Aktuelno iz kulture

Slobodanu Vladušiću nagrada "Beskrajni plavi krug"

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2021

-

13:35

Slobodanu Vladušiću nagrada "Beskrajni plavi krug"
Slobodan Vladušić - Copyright Prinskrin/Youtube/Laguna, Promo/Laguna

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "Beskrajni plavi krug" za najbolji roman 2021. godine pripala je "Omami" Slobodana Vladušića jednoglasnom odlukom žirija, saopštila je danas Matica srpska.

"Vladušić je romanom `Omama` odao počast životu i delu Crnjanskog, premreživši ga profinjenim dijalogom sa njegovim celokupnim delom", navodi se u odluci žirija.

Članovi žirija Aleksandar Jovanović, Nebojša Lazić, Jelena Marićević Balać, Goran Radonjić i Mladen Šukalo ocenili su da je Vladušić stvorio "tamnu i duboku sliku modernog vremena, sa Berlinom tridesetih godina, u kojem se kao u žiži ukrštaju pojedinačne i kolektivne sudbine i naslućuje zlokobno vreme koje nam dolazi iz prošlosti i budućnosti."

"U složenom pripovedačkom postupku, izgrađenom na veoma dobrom poznavanju istorijske i kulturne građe, ostvaruje se autentičan romaneskni svet, pomeren i realan u isti mah", navodi se u odluci.

Roman "Omama" (2021) je objavila Laguna, a Vladušiću će nagrada biti uručena 30. novembra u Matici srpskoj u okviru manifestacije "Dani Miloša Crnjanskog".

U užem izboru za "Beskrajni plavi krug" Matice srpske bili su "Klobuk" Petra Sarića i "Nebo, tako duboko" Vesne Kapor.

Preporuka za vas

Dejan Stojiljković: Elektronska knjiga je vrlo praktična, ali knjiga na papiru je savršena i trajaće večno

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu