Aktuelno iz kulture

Draganu Bjelogrliću uručena nagrada Europa Prima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2022

-

15:21

Draganu Bjelogrliću uručena nagrada Europa Prima
Dragan Bjelogrlić - Copyright Aleksandra Jankova

veličina teksta

Aa Aa

Na svečanoj ceremoniji u Skoplju, organizatori Filmskog festivala Jugoistočne Evrope (See Film Festival Paris-Berlin-Washington) uručili su juče Draganu Bjelogrliću glumcu, reditelju i producentu, prestižnu nagradu "Europa Prima 2022 Award".

Predsednik festivala Jordan Plevneš u besedi povodom uručenja nagrade, istakao je da je Bjelogrlić svojim filmovima, serijama i predstavama kao akter, režiser i producent dokazao da se u u prvoj i poslednjoj Evropi ostvaruje civilizacijski ideal koji uzdiže umetnost na pijedestal.

Plevneš je posebno naglasio Bjelgrlićevo poslednje ostavrenje "Toma", za koje kaže da je jednim zamahom zagrlilo svet. "Tako Bjelogrlić postaje bezgranični čovek, umetnik i tvorac, živa legenda Balkana, upravo zarad dugovekovne duhovne tradicije koju nazivamo balkanskom civilizacijom" rekao je predsednik festivala. 

Naš proslavljeni umetnik dobio je još jedno priznanje. Univerzitet Europa Prima dodelio je Draganu Bjelogrliću titulu počasnog profesora (Professor Honoris Causa). Plevneš je naglasio da Bjelogrlić svojm fascinantnom karijerom zaslužuje da stoji na istom mestu gde su bili Manoel De Oliveira, Klod Leluš, Robert Vilson, Jirži Mencel, Abdulah Sidran, Miki Manojlović, Meto Jovanovski...

Aleksandra Jankova

 

U obrazloženju za nagradu Europa Prima 2022 posebno je istaknut Bjeloglićev rediteljski, scenaristički i producentski angažman na filmskim i TV ostvarenjima, među kojima se navode "Senke nad Balkanom", na portalu IMDb ocenjene kao najbolja srpska serija svih vremena, "Vratiće se rode", "Žigosani u reketu", "Rode u magli", "Rat uživo", "Rane", "Mali svet", "Montevideo, Bog te video", "Montevideo, vidimo se", "Toma".., uz isticanje da su mnoga od njih zabeležila rekordnu gledanost u bioskopima.

Bjelogrlić je svoju bogatu karijeru započeo kada je imao samo 15 godina i to u filmu "Boško Buha" (1978), tumačeći lik Save Jovanovića.

Nakon diplomiranja na Fakultetu dramskih umetnosti 1989, usledile su, jedna za drugom uloge koje su ga proslavile kao glumca, ali i uvrstile među vodeće srpske umetnike.

Aleksandra Jankova

 

Veliku javnu pažnju privukao je ulogom Slobodana Popadića u seriji "Bolji život" (1987 - 1990). Nakon te uloge, usledile su uloge u TV seriji "Zaboravljeni" (1990) i filmovima "Crni bombarder" (1992), "Pun mesec nad Beogradom" (1993), "Lepa sela lepo gore" (1996). Do sada je igrao u skoro 40 filmova, dvadesetak TV serija i drama i 11 pozorišnih predstava. Početkom 1994. osnovao je producentsku kuću "Kobra Film", koja je za samo nekoliko godina potpisala neke od najgedanijih pozorišnih predstava, fillmova i TV serija.

Poslednjih 20 godina Bjelogrlić se posvetio produkciji, a prvi film koji je producirao bila su "Lepa sela lepo gore". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura