Aktuelno iz kulture

Nova verzija čuvene bajke "Čardak ni na nebu ni na zemlji" u "Buhi"

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2022

-

09:37

Nova verzija čuvene bajke "Čardak ni na nebu ni na zemlji" u "Buhi"
Nova verzija čuvene bajke "Čardak ni na nebu ni na zemlji" u "Buhi" - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Nova verzija čuvene bajke "Čardak ni na nebu ni na zemlji" prema narodnoj bajci, a u dramatizaciji Ane Ðorđević i režiji Jane Maričić, biće premijerno izvedena 9. i 10. u dečijem pozorištu "Boško Buha" na adresi Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić" u Beogradu.

Dve premijere - u subotu, 9. aprila od 12 sati, biće izveden komad za decu, a onda u nedelju, od 20 sati i za odrasle, odnosno za sve, kao i uvek u ovom teatru.

Glumački ansambl je sledeći - Marko Pavlović (Carević Nenad), Teodora Ristovski (Aždaja), Milica Sužnjević (Princeza Zvezdana), Miljan Prljeta (otac), Stefan Jevtović (Carević Predrag), Luka Sević (Carević Gvozden).

Narodna bajka o požrtvovanju, pravdi, naivnosti i izdaji, uveliko se nalazi u lektiri osnovne škole, a predstavlja deo zbirke "Srpske narodne pripovetke", koje je zapisao i objavio Vuk Stefanović Karadžić 1853. godine u Beču (Austrija).

Dramaturg pozorišta "Boško Buha" Milena Depolo, podsetila je na to da je Ana Ðorđević, po obrazovanju pozorišna rediteljka, režirala raniju verziju "Čardaka ni na nebu ni na zemlji" upravo na pozornici ovog teatra za decu, kada je zgrada na Trgu republike bila u fukciji.

Sada je ovde u ulozi pisca drugačije dramatizacije od prethodne, dok režiju potpisuje veoma angažovana mlada dramska umetnica Jana Maričić, koja je već u "Buhi" postavila komad "Pitam se, pitam, koliko sam bitan?" (2018) prema proznom delu norveškog pisca Erlenda Lua.

"Drugi put režiram u ovom pozorištu, a imam utisak kao da je dvadeseti. Cela ekipa je bila izvanredna, na sceni i iza nje, uslovi rada su zaista ovde na vrhunskom nivou, kako reditelj samo može da poželi. Drago mi je da ponovo sarađujem sa glumcima Miljanom Prljetom i Teodorom Ristovski", izjavila je rediteljka Maričić.

Likovi ove pripovetke - bajke su tri careva sina koji su krenuli u potragu za sestrom nakon što ju je kidnapovao strašni zmaj.

Kada stignu do čardaka gde se nalazi njihova sestra svi moraju da žrtvuju nešto kako bi nastavili put i spasili sestru.

Ipak, dva brata to ne žele da učine, već sav teret pada na najmlađeg brata.

"Ana Ðorđević, osim što je sjajna rediteljka, odlična je i dramaturškinja. Napisala je dramatizaciju koja nije nimalo banalna, kako nekad to biva, već veoma zrela, komunicira sa decom na savremen i pitak način. Bajka u novom čitanju pokazuje kada stvari nisu ni tamo ni ovamo, ni uvek vidljive, onda sigurno vreba neka opasnost. Čim je nešto privlačno, primamljivo, a nejasno, mora se biti na oprezu. Tome ovde učimo decu, jer je tema vezana i za digitalno doba", približila je predstavu rediteljka.

Predstava komunicira sa savremenom generacijom

Teodora Ristovski igra poznatu aždaju koja živi u zamku ni na nebu ni na zemlji.

"Velika mi je čast što su me pozvali iz `Buhe` i predložili me za ovu ulogu, bio mi je veoma inspirativan zadatak. Igram neman, jedno bespolno biće iz kojeg izvire snažna ženska energija. Ona je veoma usamljena, nema nigde nikoga. Živi u tom ogromnom dvorcu na nebu, i zaista joj nije potrebno sve to, šta će joj silno bogatstvo kada nema sa kim to da podeli. Tako i u životu, ljudi se ispunjavaju materijalnim bogatstvom, imaju kuće na moru, žive u raskoši, a zapravo su sami", analizirala je glumica Ristovski suštinu svog lika.

"Neman je na taj način prazna i nju pobeđuje ono šta ona nema, a to je - ljubav. U ovoj bajci, to je ljubav brata prema svojoj sestri. Umetnost i poziva na prave vrednosti, da nam pruži snagu da počistimo pre svega svoje dvorište", zaključila je Teodora Ristovski.

Mladi glumac Marko Pavlović igra carevića Nenada, u početku autsajder, na kraju - pravi junak.

"Moj lik je arhetipski, najmlađi je član porodice, otac i braća ga ismevaju, nije dovoljno istaknut, već je po strani. Onda dobija priliku da učini herojsko delo, a to je da spasi svoju obožavanu sestru", nagovestio je zaplet glumac u ulozi carevića Nenada.

On vidi svog lika kao nesigurnog, stidljivog, skromnog, koga nipodaštavaju na dvoru svi redom.

"Naša predstava komunicira sa savremenom generacijom po temi i estetici, želim da se deca pronađu ovde na svesnom ili podsvesnom nivou, i da izvuku neke pouke", naglasio je Marko Pavlović, istaknut u novijim komadima ovog pozorišta - "Aladin", "Mačor u čizmama", "Bokeški d-mol", "Snežana i sedam patuljaka".

Milica Sužnjević je u ovoj bajci - Princeza Zvezdana, koju je potrebno spasiti od strašne nemani, i naglasila je da je za nju sve ovo novo, jer prvi put radi u "Buhi", kao i sa rediteljkom Janom Maričić.

"Moja princeza Zvezdana je odgojena od malih nogu na taj način, tako da je ozbiljno shvatila svoju ulogu princeze, doživljava je veoma uzvišeno. Zatočena je na čardaku sa tom alom, koja manipuliše njom sa digitalnim okruženjem, i nudi joj isključivo materijalna bogatstva, uči je da je samo to važno, imati, gomilati. Zvezdana na kraju izrasta u devojku koja postaje pravična, drugačija od ranije, i tako sa svojim bratom ispada da oni najviše naivni postaju zapravo najsposobniji", rekla je glumica Milica Sužnjević o svojoj ulozi princeze Zvezdane.

Autorsku ekipu čine i - kostimograf - Maria Marković Milojev, kompozitor Božidar Obradinović, dok rediteljka Jana Maričić potpisuje i scenografiju buduće predstave.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura