Aktuelno iz kulture

Markes decenijama skrivao ćerku od očiju javnosti: Ko je Indira Kato?

Komentari

Autor: Hollywood reporter

19/01/2022

-

12:40

Markes decenijama skrivao ćerku od očiju javnosti: Ko je Indira Kato?
Gabrijel Garsija Markes - Copyright Tanjug/AP/Eduardo Verdugo

veličina teksta

Aa Aa

Decenijama je priznati kolumbijski pisac Gabrijel Garsija Markes skrivao od javnosti tajnu iz svog privatnog života - to da je imao je ćerku s meksičkom književnicom Suzan Kato s kojom je bio u vanbračnoj vezi devedesetih godina prošlog veka, objavio je Hollywood reporter, prenoseći vest koju je objavio novinar i urednik kolumbijskog dnevnog lista El Universal Gustavo Tatis.

Tatis je u svom autorskom tekstu napisao da je za postojanje Markesove vanbračne ćerke, danas uspešne meksičke filmske producentkinje, čuo prve glasine u vreme piščeve smrti, 2014. godine. Ovu vest su mu potom potvrdili Daso Salvador, piščev prijatelj i biograf i njegov višedecenijski prijatelj Giljermo Angulo, ali su ga molili da sačeka sa objavljivanjem ove vesti.

Suzan Kato je s kolumbijskim nobelovcem radila dva filmska scenarija, a svojoj ćerki dali su ime Indira, po Indiri Gandi.

Šani Garsija Markes, rođaka pisca, rekla je da je godinama znala za Indiru, ali je nije spominjala medijima jer su roditelji tražili da bude diskretna u vezi sa ličnim životom svog strica. Drugi članovi porodice Garsije Markesa izjavili su da ranije nisu govorili o ćerki pisca iz "poštovanja" prema piščevoj ženi koja je preminula u avgustu 2020. godine.

Indira Kato ima trideset godina i bavi se filmskom produkcijom. Njeno ime stoji uz uspešna ostvarenja, kao što je dokumentarni film "Take my loves" o ženama koje žive u meksičkom selu na raskrsnici vozova koji iz Centralne Amerike vodi migrante na sever u SAD, a za koji je osvojila nekoliko nagrada.

"Ona vodi umetnički način života, kao i mnogi ljudi u našoj porodici", rekla je Šani Garsija.

Nobelovac Gabrijel Garsija Markes odigrao je ključnu ulogu u stvaranju nove ere u latinoameričkoj književnosti. Markesov roman "Sto godina samoće", prvi put objavljen 1967, u vreme njegove smrti, prodat je u preko 25 miliona primeraka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura