Aktuelno iz kulture

Nikoli Lorencinu nagrada za životno delo Martovskog festivala

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2022

-

14:42

Nikoli Lorencinu nagrada za životno delo Martovskog festivala
Nikoli Lorencinu nagrada za životno delo Martovskog festivala - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada 69. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za životno delo pripala je Nikoli Lorencinu, a biće mu uručena sutra na svečanom otvaranju u Domu omladine Beograda.

Članovi su jednoglasno doneli odluku da Lorencin dobije nagradu za svoj rad i doprinos, a na predlog umetničkog direktora festivala Dejana Dabića.

"Nagrada je višeznačna. Ona ushićuje, ali istovremeno i zabrinjava. Ne bih mogao da kažem da je podsticajna nagrada. To je nagrada koja je sažetak nečega što je život sa filmom, dokumentarnim filmom posebno", rekao je tom prilikom Lorencin.

Zahvaljujući se Martovskom festivalu Lorencin je istakao da nagradu za životno delo zaslužuje da dobije drugi put reditelj Puriša Ðorđević, ali i njegove brojne kolege, prijatelji i poznanici kao što su Mihajlo Ilić, Vladimir Perović, Dragan Elčić Miša Belegišanin, Zoran i Svetlana Popović.

"Nije lako u 80. godini primati nagrade za životno delo i osvrnuti se šta je sve prethodilo takvoj nagradi. Želim da se buduće generacije ugledaju na minule dobitnike a uprava festivala da ima na umu neka od ovih imena koje sam pomenuo", istakao je Lorencin.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Podsetivši da je Lorencin "posvetio život dokumentarizmu", Dabić je rekao da je zaslužio nagradu kao priznati i nagrađivani autor filmova, kritičar i esejista, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i drugim školama, i umetnički direktor i predsednik saveta Martovskog festivala.

"Njegovi filmovi su učestvovali i dobijali nagrade na Martovskom festivalu, Mefestu, Festefu, u Krakovu, Moskvi, Amsterdamu, Parizu, i predstavlja dobar primer rediteljskog iskustva i pedagoške prakse. Veliki doprinos Martovskom festivalu dao je zalaganjem da se uvede međunarodni takmičarski program kao i pokretanjem izdavaštva", naglasio je Dabić.

Prema njegovim rečima, na otvaranju festivala biće i srpsko-rumunski reditelj Siniša Dragin i deo ekipe njegovog dokumentarnog filma "Dobrudžanska premijera", koji će imati svetsku premijeru u Domu omladine. Film sa elementima igrane rekonstrukcije govori o učešću srpskih vojnika u Dobrudžanskoj bici u Prvom svetskom radu.

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić istakao je prirodnu saradnja Martovskog festivala i Filmskog centra Srbije, pošto polovina njegovog kataloga čine projekti podržani kroz konkurse FCS, kao i regionalni značaj festivala, jer je "prestižno da se ovde nađu autori iz Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Rumunije..."

"Za dobru i zdravu osnovu je potreban festival gde će komunicirati publika koja retko ima priliku da vidi na velikom platnu kratkometražne i dokumentarne filmove", primetio je Matić.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu Adrijen Fajks je podetio da će 31. marta na Martovskom festivalu biti prikazano sedam ostvarenja sa bečkog festivala kratkog filma Vijena šorts, po izboru filmskog kritičara Nila Janga, dok je direktor DOB Nenad Dragović rekao da se nada da će publika "uživati u filmovima Martovskog festivala".

Martovski festival biće održan od 29. marta do 2. aprila u DOB-u, gde će u takmičarskom programu biti prikazano 77 filmova, a članovi žirija Lordan Zafranović, Milan Nikodijević, Dragomir Zupanc, Hajnc Hermans i Ðanfilipo Pedote odlučivaće o dobitniku Gran prija.

Organizator Martovskog festivala je DOB, uz pokroviteljstvo Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja i Filmskog centra Srbije. Prijatelj festivala je kompanija Lukoil Srbija, dok su ga podržali Austrijski kulturni forum, DPC, Living pikčers, Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura