Aktuelno iz kulture

Mik Džeger o svojoj filmskoj karijeri: Džek Nikolson mi je rekao da lik gradim na osnovu njegovog seksualnog života

Komentari

Autor: Guardian

01/04/2022

-

07:12

Mik Džeger o svojoj filmskoj karijeri: Džek Nikolson mi je rekao da lik gradim na osnovu njegovog seksualnog života
Rolingstonsi - Copyright Tanjug/AP/Paul R. Giunta

veličina teksta

Aa Aa

Muzička tema nove triler serije "Slow Horses" u kojoj pored Gerija Oldmana igra i glumac Rade Šerbedžija, poverena je legendarnom "Stonsu" Miku Džegeru, koji je tim povodom razgovarao sa novinarom britanskog Gardijana.

Oldman igra ogorčenog starog siledžiju, šefa službe koja je administrativno čistilište za tajne agente MI5, a Džeger kaže da je muziku delimično pisao iz njegove perspektive.

"Shvatio sam da treba da napravim muziku o njemu i frustracijama zbog njegove ekipe. Znate, okružen je gubitnicima. Ali takođe sam hteo da ukažem i da oni svi žele da se iskupe. Imaju ambiciju da urade nešto dobro, da dokažu da nisu bezvredni", rekao je Džeger.

Tema se zove "Strange Game" i napisao ju je zajedno sa kompozitorom Danijelom Pembertonom, a zbog epidemioloških ograničenja, sastajali su se isključivo preko Zum platforme.

Iako su mnoge serije imale licencirane pesme rokenrol zvezda, retko se dešavalo da neko Džegerovog kalibra piše originalnu temu. Najbliže tome bila je tema Pola Mekartnija za "The Zoo Gang" iz 1974. godine.

Jedan od razloga zbog kojih je Džeger pristao na taj zadatak je taj što je on često koketirao sa sedmom umetnošću i čak ostvario nekoliko zapaženih filmskih uloga.

Prvu je dobio u filmu "Performans" o ranim šezdesetim u Londonu, koji je govorio o povezanosti visokog kriminala i rok aristokratije. Džeger je igrao rok zvezdu, a kriminalca Džejms Foks. 

 
Kako se sada seća te uloge?

"Proklet da sam, bilo je to tako davno da se i ne sećam! Bilo je to vrlo teško, jer nikad nisam radio na filmu pre toga, tako da sam zaista učio i nisam znao šta radi. Morao sam da budem vrlo koncentrisan, da bih radio kako treba. To je na neki način čudan film, ali se opet dobro drži", rekao je on.

Nakon toga, igrao je legendarnog australijskog odmetnika Neda Kelija u istoimenom filmu.

"U današnje vreme nema tako mnogo ponuda. Ali danas je lakše za ljude iz sveta muzike da dobijaju filmske uloge. Ranije je bilo mnogo predrasuda prema muzičarima - kao da mogu da rade samo tu jednu stvar i uglavnom su vam nudili da igrate statiste", kaže Džeger.

Ipak, on smatra da glumci i muzičari obično dele određene veštine.

"Morate da postanete neko drugi, ali su to različite discipline. U to malo glume što sam radio, uvek sam uživao. Ali samo zato što na sceni možete da zabavite 50.000 ljudi, ne znači da ćete biti dobar glumac", smatra muzičar.

Nema sumnje da on to jeste, budući da ga reditlji nisu zaboravljali ni narednih godina. Kako je birao uloge?

"Birate onu koja nešto zapali u vama. Ako učini da pomislite: 'Ja mogu da oživim ovog lika, mogu da ga učinim interesantnim ili zabavnim'. Ne želite da igrate sebe ili suviše slično sebi. Takve sam odbijao", kaže Džeger.

Pre oko pet godina, objavio je da je zainteresovan da snimi svoj poslednji film. Želja mu je ispunjena i dobio je malu, ali nezaboravnu ulogu milionera, kolekcionara umetnina sa zlim planom u filmu "The Burnt Orange Heresy", snimanom na jezeru Komo.

Pošto je to bio prvi put posle mnogo godina da se vrati filmu, kaže da mu je bilo pomalo čudno, ali se snašao.

"Jednom sam pitao Džeka Nikolsona:'Kad gradiš neki lik, odakle počinješ?' Rekao mi je: 'Od njegovog seksualnog života'", ispričao je muzičar.

Iako se možda oprostio od filma, na sceni i dalje "praši". Sprema se za evropsku turneju sa Stonsima, kojom će obeležiti 60 godina postojanja legendarnog sastava, a nedugo nakon njenog početka, proslaviće i svoj 79. rođendan.

"Pravimo novu scenu i nadam se da će lepo izgledati. Radujem se evropskoj turneji i što ću govoriti različite jezike, iako ne znam o čemu pričam. Baš razmatramo koje pesme ćemo svirati", rekao je on, potvrdivši da sa Kitom Ričardsom radi na novoj muzici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura