Aktuelno iz kulture

Džilijan Anderson otkrila pod kojim uslovom bi se vratila seriji "Dosije Iks"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Variety

02/04/2022

-

15:59

Džilijan Anderson otkrila pod kojim uslovom bi se vratila seriji "Dosije Iks"
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američko-britanska glumica Džilijan Anderson, koja je planetarnu popularnost stekla ulogom skeptične agentkinje FBI Dejne Skali u kultnoj seriji "Dosije Iks", ponela je nagradu Variety Icon Award koja se dodeljuje na međunarodnom festivalu serija u Kanu Canneseries (festival ove godine traje od 1. do 6. aprila).

I kako se u tekstu magazina Variety navodi, malo glumica može reći da se nalaze u zoni komfora kada igraju jake žene, ali za Džilijan Anderson to kao da je postalo nešto poput ličnog brenda.

profimedia

Anderson primila nagrada u Kanu

Osim pomenute Skali, Anderson je "oživela" detektivku Stelu Gibson u seriji "Pad" (The Fall), a pošto je završila sa snimanjem serije "Kruna" (The Crown) u kojoj je igrala britansku premijerku Margaret Tačer, posvetila se snimanju nove sezone "Seksualnog obarzovanja" (Sex Education) - britanske TV serije u kojoj igra Džin, seksualnu terapeutkinju.

Publika kraj malih ekrana, imaće priliku naredni put da je vidi u ulozi Elenor Ruzvelt, u seriji "The First Lady" (Prva dama), a sigurno mnogi ne bi imali ništa protiv je da ponovo vide u ulozi pomenute agentkinje FBI.

profimedia

Dejna Skali

Kada se pridružila originalnoj seriji kanala Foks, na kom je "Dosije Iks" emitovan od 1993. do 2002, glumica kaže da je bila uzbuđena što je preuzela ulogu koju nije tako lako razumeti i koja se razlikovala od "prilično svega ostalog što se na televiziji moglo videti u to vreme".

"Mislim da to nisam tako jasno u svojoj glavi predstavila, poput: `O, ovo je feministički lik`. Pre bih rekla da sam mislila da je to žena koju nisam ranije videla na televiziji, i da je tako jedinstvena", kazala je Anderson u razgovoru za Variety.

Glumica potom ističe i da se u to vreme susrela sa predrasudama i seksističkim pogledima na svet, što ju je zateklo prilično nespremnu, pa opisuje "sitnice" koji govore tome u prilog.

"Očekivalo se od mene da idem iza kolege Dejvida Duhovnija onda kada bi naši likovi išli ka vratima ljudi koje smo istraživali. Bilo je takvih stvari, protiv koji sam se pobunila", dodala je glumica.

Anderson se vratila u svet "Dosije Iks" za film 2008. i potom dve dodatne sezone, 2016. i 2018, a potom je ponovo zatvorila tu stranicu i još uvek ne planira da otvori iznova priču.

"Jednostavno osećam da je to sada tako stara ideja. Radila sam to, radila sam to toliko godina, a završilo se tako nesrećno", objašnjava ona, aludirajući na Skalinu trudnoću, pa dodaje:

"Da bismo uopšte započeli razgovor o još jednoj sezoni, trebalo bi okupiti prvo potpuno novu grupu pisaca i predati štafetu onima koji će učiniti da priča bude nova i progresivna. Dakle, da, neću da se vraćam u prošlost", izjavila je glumica koja je ranije vrlo jasno dala do znanja da je razočarana time kako su stvari ispale za Skali, te da nije zainteresovana da ponovi ulogu.

profimedia

Kao Margaret Tačer

Kreator serije Kris Karter se ranije osvrnuo na zabrinutost fanova u vezi sa otkrićima iz 11. sezone, ali je takođe nagovestio da možda nismo videli kraj serije, sa ili bez Andersonove.

Sama Anderson je u jednom ranijem intervjuu kazala da je po okončanju snimanja "Dosije Iks" osetila ogromno olakšanje.

"Imala sam nekoliko malih nervnih slomova tokom snimanja i na kraju, nisam više mogla da pričam o toj seriji, da je gledam, pogledam fotografije, jednostavno nisam više mogla", reči su glumice, koja je tek posle nekog vremena ponovo bila u stanju da sagleda tu kultnu seriju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura