvećeni je kamerni musičar. Svira sa umetnicima poput Gidona Kremera, Andraša Šifa i Tabee Cimerman i redovni je gost međunarodnih festivala u Austriji, Švajcarskoj, Engleskoj, Nemačkoj i Koreji. Bila je profesor violončela na Visokoj školi za muziku u Vircburgu (1994-2004), a potom predaje u Visokoj školi za muziku u Detmoldu.

Kandida Tompson (Candida Thompson), violinistkinja, studirala je kod poznatog pedagoga Dejvida Takenoa u "Guildhall školi za muziku i dramu" u Londonu, gde je sa izuzetno visokim prosekom stekla diplomu soliste. Nastavila je studije u umetničkom centru Banff u Kanadi.

Nakon školovanja Kandida Tompson osvaja razne nagrade na takmičenjima, uključujući i međunarodno takmičenje "Muzičke omladine" u Beogradu (Internationale Jeuness Musicales). Kandida Tompson nastupala je kao solista sa mnogim orkestrima u Evropi, SAD i istočnoj Aziji, kao i sa Moskovskim kamernim orkestrom, Bečkom simfonijetom, Simfonijskim orkestrom iz Tokija, Engleskim gudačkim orkestrom, Amsterdamskom simfonijetom i Holandskom kamernom filharmonijom. Kandida Tompson je strastvena kamerna muzičarka. Nastupala je sa muzičarima među kojima su Isak Stern, Dženin Džensen, Julijan Rahlin, Izabel Faust i Bruno Đurana.

Zajedno sa violončelistkinjom Ksenijom Janković i pijanistom Paolom Đakometijem, osnovala je muzičku grupu Hamlet Piano Trio. Redovno dobija pozive da nastupa na Festivalu Kuhmo u Finskoj, La Musica u Sjedinjenim Američkim Državama i na Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Utrehtu, a gostovala je i bila je gost na Kanosa master časovima u Ređo Emiliji, Gubio festivalu u Italiji i Ernen festivalu kamerne muzike u Švajcarskoj.

marco borggreve

 

Kandida Tompson je još u ranoj mladosti predvodila kamerne orkestre u Skandinaviji, Španiji, Holandiji i Velikoj Britaniji. Ona je koncert-majstor Amsterdamske Simfonijete od 1995. godine, a od 2003. godine i umetnički direktor iste. Prilikom vođenja orkestarskih projekata, Kandida pridaje veliku važnost individualnom doprinosu svih članova orkestra. Njen muzički pristup podstiče muzičare na potpuno uključivanje i maksimalnu posvećenost. Predvođena Kandidom Tompson, Amsterdamska Simfonijeta je snimila do sada devet kompakt diskova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura