Aktuelno iz kulture

Stiven Spilberg dobija Zlatnog medveda za životno delo na sledećem Berlinalu

Komentari

Autor: Screen Daily

23/11/2022

-

14:14

Stiven Spilberg dobija Zlatnog medveda za životno delo na sledećem Berlinalu
Stiven Spilberg - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Američki reditelj Stiven Spilberg dobiće počasnog Zlatnog medveda za životno delo na 73. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu, koji će deo filmskog programa posvetiti njegovim delima.

Na festivalu, koji će trajati od 16. do 26. februara sledeće godine biće prikazan i njegov najnoviji film "The Fabelmans".

Spilberg je poslednji put prisustvovao Berlinalu 1999. godine, na specijalnoj projekciji filma "The Last Days", dokumentarca o Holokaustu u kojem je bio izvršni producent i koji je osvojio Oskara za najbolji dokumentarni film.

Na festivalu su ranije prikazani Spilbergovi filmovi "Bliski susret treće vrste" kao deo retrospektive 1985. i 2017. godine, kao i "Šugarlend ekspres" 2004. godine. Njegova ratna drama "Carstvo sunca" prikazana je van konkurencije 1988. godine.

"Neverovatnom karijerom, Stiven Spilberg ne samo da je očarao generacije gledalaca širom sveta, već je dao i novo značenje kinematografiji kao fabrici snova", rekli su čelnici festivala Marijet Risenbik i Karlo Čatrijan u zajedničkom saopštenju.

"Bilo da se radi o večnom magičnom svetu tinejdžera ili o stvarnosti zapisanoj u istoriji, njegovi filmovi nas odvode na drugi nivo, gde veliko platno postaje adekvatna površina za ispunjenje naših osećanja", poručili su.

Osvrćući se na dva prethodna izdanja koja su bila pogođena pandemijom, Risenbik i Čatrijan su dodali:

"Ako Berlinale 2023. predstavlja novi početak, ne možemo pronaći bolji od onog koji nudi Spilbergovo veliko delo".

Kao reditelj, producent i scenarista, Spilberg je radio na više od 100 filmova i serija u proteklih 60 godina. Bio je nominovan za Oskara ukupno 19 puta tokom svoje karijere i osvojio je nagradu za najboljeg režisera za filmove "Spasavanje redova Rajana" i "Šindlerova lista".

Filmovi koji će biti prikazani kao omaž reditelju i datum ceremonije dodele Zlatnog medveda biće objavljeni naknadno, prenosi Screen Daily.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura