Aktuelno iz kulture

Pet romantičnih filmova na Netfliksu za uživanje u Danu zaljubljenih

Komentari

Autor: Staša Rosić

14/02/2022

-

22:18

Pet romantičnih filmova na Netfliksu za uživanje u Danu zaljubljenih
Pet romantičnih filmova na Netfliksu za uživanje u Danu zaljubljenih - Copyright Printscreen YouTube/ SearchlightPictures, Movieclips, Miramax, Focus Features

veličina teksta

Aa Aa

Filmadžije odavno znaju da publika obožava ljubavne filmove smeštene u prošla vremena.

Dan zaljubljenih samo je povod više za uživanje u neobičnoj kostimografiji i romantičnim zapletima, koji su doneli planetarnu popularnost ostvarenjima kao što su "Titanik", "Doktor Živago", "Engleski pacijent"...

Predstavljamo vam pet filmova koje možete pronaći na Netfliksu, a u kojima ćete uživati, ukoliko volite takve ljubavne priče:

"Bruklin" 

Zasnovana na romanu Kolma Toibina iz 2009. godine, ova šarmantna drama počiva na neverovatnom glumačkom talentu mlade Serše Ronan koja je za ulogu Ejlis Lejsi dobila nominaciju za Oskara.

Briljantna, ali povučena devojka je mlada irska imigrantkinja, koja pronalazi svoj put kroz Bruklin tokom pedesetih godina 20. veka.

Okovi nostalgije brzo nestaju kada ona upozna mladića koji joj osvoji srce, ali se uskoro nađe u situaciji da mora da izabere između dve ljubavi, dve zemlje i života koji one nude.

"Ema" 

Novozelandska scenaristkinja Elanor Katon i američka rediteljka Otumn De Vilde snimile su raskošnu i iznenađujuće smelu verziju klasične priče Džejn Ostin o "zgodnoj, pametnoj, bogatoj" 20-godišnjoj Emi Vudhaus (igra je zvezda "Daminog gambita Anja Tejlor Džoj). 

Ema uživa u seoskim spletkarenjima, provodadžisanju, mešanju u tuđe živote i zabave radi uporno pokušava da spoji slobodne muškarce i devojke koji očigledno nisu jedno za drugo.

Međutim, kada upozna mladog plemića, gospodina Najtlija, ubrzo shvata gde leži ključ ljubavi.

"Čokolada"

Godine 1959, misteriozna žena po imenu Vijan (Žilijet Binoš) seli se sa ćerkom u miran, staromodni francuski grad, gde otvara prodavnicu čokolade.

Ona sprema božanstvene poslastice koje, nalik čaroliji, inspirišu uštogljene meštane da se prepuste i konačno počnu da uživaju u životu.

Nju će toj lekciji naučiti privlačni lutalica (Džoni Dep) s kojim Vijan pronalazi ljubav.

"Vašar taštine"

Beki Šarp je siromašna štićenica doma za nezbrinute devojke koja postaje guvernanta u jednoj bogatoj porodici.

Iako siromašna, Beki ima raskošnu ličnost, inteligenciju, dobar izgled, znanje francuskog i prirodni dar za napredovanje na društvenoj lestvici.

Film prati dvadeset godina njenog života, njen brak, prijateljstvo i sredstva kojima se služila kako bi na kraju ipak postigla uspeh.

"Opasna lepota"

Venecija je bila svetska prestonica hedonizma (ali i razvrata) u 16. veku.

Veronika Franko je siromašna devojka koja se nada da će se jednog dana udati za ljubav svog života, bogatog Marka Venijera, ali njena majka nema novac za miraz dostojan njegove uticajne porodice.

Kada se Marko iz političkih razloga oženi drugom ženom, Veronika odlučuje da mu se osveti.

Na majčin nagovor odlučuje da postane kurtizana i uskoro postaje miljenica venecijanske elite.

Njena draž je, pored fizičkog izgleda i to što je načitana i obdarena pesničkim talentom. Nakon što je njene usluge u ratu s Turcima iskoristila i venecijanska diplomatija, Veronika se nalazi na vrhuncu moći.

Ali kada Veneciju pogodi kuga, svet kakav je znala počinje da se ruši, a inkvizicija je optužuje za veštičarenje.

Komentari (0)

Kultura