Aktuelno iz kulture

Umetnička dela uz pomoć otisaka slova, brojeva i znakova interpunkcije na pisaćoj mašini

Komentari

Autor: Independent

02/05/2022

-

19:53

Umetnička dela uz pomoć otisaka slova, brojeva i znakova interpunkcije na pisaćoj mašini
Umetnička dela uz pomoć otisaka slova, brojeva i znakova interpunkcije na pisaćoj mašini - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Džejms Kuk (25) iz Britanije pravi neobična umetnička dela koristeći otiske slova, brojeva i znakova interpunkcije na pisaćoj mašini.

Pre izvesnog vremena, Kuk je uradio i portret Toma Henksa i taj neobični rad poslao oskarovcu. U međuvremenu je umetnik na to, kako je istakao u razgovoru za Independent, zaboravio, sve dok nije dobio neočekivanu poruku.

"Pojavio sam se u jednoj emisiji u SAD 2020. i zamolili su me da napravim portret glumca, a da prisutni pogode koja je slavna ličnost u pitanju", kaže Kuk i potom dodaje da je bio oduševljen kada su mu vratili portret Toma Henksa sa njegovim autogramom i kratkom porukom.

Poruka koju je rukom napisao Henks, koji navodno poseduje više od 120 pisaćih mašina jer je strastveni sakupljač, glasi: "Džejmsu Kuku. Ovo je super! Tom Henks".

Kuk stvara umetnička dela na pisaćoj mašini od 2014. godine, a među njegovim prvim radovima su bili crteži glumačke ekipe popularne BBC serije "Doctor Who". Ipak, britanska, ali i šira javnost upoznaje ga bolje tek od pomenute 2020.

Ovaj diplomirani arhitekta u međuvremenu je stekao više od 20.000 pratilaca na Instagramu, a do sada je uradio i oko 200 slika poznatih ličnosti, muzičara i pejzaža.

Kuk se sada profesionalno bavi stvaranjem ovih neobičnih dela, a ima i svoj atelje u Londonu, gde zainteresovani mogu da ga posete i vide kako radi.

"Morao sam da kupim samo četiri pisaće mašine, a ostale, mislim da ih sada imam blizu 40, dali su mi ljudi koji su čuli za moj rad", naveo je Kuk i dodao:

"Jednu pisaću mašinu mi je dala dama koja je radila u Bakingemskoj palati i bila je privatna kraljičina službenica. Rekla mi je da je procenila da je napisala negde između 17.000 do 20.000 pisama i kada je otišla u penziju odlučila je da uzme svoju pisaću mašinu kao poklon. Videla je moj rad i odlučila da mi da svoju pisaću mašinu, a ja sam joj napravio portret kraljice."

Prema njegovim rečima, za jedno umetničko delo formata A4 potrebno mu je u proseku pet dana, a slogan koji koristi za svoj rad je "Slika vredna hiljadu reči".

"Svaki crtež ne samo da je asortiman slova, brojeva i interpunkcijskih znakova složenih zajedno, već tu, takođe, skrivam poruke koje gledalac može pronaći kada pažljivo gleda crtež izbliza", navodi Kuk i zaključuje rečima:

"Ono što je zaista lepo u vezi sa ovim poslom jeste to što nije samo posao zanimljiv, već i priče o ljudima koji su povezani pisaćim mašinama".

Naredna izložba na kojoj će Kuk predstaviti svoj rad, između ostalog i portret s potpisom Toma Henksa, ali i portret kraljice Elizabete Druge, planirano je da bude održana od 14. jula do 17. avgusta u "The Moot Hall" u Maldonu u Eseksu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura