Aktuelno iz kulture

Astronomski sat u Pragu više nije isti: Žalba na restauratora koji je kalendar na Orloju učinio neprepoznatljivim

Komentari

Autor: Seznam Zpravy

07/06/2022

-

20:03

Astronomski sat u Pragu više nije isti: Žalba na restauratora koji je kalendar na Orloju učinio neprepoznatljivim
Astronomski sat u Pragu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni Orloj, astronomski sat u Pragu, krasi Trg Starog grada više od 600 godina, više ne izgleda kao pre, jer su na reprodukciji kalendarske ploče likovi izmenjeni do neprepoznatljivosti.

Ono što ovih dana najviše zanima češku javnost je kako je moguće da se za promene kalendaru koji je u originalu oslikao čuveni slikar Josef Manes zna tek sad, iako se izmenjena verzija nalazi na Orloju još od 2018. godine.

Pitanje je da li bi slučajni prolaznici i turisti uopšte primetili nešto neobično, da organizacija za očuvanje spomenika "Klub za Stari Prag" nije nedavno podnela žalbu češkom Ministarstvu kulture.

Jedan od potpisnika te žalbe Milan Patka, tvrdi da Stanislav Jirčik, umetnik kom je bila poverena restauracija slika, nije dobro uradio svoj posao, a  na 18 strana navodi na koje sve načine je odstupio od originala.

 

 

Tako je jedan detalj koji je prikazivao čoveka sa crvenom kosom, u zelenom plaštu, promenjen u crnokosu osobu sa bujnim brkovima.

Pas u jednoj sceni koji je bio crni mešanac, sada je braon-beli ovčar, mlađi muškarac postao je starija žena, a jedna od devojaka na slici dobila je mnogo kraću haljinu.

"Čak i brzi slikari na Karlovom mostu se potrude da zabeleže izgled likova i kose onih koje portretišu", stoji u žalbi.

Stručnjaci koje je kontaktirao češki list Seznam Zpravy slažu se da restaurirana slika nije verna originalu i pozivaju na hitne izmene.

"Što je duže slika u ovom stanju, to će veći broj ljudi početi da misli da tako treba da izgleda", smatra istoričarka umetnosti Milena Bartlova.

 

 

Slučaj trenutno istražuje češko Ministarstvo kulture, a još nije poznato koji su sledeći koraci. Sreća u nesreći je da se originalna slika, koja je delo Josefa Manesa, već decenijama čuva u muzeju, a da je obnovljeni kalendar ionako kopija. 

List Seznam Zpravy zbog toga postavlja pitanje koliko je bitno da likovi, odeća i oblici na slici ostanu verni originalu.

"Restauracija umetničkih dela koja se nalaze na javnom mestu je nešto uobičajeno. Pitanje je šta želimo od te kopije, replike, imitacije", kaže Bartlova, koja smatra da rad jednostavno nije uspešno obnovljen.

Jirčik: Radio sam prema ugovoru

Međutim, autor novog kalendara odbacuje sve kritike. On tvrdi da je zapravo radio prema pripremnim nacrtima Josefa Manesa, kako se od njega u ugovoru i zahtevalo.

"To je značilo da treba da se oslanjam na Manesove pripremne nacrte. Samo oni pokazuju originalni izgled slike. On postoji i na originalnoj slici, ali je izmenjen sekundarnim intervencijama", izjavio je slikar za Lidovky, tvrdeći da nije sam interpretirao izgled likova.

 

 

Manes je naslikao kalendar 1866. godine za tada, tek obnovljeni Astronomski sat u Starom gradu. Kopija je napravljena već 1882. i postavljena na mesto originala, dok je on smešten u muzej. 

Novi primerak napravljen je 2018. godine tokom obnove celog tornja.

Ovo nije prva pritužba na renoviranje sata. Opština je morala da iznova farba i astrolab 2019, jer prema mišljenju određenih kritičara posao nije urađen kako treba.

Ono o čemu sada češki mediji najviše pišu je zašto su razlike između prethodne i nove slike otkrivene tek četiri godine nakon završetka radova, a preispituju i način na koji se javni radovi poručuju i izvode. 

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu