Aktuelno iz kulture

Devojčica u crvenom kaputu iz "Šindlerove liste" ponovo simbol nade - Spilbergova zvezda pomaže izbeglicama iz Ukrajine

Komentari

Autor: Deadline

09/04/2022

-

08:38

Devojčica u crvenom kaputu iz "Šindlerove liste" ponovo simbol nade - Spilbergova zvezda pomaže izbeglicama iz Ukrajine
Devojčica u crvenom kaputu iz "Šindlerove liste" ponovo simbol nade - Spilbergova zvezda pomaže izbeglicama iz Ukrajine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Olivija Dabrovska, koja je igrala devojčicu u crvenom kaputu u filmu "Šindlerova lista" Stivena Spilberga, imala je nepune tri godine kada je tom ulogom ostavila neizbrisiv trag u istoriji kinematografije.

Scena sa "nedodirljivom" devojčicom u crvenom kaputu koja šeta getom u Krakovu, dok ljude oko nje nemačke trupe masovno likvidiraju, ne samo da je jedina boja u inače crno-belom filmu, već i simbol hvaljenog i nagrađivanog ostvarenja Stivena Spilberga. Ta scena ostala je upečatljiva kao savršeni prikaz plesa između nade i beznađa, nasilja i saosećanja, krivice i nevinosti.

"Šindlerova lista" je priča o članu nacističke partije koji je pomogao hiljadama Jevreja da izbegnu smrt i, prema pisanju Deadline, i poput junaka tog filma, Dabrovska pomaže ljudima kojima je to u ovom trenutku potrebno. Ona sada ima 32 godine i živi u Poljskoj, gde aktivno učestvuje u pružanju pomoći ljudima koji beže od rata i napada Rusije.

Dana 9. marta, bivša glumica je podelila na društvenoj mreži umetnički prikaz kultne scene iz filma, pa na fotografiji umesto crvene boje sada dominiraju plava i žuta, jasno simbolizujući zastavu Ukrajine.

"Ona je uvek bila simbol nade. Neka bude to ponovo", napisala je Spilbergova zvezda.

U danima koji su usledili, Dabrovska je došla do poljsko-ukrajinske granice kako bi pomogla izbeglicama, a potom je na društvenim mrežama pozvala i druge da se priključe i pomognu izbeglim ljudima.

"Treba nam vaša pomoć ovde na poljsko-ukrajinskoj granici. Svako od nas može malo pomoći: potrebne su nam materijalne i finansijske donacije, možete se i lično prijaviti da pomognete. Situacija je dramatična. I ja sam volonter ovde, na granici, i videla sam to svojim očima...", napisala je Dabrovka.

Pratiocima se obratila i rečima da je Rusija bombardovala Javoriv, te podsetila da je to samo 20tak kilometara od Poljske.

"Tako blizu! Uplašen sam, ali to me samo više motiviše da pomažem izbeglicama", opisala je zvezda Spilbergove "Šindlerove liste", pa potom podelila i susret sa majkom i njeno dvoje dece kojima je bio potreban prevoz do udaljenog grada u blizini granice sa Nemačkom.

"Obično prevozimo izbeglice na našem području, ali ovog puta nismo mogli samo da kažemo ne. Očajnički su želeli da dođu do svoje sestre. Ta deca… Bože moj, jedva suzdržavam suze. Ne mogu da vam ispričam sve što sam tamo videla, jer nemam prave reči... Niko ko ovo nije video svojim očima, ne može ni da zamisli noćnu moru koja se vidi u očima ljudi", napisala je Dabrovska, pa potom u jednom od postova podelila i to da je sa svojom majkom napravila korak više ka nabavci kompleta prve pomoći za ukrajinske vojnike.

"U knjizi Tomasa Kenilija Oskar Šindler (knjiga i na srpskom objavljena pod imenom "Šindlerova lista0", prim. aut.) nije mogao da preboli činjenicu da je devojčica šetala tokom likvidacije Krakovskog geta - sve su stavljali u kamione ili streljali na ulici. Jednu devojčicu u crvenom kaputu SS je ignorisao. SS-ovci su vodili sve, ali su nekako ignorisali ovo 6-godišnje dete koje je hodalo ulicom u najsvetlijoj boji. A ipak nije bila viđena. A za mene je to značilo da su ljudi - Ruzvelt i Ajzenhauer i verovatno Staljin i Čerčil - znali za Holokaust.

To je bila dobro čuvana tajna, i oni ništa nisu uradili da to spreče... Za mene je to bilo kao blistava crvena zastava koju je svako ko je gledao mogao da vidi", kazao je Spilberg 2018, povodom obeležavanja 25. godišnjice od premijere njegovog filma, dajući svoje viđenje kultne scene koju je on video kao poziv na akciju protiv zverstva. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura